Home / Good Life  / Art & Culture  / Η φωτογραφική Οδύσσεια του Μπουασονά στη Θεσσαλονίκη

Η φωτογραφική Οδύσσεια του Μπουασονά στη Θεσσαλονίκη

Φρεντ Μπουασονά
Το έργο του φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά ξεδιπλώνεται στους επισκέπτες του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, μέσα από μία φωτογραφική Οδύσσεια.

 

Τα φωτογραφικό έργο του  Φρεντ Μπουασονά φιλοξενείται στο Μουσείο Φωτογραφίας ΘεσσαλονίκηςMOMus μέσα από μία μαγευτική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια”. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00. Η φωτογραφική έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 8 Ιανουαρίου του 2023.

 

Φρεντ Μπουασονά

Αυτοπροσωπογραφία του Fred Boissonnas (1858 – 1946), Κέντρο Εικονογραφίας της Βιβλιοθήκης της Γενεύης.

 

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν συνολικά 110 από τα έργα του καλλιτέχνη. Μία φωτογραφική λήψη του πελάγους, μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, και οι ασημί του ανακλάσεις το μακρινό 1912 αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Την έκθεση έρχεται να συνοδεύσει το φωτογραφικό αυτοπορτρέτο του Ελβετού Καλλιτέχνη.

 

Φρεντ Μπουασονά

Φωτογραφίες από το λεύκωμα Boissonnas 1896-1898, Fred Boissonnas (1858 – 1946), Κέντρο Εικονογραφίας της Βιβλιοθήκης της Γενεύης.

 

Στην έκθεση μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη διαμόρφωση του φωτογραφικού βλέμματος του Φρεντ Μπουασονά, ανακαλύπτοντας τις πηγές της έμπνευσής του. Μέσα από αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι, ο επισκέπτης θα παρακολουθήσει τη μακρόχρονη προσπάθεια του καλλιτέχνη να αναγάγει τη φωτογραφία, μέσα στη σφαίρα των καλών τεχνών. Σε μία ελικοειδή διαδρομή, από τις Άλπεις μέχρι την έρημο του Σινά, πρωταγωνιστεί η Μεσόγειος. Φωτογραφίζοντας τη Μεσόγειο, για πάνω από 3 δεκαετίες, ο Φρεντ Μπουασονά κατάφερε να επικυρώσει τους γεωπολιτικούς μετασχηματισμούς της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

 

Φρεντ Μπουασονά

Ο Fred Boissonnas και ο Victor Bérard στη Μεσόγειο στα χνάρια της Οδύσσειας, Fred Boissonnas (1858 – 1946), Κέντρο Εικονογραφίας της Βιβλιοθήκης της Γενεύης.

 

Σκηνές από την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, μνημεία και τοπία προς αποκρυπτογράφηση προσκαλούν τους επισκέπτες σε μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία. Η έκθεση “Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια.” αποτελεί ένα ταξίδι σε τόπους που πλέον έχουν διαμορφωθεί με τρόπους, που άλλοτε φάνταζαν ακόμα μυθικοί.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στο MOMus- Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. 

 

Η έκθεση «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» αποτελεί παραγωγή του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Βιβλιοθήκης της Γενεύης και του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Πόλης της Γενεύης και με τη συνδρομή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη της έκθεσης θα είναι δωρεάν την ημερά των εγκαινίων, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των χώρων, 11:00-21:00.

 

www.MOMus.gr

www.filmfestival.gr

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada