Home / Lifestyle  / Η Little Miss Grumpy Μαρία Παγκάλου ζωγραφίζει συναισθήματα

Η Little Miss Grumpy Μαρία Παγκάλου ζωγραφίζει συναισθήματα

Μαρία Παγκάλου
Τα εικονογραφημένα σχέδια της Μαρίας Παγκάλου, μέσα από τη Little Miss Grumpy, θα μιλήσουν κατευθείαν στην καρδιά σου!
 

Η Μαρία Παγκάλου δημιούργησε έναν καινούργιο κόσμο μέσα από τη Little Miss Grumpy. Άρχισε να ζωγραφίζει όλα όσα ήθελε να εκφράσει, μιλώντας μέσα από την τέχνη της. Τα σχέδιά της είναι ζωντανοί και αληθινοί χαρακτήρες, με τα δικά τους συναισθήματα. Η αυτοδίδακτη καλλιτέχνις έχει αυτό που χρειάζεται η καθημερινότητά μας. Χιούμορ, χρώμα και δημιουργικότητα. Και τα σχέδιά της θα μιλήσουν κατευθείαν στην καρδιά σου!

 

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την τέχνη του illustration; Πώς “γεννήθηκε” η Little Miss Grumpy;

Όλα ξεκινούν έναν Σεπτέμβρη. Γιατί Σεπτέμβρη; Γιατί, για εμένα, τότε παίρνονται οι μεγάλες αποφάσεις. Στην πολύ αρχή του χειμώνα και στο τέλος του μεγάλου πάρτι του καλοκαιριού. Το βράδυ κοιμήθηκα με χιλιάδες σκέψεις να βομβαρδίζουν τον εγκέφαλό μου και το πρωί ξύπνησα έτοιμη να φτιάξω έναν κόσμο. Κάτι με έτρωγε. Ήθελα να δοκιμάσω την τύχη μου στη ζωγραφική. Και δημιούργησα κάτι… και το πόσταρα. Γιατί αυτό κάνουν οι νέοι. Και αγαπήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν ξέρω γιατί, δεν ξέρω πώς. Ξέρω ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα.

 

Μαρία Παγκάλου

 

Ποια μηνύματα θέλεις να περάσεις μέσα από τα σχέδιά σου;

Θέλω να μιλήσω για όλα αυτά που μου αρέσουν, που με συγκινούν, που με παρακινούν, που με κάνουν να γελάω ή που με κάνουν να κλαίω. Δεν είμαι καλή στον γραπτό λόγο, ούτε στον προφορικό. Μπορώ, όμως, να ζωγραφίσω αυτό που θέλω να πω.

Γράφοντας και μιλώντας, περνάμε από φίλτρα αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε. Στην τέχνη δεν υπάρχουν φίλτρα. Γιατί στην τέχνη δεν υπάρχει σεξισμός, φασισμός, ρατσισμός, βιασμοί, έπαρση. Και δεν εννοώ στον χώρο της τέχνης. Εννοώ στην ίδια την τέχνη. Κάνεις ό,τι θες. Μιλάς κατευθείαν από την καρδιά σου. Δεν αποσκοπώ ακριβώς σε μηνύματα και κρυφά νοήματα μέσα από τα σχέδιά μου. Είναι ελεύθερος ο καθένας να νιώσει ή να μην νιώσει, να δημιουργήσει ή όχι το δικό του μήνυμα.

 

 

Γιατί διάλεξες να αποτυπώσεις την γκρίνια και πώς την αντιλαμβάνεσαι εσύ η ίδια; Τελικά, μπορεί να μας βοηθήσει στα δύσκολα;

Η γκρίνια δε βοήθησε ποτέ κανέναν. Είναι ένα καμουφλάζ, ένα χάσιμο χρόνου. Είναι απωθητική και αντιπαθώ τους ανθρώπους που γκρινιάζουν. Και αντιπαθώ κι εμένα όταν γκρινιάζω.

Σε μια περίοδο, όμως, καθημερινής γκρίνιας, που τίποτα δεν πήγαινε καλά, γεννήθηκε η ιδέα της miss Grumpy. Άρα, τελικά, βοηθάει ή όχι ρε παιδιά; Με μπέρδεψα…

 

 Little Miss Grumpy

 

Από πού αντλείς έμπνευση για να δημιουργήσεις; Υπάρχει κάποιο έργο -δικό σου ή άλλου καλλιτέχνη- με το οποίο ταυτίζεσαι;

Εμπνέομαι από τις ανθρώπινες ιστορίες, που λέγονται από ωραίους ανθρώπους. Ταυτίζομαι με την Alice μου. Καμιά φορά πέφτω σε μαύρες τρύπες και κλείνω τα μάτια, είτε από φόβο, είτε αποδεχόμενη κάτι.

 

 Little Miss Grumpy

 

Ποιο είναι το δικό σου αντίδοτο στην γκρίνια; Πώς καταφέρνεις να ξεχνιέσαι και να βλέπεις τα πράγματα πιο αισιόδοξα;

Ο ήλιος, κάτι πολύ αστείο, τα δάση και τα ζώα μου.

 

 Little Miss Grumpy

 

Τι δυσκολίες αντιμετώπισες, όταν ξεκινούσες τη Little Miss Grumpy;

Δεν αντιμετώπισα δυσκολίες, όταν ξεκίνησα τη Grumpy. Ήμουν τόσο ερωτευμένη με την ιδέα του να ζωγραφίζω και να ζω από αυτό. Δεν με ενδιέφερε τίποτα άλλο, πέρα από τη στιγμή που θα καθόμουν να ζωγραφίσω. Ξεπερνούσα τις δυσκολίες τόσο άμεσα και ανέγγιχτα στην αρχή. Πλέον, που τα πράγματα σοβάρεψαν και είναι όντως αυτό το επάγγελμά μου, όταν βλέπω το όνομα μου ΚΑΙ ΣΙΑ από δίπλα και όταν έρχεται το ΦΠΑ τριμήνου… ταράζομαι.

 

 Little Miss Grumpy

 

Ποια συμβουλή θα έδινες σε έναν αυτοδίδακτο καλλιτέχνη, μέσα από τη δική σου εμπειρία;

Να ακούει μόνο την καρδιά του και να ζωστεί με υπομονή. Να τα αφήσει για λίγο όλα στην άκρη και να αφοσιωθεί σε ένα πράγμα. Και μόλις βρει τα πατήματά του, να ζήσει ξανά σαν φυσιολογικός άνθρωπος, περίπου φυσιολογικός. Να δημιουργεί χωρίς να κρίνει. Να μην κλέβει, αλλά να εμπνέεται. Τέλος, να το πιστεύει, ακόμα και αν αυτοί που αγαπάει περισσότερο, σε αυτήν τη Γη, το αμφισβητούν.

 

 

Όπως γνωρίζουμε, είσαι και ηθοποιός. Τι ρόλο παίζει η τέχνη της υποκριτικής στη ζωή σου, αλλά και στη ζωγραφική σου;

Σπούδασα ηθοποιός. Έχω δουλέψει ελάχιστα στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου. Όπως έχω πει, η ζωγραφική και το θέατρο είναι αλληλένδετα μέσα μου. Σκέφτομαι πάντα θεατρικά, όταν δημιουργώ έναν χαρακτήρα ή μια σκηνή. Είναι αυτοματισμός και ένα από τα καλύτερα combo που υπάρχουν μέσα μου. Πιο πολύ με έχει βοηθήσει η τέχνη της υποκριτικής στη ζωγραφική, παρά οποιοδήποτε μάθημα ή σεμινάριο ζωγραφικής. Γιατί από τη μία έχουμε τη θεωρία των μαθημάτων (που ποτέ δε με βοήθησε) κι από την άλλη έχουμε όλη τη Στανισλαφσκική προσέγγιση του χαρακτήρα, που εμφανίζεται στο χαρτί.

 

 Little Miss Grumpy

 

Η τέχνη για εσένα με τρεις λέξεις;

Σοκολάτα, πυροτεχνήματα, έρωτας.

 

Πώς φαντάζεσαι τη Little Miss Grumpy στο μέλλον;

Με καμπούρα, αφού σκύβει συνέχεια, αλλά χαρούμενη και χρωματιστή.

 

 Little Miss Grumpy

 

⇒ Ανακάλυψε τα μοναδικά σχέδια της Μαρίας Παγκάλου εδώ και στο Instagram.

 

Κεντρική φωτογραφία: Ιωάννα Μορφινού

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.