Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Η πρωτοπόρος Ινδή αρχιτέκτονας Sheila Sri Prakash

Η πρωτοπόρος Ινδή αρχιτέκτονας Sheila Sri Prakash

Η πρωτοπόρος Ινδή αρχιτέκτονας Sheila Sri Prakash
Η Sheila Sri Prakash είναι ένα ζωντανό success story!

Η Ινδή αρχιτέκτονας Sheila Sri Prakash έχει ξεχωρίσει παγκοσμίως για το ταλέντο της, ενώ έχει καταφέρει να είναι η πρώτη γυναίκα αρχιτέκτονας στην Ινδία που άνοιξε το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο.

 

Γεννήθηκε στην πόλη Bhopal της Ινδίας στις 6 Ιουλίου του 1955. Μικρή ασχολήθηκε με τις τέχνες, τη μουσική και τον χορό. Πιο συγκεκριμένα με τον παραδοσιακό ινδικό χορό Bharatanatyam τον οποίο ξεκίνησε μόλις στα 4 της, καθώς και με την εκμάθηση του μουσικού οργάνου Veenai. Το ταλέντο της έκανε αίσθηση αμέσως -είναι χαρακτηριστικό πως την αποκαλούσαν παιδί- θαύμα-  και μεγαλώνοντας ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον χορό. Μέχρι και σήμερα είναι μια γυναίκα παθιασμένη με την τέχνη.

 

 

Οι artistic της δεξιότητες ίσως την οδήγησαν σε αυτό που σήμερα διαπρέπει, στην αρχιτεκτονική και το design. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Anna University και συνέχισε με σπουδές Design στο πανεπιστήμιο του Harvard.

 

 

Δημιούργησε το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο Shilpa Architects Planners Designers, το 1979 στην πόλη της Ινδίας, Chennai. Έτσι έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες στη χώρα που ιδρύουν το δικό τους αρχιτεκτονικό γραφείο σε μία κοινωνία και έναν κλάδο αδιαμφισβήτητα, ανδροκρατούμενο.

Όσον αφορά στις γυναίκες αρχιτέκτονες, υπάρχει τεράστια αλλαγή στον χώρο της αρχιτεκτονικής σήμερα. Οι γυναίκες αναγνωρίζονται για τη τεχνογνωσία και την εμπειρία τους και οι προκαταλήψεις αρχίζουν να μειώνονται.

 

 

 

Η επαγγελματική της πορεία είχε δυσκολίες, όμως εκείνη με συνεχή δουλειά και προσπάθεια τα κατάφερε. Έτσι ήρθαν αμέτρητα projects -πολλά από αυτά εξαιρετικά επιτυχημένα, πολλές διακρίσεις και βραβεία, και πολλές δουλειές που έχουν στο επίκεντρό τους το περιβάλλον. Σήμερα η Sheila Sri Prakash θεωρείται παγκόσμια ηγέτιδα στην αειφόρο αρχιτεκτονική. Στην αρχιτεκτονική δηλαδή που προωθεί έναν φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό και έναν κοινωνικά ευαίσθητο σχεδιασμό. Άλλωστε και η ίδια υποστηρίζει πως η κοινωνία και η αρχιτεκτονική συνδέονται άρρηκτα. 

 

 

“Bhagoam” Crematorium.
Η πρωτοπόρος Ινδή αρχιτέκτονας Sheila Sri Prakash

Courtesy of Shilpa Architects

Silver Falls Resort.
Η πρωτοπόρος Ινδή αρχιτέκτονας Sheila Sri Prakash

Courtesy of Shilpa Architects

 

 

Τέλος, η καινοτόμα Ινδή designer είναι ιδρυτικό μέλος του The Reciprocity Foundation. Πρόκειται για ένα Ίδρυμα που συστάθηκε για να χρηματοδοτήσει έρευνες, σεμινάρια, εκδηλώσεις, έργα και συνέδρια που στοχεύουν στην ανάπτυξη σχεδιαστικών λύσεων που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός υγιούς οικοσυστήματος.

 

 

www.shilpaarchitects.com

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!