Home / Good Life  / Art & Culture  / Η web performance της Μαρίας Βαρελά υμνεί την λαϊκή παράδοση για το “κεντημένο ψωμί”

Η web performance της Μαρίας Βαρελά υμνεί την λαϊκή παράδοση για το “κεντημένο ψωμί”

“To κεντημένο ψωμί εμφανίζετε στις τελετές της ζωής (γάμος, αρραβώνας, θάνατος, θέρος κλπ) με μαγικό-λατρευτικό χαρακτήρα. Κωδικοποιεί μία συγκεκριμένη ευχετική πρόθεση του δημιουργού η αυτού που το έχει παραγγείλει”.

 

H Μαρία Βαρελά για το νέο της έργο “ΚΕΝΤΗΜΕΝΟ ΨΩΜΙ” ανατρέχει στην ανάγλυφη γλώσσα των κεντημένων ψωμιών της λαϊκής παράδοσης, εισέρχεται στην παραγωγική διαδικασία και επιδιώκει να πειραματιστεί με ένα ανανεωμένο λεξιλόγιο. Μέσω ενός δελτίου παραγγελίας συγκεντρώνει ευχετικές προθέσεις, ορισμένες από τις οποίες (τυχαία επιλεγμένες από έναν αλγόριθμο) θα παραχθούν σε ψωμί. Η διαδικασία παρουσιάζεται ως web performance και έχει ξεκινήσει να μεταδίδεται ζωντανά από τις 20 έως και τις 26 Φεβρουαρίου, μεταξύ 10:00 και 18:00.

Το έργο αποσκοπεί στην καταγραφή ενός πολιτισμού της καθημερινότητας, ανιχνεύοντας τις σύγχρονες σκέψεις, αγωνίες και ευχές μέσω των προθέσεων που εκφράζονται από το κοινό. Η εκφραστική μορφή τους διαμορφώνεται από τις ιδιότητες της ύλης δηλαδή της ζύμης, δίχως να αποσκοπεί μια τυφλή επανάληψη της λαϊκής έκφρασης. Ξεπερνώντας το επίπεδο της νοσταλγικής διάθεσης, σχεδιάζεται η εξέλιξη της τελετουργίας ως μια παραγωγική διαδικασία.

 

 

 

Η  καλλιτέχνης συνεργάζεται με το γυναικείο συνεταιρισμό Αιαντίς που κατέχει την τέχνη της κεντημένης αρτοποιίας καθώς και με καλλιτέχνιδες. Οι ευχές αποτυπώνονται σε ψωμιά από την ίδια, στο χώρο Tavros ο οποίος διοργανώνει τη δράση, ως δεύτερο μέρος της σειράς δράσεων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “The Table and the Territory”.

Σύμβολα της παράδοσης: φίδια, άνθη, φύλλα, κουκουνάρια, σταφύλια, ρόδια, πουλιά, σαύρες, σκαντζόχοιροι, ποντικοί, σκορπιοί, πεταλούδες, κόμποι, κομπολόι, τροχοί κ.α, αναφέρεται στο βιβλίο “Το Ψωμί και τα Γλυκίσματα των Ελλήνων” του Νίκου και της Μαρίας Ψιλάκη.

 

 

Δείτε εδώ τη μοναδική Web Performance “ΚΕΝΤΗΜΕΝΟ ΨΩΜΙ” της Μαρίας Βαρελά.

 

 

Στη διαδικασία του έργου συμμετέχουν οι:

Αγγελική Καβακάκη, Πρόεδρος του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Οικοτεχνίας Αιαντίς

Πάκυ Βλασσοπούλου, Εικαστικός

Μαρία Γεωργούλα, Εικαστικός

Αναστασία Δούκα, Εικαστικός

Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Εικαστικός

Στεφανία Στρούζα, Εικαστικός

Δέσποινα Καταπότη, Επίκουρη Καθηγήτρια θεωρίας πολιτισμού και ψηφιακού πολιτισμού, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Γιάννης Δρίνης, Λαογράφος, Τομέας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΥΠΠΟ)

Γιώργος Μαγγίνης, Αρχαιολόγος, Μουσείο Μπενάκη

Δέσποινα Νάζου, Ανθρωπολογία του Τουρισμού, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Παν. Κρήτης

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein