Home / Good Life  / Art & Culture  / Η Caledonia Curry -aka Swoon- κάνει τη street art γυναικεία υπόθεση

Η Caledonia Curry -aka Swoon- κάνει τη street art γυναικεία υπόθεση

Caledonia Curry Swoon street art
Η Caledonia Curry, γνωστή ως Swoon, είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε μεγάλη αναγνώριση στην ανδροκρατούμενη σκηνή της street art. Πρόσφατα φιλοτέχνησε το πορτρέτο της Alicia Keys και τώρα παρουσιάζει το έργο της “The House Our Families Built” σε δρόμους της Νέας Υόρκης.

 

Swoon

Swoon. Photo credit: Bryan Derballa. Photo courtesy of swoonstudio.org

 

Η Caledonia Curry, γνωστή ως Swoon, είναι καλλιτέχνης με έδρα το Brooklyn και έγινε ευρέως γνωστή ως η πρώτη γυναίκα που κέρδισε μεγάλη αναγνώριση στον κόσμο της ανδροκρατούμενης street art. Η Swoon άρχισε να γεμίζει με έργα της κτίρια της Νέας Υόρκης, όταν ακόμη φοιτούσε στο Ινστιτούτο Τέχνης Pratt. Στόχος ήταν -και παραμένει- να καταστήσει την τέχνη πιο προσιτή σε όλους.

 

Swoon The Canyon

Swoon, The Canyon: 1999 – 2017, Cincinnati Contemporary Art Center, 2017. Photo credit: Tod Seelie, Photo courtesy of swoonstudio.org

 

Στο έργο της η Curry αντιμετωπίζει την ομορφιά ως κάτι υπέροχο, ακόμη και όταν εξερευνά τις πιο σκοτεινές πλευρές των θεμάτων της. Η δουλειά της “δένει” τη φαντασία με τον ρεαλισμό. Τα έργα της “υφαίνονται” με κομμάτια παραμυθιών, θραύσματα μύθου και ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο ιερής θηλυκότητας. Θραύσματα της δικής της οικογενειακής κληρονομιάς -και οι δύο γονείς της πάλεψαν με τον εθισμό και την κατάχρηση ουσιών- επανέρχονται σε όλο το έργο της.

 

Swoon Edline Indonesia

Swoon – Edline, 2015, Indonesia. Photo courtesy of swoonstudio.org

 

Η Swoon είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένη, καθώς συμμετέχει σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αναζωογόνησης της κοινότητας του Braddock της Πενσιλβανίας και προσπαθεί να κατασκευάσει αντισεισμικά σπίτια στην Αϊτή μέσω του Konbit Shelter. Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που έχει ιδρύσει, The Heliotrope Foundation, δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει περαιτέρω αυτές τις πρωτοβουλίες.

 

Florida Petrichor Swoon

Swoon – Petrichor, State College of Florida Manatee-Sarasota Fine Art Gallery, Brandenton, Florida, 2013. Photo courtesy of swoonstudio.org

 

Σήμερα, έργα της βρίσκονται σε τοίχους δεκάδων κτιρίων ανά τον κόσμο. Μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις της φιλοξενούνται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης της Βοστόνης, το Tate Modern κ.α.

 

Swoon street art Swoon street art

Swoon – Cicada. Solo exhibition featuring stop-motion animation, sculptures and drawings, Jeffrey Deitch Gallery, 2019. Photos courtesy of swoonstudio.org

 

Alicia’s portrait

Τον τελευταίο καιρό, η Swoon άρχισε να εξερευνά τις δυνατότητες της φιλμογραφίας για την εξέλιξη του έργου της. Σε αυτό το πλαίσιο, η καλλιτέχνης συνεργάστηκε με την σπουδαία ερμηνεύτρια Alicia Keys, για τη διαφήμιση του νέου της single Underdog” στην Amazon music. Στη διαφήμιση το τραγούδι της Keys παρουσιάζεται με φόντο έργα της Swoon, ειδικά κινούμενα για την περίσταση.

 

 

Η καλλιτέχνης άδραξε της ευκαιρίας και έπεισε την Alicia να ζωγραφίσει ένα πορτρέτο της.

Όταν ζωγραφίζεις το πορτρέτο ενός τόσο αναγνωρίσιμου ανθρώπου, δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους, γιατί όλοι ξέρουν πότε δεν τα καταφέρνεις. Είναι ένα πορτρέτο-στοίχημα. Είναι, όμως, και η Alicia. Μια δημιουργική δύναμη που θαυμάζω”, όπως δήλωσε η Curry.

 

 

Με τον ίδιο θαυμασμό μίλησε και η Keys για τη Swoon, μην μπορώντας να κρύψει τον ενθουσιασμό της για το τελικό αποτέλεσμα: “Swoon είσαι ένας μεγαλοπρεπής άνθρωπος, με τόση αγάπη, με μια τεράστια, ανοιχτή καρδιά. Ο τρόπος που εκφράζεσαι είναι τόσο αγνός!”.

 

The House Our Families Built

Το πιο πρόσφατο έργο της Swoon, “The House Our Families Built”, εξερευνά την ομορφιά και το βάρος των προσωπικών μας κληρονομιών. Ταξιδεύοντας στη Νέα Υόρκη, ένα τετράμετρο φορτηγό μεταμορφώνεται σε υπαίθριο γλυπτό. Στη “σκηνή” του φιλοξενούνται έργα της Swoon και παραστάσεις, εμπνευσμένες από οικογενειακές ιστορίες του Public Broadcasting Service.

Στο συγκεκριμένο project, η Caledonia χτίζει έναν κόσμο που δένει την πραγματικότητα με τη φαντασία. Ως κινούμενο γλυπτό, το “The House Our Families Built” ζητά από τους θεατές να εξετάσουν την κληρονομιά των προγονικών ιστοριών τους, μέσα από παραδόσεις, τραύματα ή επαναλαμβανόμενες αφηγήσεις.

 

The House our families built Swoon

The House Our Families Built. Photo courtesy of pbs.org

 

Η Curry και ο συνεργάτης της Jeff Stark επέλεξαν να εκφράσουν ένα ευρύ φάσμα ιστοριών μέσα από αυτό το γλυπτικό έργο. Διαμόρφωσαν, λοιπόν, 15λεπτες παραστάσεις, που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναρωτηθούν από πού προέρχονται και τι μπορούν να αφήσουν πίσω τους. Όταν το γλυπτό δεν φιλοξενεί κάποια ζωντανή παράσταση, μια ηχογράφηση αναπαράγεται μέσω ηχείων, ώστε οι περαστικοί να μπορούν πάντα να εμπλέκονται στην αφήγηση.

Η διαδρομή του υπαίθριου γλυπτού ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου από το Brooklyn Bridge Park και θα συνεχίσει στο Prospect Park του Brooklyn (6 & 7/2), στο Flushing Meadows Corona Park του Queens (13 & 14/2) και στη Union Square του Manhattan (21/2).

 

Ανακαλύψτε τα έργα της Swoon στο site, Facebook και Instagram της.

 

Πηγές άρθρου: Swoon StudioArtnet newsPublic Broadcasting Service

 

Κεντρική φωτογραφία: “Kamayura”, Brooklyn 2016. Photo courtesy of swoonstudio.org

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin