Home / Good Life  / Art & Culture  / Η Art-Thessaloniki ανοίγει για 6η χρονιά τις πύλες της!

Η Art-Thessaloniki ανοίγει για 6η χρονιά τις πύλες της!

Aπό τις 3 έως και τις 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 6η κατά σειρά Art-Thessaloniki στη ΔΕΘ-HELEXPO, με σημαντικές καλλιτεχνικές δράσεις.

Η Art-Thessaloniki είναι έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της για 6η χρονιά, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία. Πρόκειται να λάβει χώρα από τις 3 έως και τις 6 Νοεμβρίου, στα περίπτερα 8, 9, και 10 στη ΔΕΘ-HELEXPO.

 

Εκτός από τις αίθουσες τέχνης που θα συμμετέχουν, και τον καθιερωμένο θεσμό του τιμώμενου εικαστικού καλλιτέχνη, που φέτος είναι ο Γιώργος Ζογγολόπουλος,  θα πραγματοποιηθούν και σημαντικές παράλληλες δράσεις.

 

 

Οι εθελοντές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Art-Thessaloniki. Κάθε χρόνο, άνθρωποι με κοινό ενδιαφέρον την τέχνη εντάσσονται δυναμικά στην ομάδα της, εξελίσσοντας τις δυνατότητές τους, ενώ παράλληλα προσφέρουν σε πολλούς τομείς της διοργάνωσης, όπως στις ξεναγήσεις, στους χώρους υποδοχής, στο στήσιμο της έκθεσης κ.ά.

 

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, τιμώμενος καλλιτέχνης της Art-Thessaloniki

Η φετινή Art-Thessaloniki τιμά το έργου του σπουδαίου καλλιτέχνη Γιώργου  Ζογγολόπουλου, Η παρουσίαση του έργου του γίνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γ. Ζογγολόπουλος, ενώ την επιμέλεια έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά.

 

Για πρώτη φορα, το κοινό θα έρθει σε επαφή και μια σειρά ζωγραφικών έργων του καλλιτέχνη, τα οποία θα παρουσιαστούν μαζί με τα πιο αξιόλογα γλυπτά έργα του. 

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

Ο Ζογγολόπουλος γεννήθηκε στις το 1903 στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Από το 1930 εργάστηκε στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, μελετώντας σχολικά συγκροτήματα, ναούς και μουσεία, ενώ το 1938 παραιτήθηκε από τη θέση του για να αφοσιωθεί στη γλυπτική. Το 1936 παντρεύτηκε με τη ζωγράφο Ελένη Πασχαλίδου-Ζογγολοπούλου.

 

Το 1949 με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης συνέχισε τις σπουδές του στη γλυπτική στο Παρίσι, στο εργαστήριο του Marcel Gimond και το 1952 με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών μετέβη στην Ιταλία, όπου ειδικεύτηκε στις τεχνικές της χαλκοχυτικής.

 

Το 1953 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πολιτισμού (Societé Européene de Culture) και από το 1960-1988 υπήρξε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της.

 

Από τη δεκαετία του ’70 έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 διατηρούσε με τη σύζυγό του Ελένη εργαστήριο στο Παρίσι, συμμετέχοντας ενεργά στα εικαστικά δρώμενα της γαλλικής πρωτεύουσας.

 

 

Τo OSTEN MUSEUM of Drawing στην 6η Art Thessaloniki Fair

Τo OSTEN MUSEUM of Drawing θα παρουσιάσει το multimedia project “DREAMS & REALITY- Four Stories of Escapism” των Ilya και Emilia KABAKOV.

 

Η κυκλοφορία της έκδοσης αυτής έγινε το 1994-1996, και ο Kabakov δώρισε στο Μουσείο Σχεδίου OSTEN στα Σκόπια, μια έκδοση από κάθε άλμπουμ. Το έργο τους έχει τις ρίζες του στο Σοβιετικό κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον, στο οποίο οι Kabakov ενηλικιώθηκαν. Τα θέματα των έργων τους επεκτείνονται πέρα από αυτή την εμπειρία, για να εμπλακούν σε παγκόσμια θέματα μνήμης, φαντασίας και ψευδαίσθησης. Αφορά τους ανθρώπους και πώς οι φόβοι και οι επιθυμίες τους μπορούν να ξεφύγουν από την καταπιεστική οικογενειακή κατάσταση της χώρας, της κυβέρνησης κ.ά.

 

 

Τα «”Ten Characters Almums” και ιδιαίτερα στα “ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, τέσσερις μύθοι της απόδρασης “, που θα παρουσιαστούν, στέλνουν παγκόσμια μηνύματα για τους χαρακτήρες, οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα.

 

 

Αν θέλετε να συμμετάσχετε ως εθελοντής στην 6η Art-Thessaloniki μπορείτε να στείλετε το βιογραφικό σας μέχρι τις 30/9/2022 στο [email protected].

 

Στους εθελοντές παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής μετά το πέρας της έκθεσης.

 

Η Θεσσαλονίκη λατρεύει την Τέχνη, και το αποδεικνύει με τις επιτυχημένες διοργανώσεις της Art-Thessaloniki. Ανυπομονούμε για ακόμα μία χρονιά!

 

www.art-thessaloniki.helexpo.gr

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath