Home / Wellness  / Health  / Θες να είσαι υγιής; Ασχολήσου με την κηπουρική!

Θες να είσαι υγιής; Ασχολήσου με την κηπουρική!

κηπουρική
Νέα έρευνα απέδειξε ότι η κηπουρική, ως καθημερινή δραστηριότητα, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην υγεία μας.

 

Νέα μελέτη απέδειξε ότι η κηπουρική μπορεί να σημαίνει πολλά περισσότερα από μία απλή καθημερινή δραστηριότητα. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Planetary Health, ανακάλυψε ότι η ενασχόληση με την κηπουρική συμβάλλει στην ευεξία του οργανισμού, εξαιτίας της πρόσληψης φυτικών ινών και της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας.

 

 

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μία μελέτη σε 37 κοινοτικούς κήπους στο Denver και την Aurora.

Και οι 291 συμμετέχοντες της έρευνας.ήταν ενήλικες και δεν είχαν ασχοληθεί με τον κήπο τα τελευταία δύο χρόνια. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη θα ασχολούταν με την κηπουρική άμεσα, ενώ η δεύτερη σε επόμενη περίοδο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρώτη ομάδα, που ασχολήθηκε άμεσα με τον κήπο,.έτρωγε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αυξάνοντας την κατανάλωσή τους κατά περίπου 1,13 μερίδες την ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, κατανάλωναν 1,4 γραμμάρια περισσότερες φυτικές ίνες την ημέρα, αυξάνοντας, έτσι, την πρόσληψη φυτικών ινών κατά 7%, κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Ήταν, επίσης, ελαφρώς πιο δραστήριοι,.καθώς η μέτρια έως έντονη σωματική τους δραστηριότητα αυξήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο της μελέτης. Η πρώτη ομάδα ανέφερε, επίσης, χαμηλότερα επίπεδα άγχους,.σε αντίθεση με τη δεύτερη ομάδα,.που δεν είχε ασχοληθεί ακόμα με την κηπουρική.

 

«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι η κηπουρική θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, των χρόνιων ασθενειών και των διαταραχών ψυχικής υγείας», δήλωσε η Jill Litt, καθηγήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Boulder και ανώτερη συγγραφέας της έρευνας.

 

 

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμα και οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούν να συμβάλλουν στην ευεξία του οργανισμού. Η κηπουρική αποτελεί μία καθημερινή δραστηριότητα, η οποία αξίζει περαιτέρω προσοχής, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada