Home / Lifestyle  / Θεσσαλονίκη: 3+1 εναλλακτικοί τρόποι για να την ανακαλύψεις

Θεσσαλονίκη: 3+1 εναλλακτικοί τρόποι για να την ανακαλύψεις

thessaloniki
Τρέξιμο, ποδήλατο, πικ νικ ή καραβάκι; Όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις, η Θεσσαλονίκη σε περιμένει, για να την ανακαλύψεις και να νιώσεις τουρίστας στην πόλη σου!

 

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο καλά γνωρίζεις την πόλη σου; Πόσες φορές έχεις περάσει δίπλα από μνημεία και αξιοθέατά της, χωρίς να ξέρεις την ιστορία τους; Έχεις αναλογιστεί πόσες ομορφιές της “χάνεις” μέσα στην καθημερινότητα; Ή πόσες ξεχωριστές γωνιές της δεν έχεις ακόμη ανακαλύψει; Παρακάτω θα βρεις 3+1 εναλλακτικούς τρόπους, για να περιηγηθείς στη Θεσσαλονίκη και να νιώσεις -έστω και για λίγο- τουρίστας στην πόλη σου! Άλλωστε, η Νύμφη του Θερμαϊκού αξίζει πολλαπλές “αναγνώσεις”…

 

Run With Me Thessaloniki

Ο Χάρης Γεράσης είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου από το 1999 και δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Μαζί με τον -επίσης δρομέα και graphic designer Παναγιώτη Τσακίρη, ήταν μια δρομική παρέα, που έτρεχαν μέσα στην πόλη ή στο Σέιχ Σου.

 

run with me thessaloniki

 

“Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι από αυτές τις εξορμήσεις μας, που σκεφτήκαμε να μοιραστούμε τη χαρά μας”, όπως θα μου πει. “Θεωρήσαμε ότι μπορούμε να ενθαρρύνουμε κι άλλους ανθρώπους, που δεν είναι τόσο ένθερμοι οπαδοί του τρεξίματος, ώστε να συμμετέχουν. Το 2015, είδαμε ότι υπήρχαν ομάδες που έκαναν δρομικές τουριστικές περιηγήσεις σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις. Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Run With Me Thessaloniki”.

Το Run With Me Thessaloniki προσφέρει πέντε βασικές δρομικές περιηγήσεις στην πόλη και απευθύνεται κυρίως σε δρομείς. Οι δρομικές περιηγήσεις εξατομικεύονται ανάλογα με τη δρομική ικανότητα και τα ενδιαφέροντα κάθε συμμετέχοντα. Είναι διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθημερινά, από τις 07:00 έως τις 21:00.

 

run with me thessaloniki

 

Σύμφωνα με τον κ. Γεράκη, “οι δρομείς σκεφτόμαστε πάντα την επόμενη προπόνηση. Είμαστε κατά κάποιο τρόπο ‘εθισμένοι’ στο τρέξιμο. Όταν, λοιπόν, βρισκόμαστε ως τουρίστες σε ένα καινούργιο περιβάλλον, αναζητούμε εύκολους τρόπους για να καλύψουμε αυτήν την ανάγκη μας, το τρέξιμο”. Ενώ η ανταπόκριση των ξένων επισκεπτών αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, τα μέλη του RwMTh διαπιστώνουν στην πράξη πως οι Θεσσαλονικείς δεν εκτιμούν τόσο τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ωστόσο, η ομάδα, που συμπληρώνεται από τους Χαράλαμπο Στεφανίδη και Μαρίνα Μιχαλάρη, παίρνει συχνά πρωτοβουλίες για να συμπαρασύρει και τους ντόπιους σε μια δρομική θέαση και εμπειρία της πόλης.

www.runwithmethessaloniki.com
Facebook: @RunWithMeThessaloniki
Instagram: runwithmethessaloniki

 

Let’s Meet in Thessaloniki

Η ιδρύτρια του Let’s Meet in Thessaloniki, Monique Van Hulst, κατάγεται από την Ολλανδία. Επισκέφτηκε πρώτη φορά την Ελλάδα για διακοπές μαζί με τους γονείς της, όταν ήταν ακόμα παιδάκι. “Αμέσως την αγάπησα και, το 2006, αποφάσισα να δουλέψω εδώ για έναν χρόνο”, όπως θα μου πει. Εκείνη τη χρονιά εργάστηκε σε ένα ξενοδοχείο της Κρήτης, γύρισε στην πατρίδα της, αλλά η Ελλάδα δεν βγήκε από το μυαλό της. Επέστρεψε στη χώρα μας, εργάστηκε σε ένα τουριστικό γραφείο στην Πελοπόννησο, ώσπου γνώρισε τον σύζυγό της και τον ακολούθησε στην Αθήνα. Εκεί αποφάσισε να ξεκινήσει κάτι δικό της.

 

 

Ήθελα να δείχνω τα αξιοθέατα της Αθήνας στους τουρίστες με έναν διαφορετικό τρόπο. Έτσι, εμπνεύστηκα από τη μεγάλη αγάπη των Ολλανδών για τα ποδήλατα. Το 2014 δημιούργησα το Let’s Meet in Athens, που προσφέρει ποδηλατικές ξεναγήσεις στα αξιοθέατα της πόλης”, όπως αναφέρει. Το Let’s Meet in Thessaloniki, δεν άργησε να ακολουθήσει. Από το 2017, η Monique δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη, κάνοντας… ορθοπεταλιές. Κάθε διαδρομή διαρκεί τρεις ώρες και δίνει στους συμμετέχοντες πολλές συμβουλές για το πώς να περάσουν καλύτερα τις διακοπές τους στην πόλη.

