Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Η Neri Oxman δεν είναι απλά μια πρωτοπόρος designer

Η Neri Oxman δεν είναι απλά μια πρωτοπόρος designer

Η Neri Oxman δεν είναι απλά μια πρωτοπόρος designer
H Neri Oxman είναι μια γυναίκα που μπορεί να καταφέρει τα πάντα.

Neri Oxman: designer, αρχιτέκτονας, επιστήμονας, εφευρέτρια και καθηγήτρια στο MIT. Μία ταλαντούχα και επιτυχημένη γυναίκα, με συνδυαστικές ικανότητες από πολλούς τομείς. Η ευφυής και ακούραστη Neri έχει αποδείξει με τη διαδρομή της πως το χάρισμα, το όραμα και το πείσμα μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο, κάνοντάς τον μάλιστα καλύτερο. 

 

H πολυπράγμων επιστήμονας είναι η ηγετική φυσιογνωμία πίσω από το πρωτοποριακό εργαστήριο του MIT, καθοδηγώντας την ομάδα έρευνας Mediated Matter. Η ομάδα της ασχολείται με τον υπολογιστικό σχεδιασμό, την ψηφιακή κατασκευή και τον συνδυασμό της επιστήμης των υλικών με τη συνθετική βιολογία, σχεδιάζοντας νέα υλικά που εναρμονίζονται με τη φύση.

 

 

Η Neri Oxman είναι επίσης μια παθιασμένη καλλιτέχνις με έργα ιδιαίτερα και καινοτόμα, που “παντρεύουν” την τέχνη με το design και τη βιωσιμότητα. Η δουλειά της φιλοξενείται σε κορυφαίους χώρους τέχνης και πολιτισμού. Μεταξύ άλλων στα ιδρύματα MoMA, San Francisco Museum of Modern Art, Centre Pompidou και MAK Museum of Applied Arts.

 

Η Neri Oxman δεν είναι απλά μια πρωτοπόρος designer

 

Η Neri Oxman δεν είναι απλά μια πρωτοπόρος designer… είναι ένα κράμα ετερόκλητων δεξιοτήτων και θέλησης που κατάφερε να διαπρέψει. Να διαπρέψει μάλιστα σε έναν χώρο παραδοσιακά ανδροκρατούμενο. Σε σχετική ερώτηση που της έγινε μάλιστα -σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε CNN Styleγια το αν η αρχιτεκτονική είναι ένας περισσότερο ανδροκρατούμενος από άλλους χώρους εκείνη απάντησε:

Όχι. Θα βρείτε την ανδρική κυριαρχία σε όλους τους τομείς, στη: φυσική, τη μουσική σύνθεση, τον χώρο του κινηματογράφου, το θέατρο, τον τεχνολογικό κόσμο και – φυσικά – στον Λευκό Οίκο. Αυτό δεν είναι ένα έμβλημα του αρχιτεκτονικού επαγγέλματος. Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας είναι πατριαρχικό και αυτός είναι ένας φαινότυπος της ανθρώπινης κατάστασης (μέχρι σήμερα), είναι προϊόν της αντίληψής της.

 

 

Η Neri Oxman δεν είναι απλά μια πρωτοπόρος designer

 

Πώς όμως έφτασε μέχρι εκεί και ποια η πορεία της;

Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1976 στην Χάλφα του Ισραήλ από γονείς αρχιτέκτονες. Μετά την υποχρεωτική της θητεία στον στρατό γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή στην Ιερουσαλήμ. Δύο χρόνια αργότερα όμως μεταπήδησε στην αρχιτεκτονική. Συνέχισε με σπουδές στο Λονδίνο και διδακτορικό στο MIT.

Σύντομα ιδρύει την πειραματική ομάδα Mediated Matter και παρά τις δυσκολίες αρχίζει να εντυπωσιάζει με τη δουλειά της και τη design φιλοσοφία της. Εκείνη και η ομάδα της δημιουργούν καινοτόμες κατασκευές με προσανατολισμό στη βιωσιμότητα. Οι βραβεύσεις και η αναγνώριση είναι φυσικό επακόλουθο.

 

Η Neri Oxman δεν είναι απλά μια πρωτοπόρος designer

 

Σίγουρα περιμένουμε στο μέλλον ακόμη περισσότερες καινοτομίες και δημιουργικές εκπλήξεις από την αξιοθαύμαστη αυτή γυναίκα.

 

 

oxman.com

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!