Home / Good Life  / Καθαρά Δευτέρα: 3+1 συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε!

Καθαρά Δευτέρα: 3+1 συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε!

Ανακαλύψτε 4 εκπληκτικές συνταγές για να γιορτάσετε τη Καθαρά Δευτέρα με το ωραιότερο τραπέζι.

 

Φέτος πρόκειται να γιορτάσουμε τη Καθαρά Δευτέρα διαφορετικά από τις άλλες χρονιές. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην προετοιμασία του τραπεζιού. Για ακόμη μια φορά το σπιτικό τραπέζι θα γεμίσει με γεύσεις και μυρωδιές. Αν επιθυμείτε μια αλλαγή, συγκεντρώσαμε για εσάς 4 συνταγές, πέρα από τα συνηθισμένα. Το φετινό τραπέζι αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για πιο ιδιαίτερες συνταγές. Ανακαλύψτε παρακάτω τις συνταγές που επιλέξαμε και μετατρέψτε τη φετινή Καθαρά Δευτέρα σε μια μοναδική γευστική εμπειρία!

 

Χταπόδι ψητό στο αλουμινόχαρτο (Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)

 

 

Υλικά

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό με 1.200 γραμμ.)

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι

1 δαφνόφυλλο

1 σκελίδα σκόρδο

1 πρέζα ρίγανη

2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο

 

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε το χταπόδι ψητό στο αλουμινόχαρτο, καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο (ή απλό ξύδι από κρασί), το δαφνόφυλλο, το σκόρδο και τη ρίγανη κι ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.

Απλώνουμε σταυρωτά στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και ακουμπάμε επάνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τοποθετούμε το χταπόδι στη μέση και το περιχύνουμε με το μείγμα.

Πιάνουμε σταυρωτά το αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε με το αλουμινόχαρτο σε πακέτο, όχι σφιχτό γιατί φουσκώνει με το ψήσιμο. Ψήνουμε το χταπόδι για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά έως 1 ώρα  και 30 λεπτά στους 180 βαθμούς C και το σερβίρουμε.

 

Λαγάνα με ούζο ( Άκης Πετρετζίκης)

 

 

Υλικά

50 γρ. ούζο

300 γρ. νερό, χλιαρό

10 γρ. μαγιά ξηρή

1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική

αλάτι

1 κ.σ. γλυκάνισο, σε σπόρους

550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

2 κ.σ. νερό

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 κ.γ. γλυκάνισο, σε σπόρους

40 γρ. σουσάμι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

ελιές

ελαιόλαδο

ταραμοσαλάτα

ελαιόλαδο, με άρωμα βανίλιας

 

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το ούζο, το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, αλάτι, τον γλυκάνισο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.Βάζουμε το αλεύρι και ιδανικά αφήνουμε 15-20 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά.

Σε ένα λαδωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 30-60 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα ζυμάρια. Ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι με τη βοήθεια αλευριού μέχρι να πάρει το σχήμα της λαγάνας.

Μεταφέρουμε σε δύο λαδωμένα ταψιά και αφήνουμε στην άκρη.Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο στις δύο λαγάνες.Πασπαλίζουμε με τον γλυκάνισο και το σουσάμι και καλύπτουμε με πετσέτες. Αφήνουμε 20-25 λεπτά να φουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C στον αέρα. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κάνουμε βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια από τις λαγάνες. Απλώνουμε από 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε 15-20 λεπτά. Για να ψηθούν ομοιόμορφα αντιστρέφουμε τα ταψιά στη μέση του χρόνου. Σερβίρουμε με ελιές, ελαιόλαδο, ταραμοσαλάτα και λάδι αρωματισμένο με βανίλια.

 

Λευκή Ταραμοσαλάτα (Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)

 

 

Υλικά

6 μέτριες βρασμένες πατάτες (με τη φλούδα τους)

3 κ.σ. γεμάτες λευκός ταραμάς

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 λεμόνι (χυμός)

2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

2 φλ. ελαιόλαδο απαλό

λίγο νερό

 

Εκτέλεση

Για τη λευκή ταραμοσαλάτα με πατάτα, βράζουμε πρώτα τις πατάτες και αφού κρυώσουν ελαφρά, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε.

Τις κομματιάζουμε με το μίξερ στους κόφτες ή στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι, τον άνηθο και το λεμόνι. Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν. Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Τέλος, προσθέτουμε το νερό. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και ελιές.

 

Μακαρόναδα με μελάνι και μόσχους (Δημήτρης Σκαρμούτσος)

 

 

Υλικά

1 κ.γ. μελάνι σουπιάς

500 γρ. ζυμαρικά σπαγγέτι

500 γρ. μόσχοι (μικρά χταποδάκια)

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο, ανάλατο

3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό

2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη + μερικά κλωναράκια, για γαρνιτούρα

1/2 λεμόνι, χυμό + 1/2 κομμένο σε φέτες, για γαρνιτούρα

2 φλ. ζωμό κότας

πιπέρι, κατά βούληση

 

Εκτέλεση

Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε το μελάνι σουπιάς και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες τις συσκευασίας. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε στην άκρη διατηρώντας τα ζεστά. Καθαρίζουμε τους μόσχους, γυρνώντας τη κουκούλα τους και αφαιρώντας το εσωτερικό της.

Πιέζουμε με το χέρι το στόμα τους από το κέντρο και το αφαιρούμε. Πλένουμε καλά τα χταποδάκια και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, μόλις ζεσταθούν ρίχνουμε τους μόσχους και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τη φρέσκια ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το ζωμό κότας και το πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με φρέσκια ρίγανη, φέτες λεμονιού και σερβίρουμε.

 

 

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.