“Δεν είναι μια κλασική τουριστική ξενάγηση, όπου σταματούμε στα μνημεία, για να μιλήσουμε για την ιστορία τους. Θέλουμε οι τουρίστες να βιώσουν την πόλη”, όπως τονίζει η κ. Van Hulst.

 

 

Στις διαδρομές της Monique δεν συμμετέχουν μόνο τουρίστες. “Έχουμε και γκρουπ Ελλήνων, ειδικά στην Αθήνα. Γι’ αυτό οργανώσαμε κάποια free bike events στη διάρκεια του lockdown, με μεγάλη συμμετοχή. Σχεδιάζουμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και στη Θεσσαλονίκη, γιατί το ενδιαφέρον είναι έντονο. Ο κόσμος λαχταρά να κάνει κάτι διαφορετικό”, καταλήγει.

www.meetinthessaloniki.eu
Facebook: @letsmeetinthessaloniki
Instagram: lets_meet_in_thessaloniki

 

Flaneur Experience

Η Ελένη Σερετάκη και η Μαρία Ψαροπούλου κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη, αγαπούν τα ταξίδια κι αποφάσισαν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα. “Eίμαστε φίλες από το σχολείο. Οι εκδρομές μας έγιναν ταξίδια, τα ταξίδια έγιναν εμπειρίες και κάπου εκεί γεννήθηκε η ιδέα να κάνουμε αυτό που αγαπάμε πολύ, σε συνδυασμό με την εξειδίκευση της καθεμιάς, αλλά και τις νέες τάσεις που διέπουν τον τουρισμό”, εξηγούν.

 

flane

 

Η Flaneur οργανώνει ταξίδια σκοπού, που στην ουσία προάγουν το ντόπιο στοιχείο. Γευσιγνωσία, οινογνωσία, δραστηριότητες, ευ ζην, αλλά και δημιουργία tailor made δραστηριοτήτων, με στόχο να προβάλλει τις αμέτρητες επιλογές της Ελλάδας. Όπως αναφέρουν οι δύο φίλες, “δημιουργούμε νέες δραστηριότητες και υπηρεσίες για τον ταξιδιώτη του ‘αύριο’. Έτσι, δημιουργήσαμε το Flaneur on The Go, ένα off-the-beaten travel podcast και το Flaneur from Home, μια μοναδική εμπειρία private cheffing”. Το πιο πρόσφατο εγχείρημά τους είναι το Pic Nic by Flaneur.

Σε συνεργασία με το ‘The Garden Bar του Colors Hotel σκεφτήκαμε έναν τρόπο να συνδυάσουμε τον γαστροτουρισμό με την εξερεύνηση της πόλης μας. Μια πρόταση για τον επισκέπτη, που θέλει να γνωρίσει όμορφα μέρη, αλλά και για τον local, που έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει ξανά τον τόπο του. Μία αφορμή να βγούμε στη φύση και να απολαύσουμε την πόλη μας αλλιώς. Παρέχουμε όλα όσα χρειάζεται κάποιος: από το φαγητό, τα τραπεζομάντιλα και μαχαιροπίρουνα, το παιχνίδι σε μορφή τράπουλας, τη λίστα μουσικής, μέχρι τα κατάλληλα μέρη για πικ νικ στην πόλη. Το μόνο που μένει, είναι να διαλέξετε την παρέα σας!”, εξηγούν οι κυρίες Σερετάκη και Ψαροπούλου.

 

 

Και καταλήγουν: “ο Mr. Flaneur είναι ο travel buddy σου, που θα δημιουργήσει για σένα μια προσωποποιημένη σειρά εμπειριών. Θα μοιραστεί μαζί σου τους ιδιαίτερους θησαυρούς της Ελλάδας. Άλλωστε, οι υπηρεσίες που προσφέρουμε έχουν να κάνουν με τον ταξιδιώτη και αυτό που αναζητά κάθε φορά. Όχι τόσο με τον προορισμό ή την εποχικότητα”.

 

 

flaneur.gr
Facebook: @flaneurexperience
Instagram: flaneurexperience

 

Καραβάκι Κωνσταντής

Το ξακουστό Καραβάκι Κωνσταντής σηκώνει άγκυρα και σαλπάρει από τον Λευκό Πύργο και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς τις βραβευμένες με “Γαλάζια Σημαία” παραλίες του δήμου Θερμαϊκού.

 

 

Οι επισκέπτες του Κωνσταντή έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια τελείως διαφορετική θέα της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, μέχρι να καταλήξουν στην Περαία και τους Νέους Επιβάτες.

 

 

Λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας, ο Κωνσταντής πραγματοποιεί φέτος οκτώ δρομολόγια (τέσσερα από Θεσσαλονίκη και τέσσερα από Νέους Επιβάτες).

www.karavakia.gr
Facebook: @KaravakiaThessalonikiWaterBus
Instagram: karavakia

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin