Home / Lifestyle  / Η Οργάνωση Γη στοχεύει σε ένα βιώσιμο μέλλον

Η Οργάνωση Γη στοχεύει σε ένα βιώσιμο μέλλον

Οργάνωση Γη
Ποια είναι η MKO Οργάνωση Γη, που βραβεύτηκε πριν λίγες μέρες από το The Edible Cities Network για την καινοτομία της;

 

Η ΜΚΟ Οργάνωση Γη ιδρύθηκε το 2010, με στόχο την εδραίωση της έννοιας της Βιώσιμης Ανάπτυξης,.όπως αυτή ορίζεται από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών,.παρέχοντας βιωματική μη τυπική εκπαίδευση για όλες τις ηλικίες. Tα γραφεία της, Γη Κ44, βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στον Κεραμεικό. Οι δράσεις της προτείνουν έναν νέο τρόπο αλληλεπίδρασης.μεταξύ οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος,.αποτελώντας ζωντανό παράδειγμα ενός αειφόρου τρόπου σκέψης και λειτουργίας για έναν βιώσιμο πλανήτη.

Logo Οργάνωση Γη

Τα προγράμματα

Η πλούσια ατζέντα της Οργάνωση Γη περιλαμβάνει προγράμματα Περιβαλλοντικής Δράσης & Μάθησης,.Υπεύθυνης & Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Ένταξης.Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων, Ανέργων, ΑΜΕΑ, Προσφύγων, Μεταναστών & Ατόμων τρίτης ηλικίας. Οι δράσεις της υλοποιούνται σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες.εντός του αστικού ιστού της Αθήνας, με έμφαση στα Σχολεία, σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων.και στο Πρότυπο Κέντρο Περιβαλλοντικής Μάθησης “Κέντρο της Γης”, που δημιούργησε η Οργάνωση στο Ίλιον Αττικής.

 

 

Πέρα από τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η αποστολή της Οργάνωση Γη είναι να διασφαλίσει, έως το 2030, ότι όλοι οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν τη γνώση.και θα καλλιεργήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται, για να προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο, μέσω της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και μέσω του βιώσιμου τρόπου ζωής,.προσδοκά να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, την ειρήνη και τη μη βία, αλλά και την ταυτότητα του παγκόσμιου πολίτη.

 

Το “Κέντρο της Γης”

Mόλις 6 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, στο Ίλιον,.το “Κέντρο της Γης” είναι ένα αστικό πάρκο 25 στρεμμάτων, σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Λειτουργεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αποτελεί σημείο συνάντησης για ανθρώπους όλων των ηλικιών,.που θέλουν να “επαναπροσδιορίσουν” τον αστικό τρόπο ζωής.

 

 

Κεντρικό σημείο αναφοράς αποτελούν ο βιολογικός λαχανόκηπός του, με τα εποχιακά φυτά και τις τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες, αλλά και ο κήπος βιοποικιλότητας, μια περιοχή για την τοπική χλωρίδα και πανίδα, που απεικονίζουν πόσο ισχυρή είναι η φύση, ακόμη και δίπλα σε μια πυκνοδομημένη αστική περιοχή.

 

Μέσω προγραμμάτων σχεδιασμένων από παιδαγωγούς, κοινωνιολόγους, γεωπόνους και περιβαλλοντολόγους, μαθητές και επισκέπτες ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται για τη βιοποικιλότητα, την τροφική αλυσίδα, τις λειτουργίες της φύσης και τη σχέση του ανθρώπου με αυτή. Αξίζει να αναφερθεί πως η ετήσια παραγωγή του λαχανόκηπου διανέμεται κάθε χρόνο σε συνανθρώπους μας, που το έχουν ανάγκη.

 

Τα Πάρκα Τσέπης

Η Οργάνωση Γη συμβάλλει με την τεχνογνωσία της και στην ανάπτυξη των Πάρκων Τσέπης, που στοχεύουν στην αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων και εγκαταλελειμμένων χώρων στον αστικό ιστό. Η εν λόγω προσπάθεια ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021.

 

Πάρκο Τσέπης

Το Πάρκο Τσέπης στην Πετρούπολη.

 

Έκτοτε, και σε συνεργασία με Δήμους και με τη χορηγία της P&G, χώροι εγκαταλελειμμένοι και αναξιοποίητοι, συχνά γεμάτοι απορρίμματα, μεταμορφώθονται σε μικρές εκτάσεις πρασίνου, σημεία αναψυχής και κοινωνικοποίησης, προσβάσιμα σε όλους. Μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί 15 Πάρκα Τσέπης στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που “φιλοξενούν” 8.200 δέντρα και φυτά.

 

Οι βραβεύσεις

Το 2016, η Διεθνής Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος (IUCN) ανέδειξε τον λαχανόκηπο της Οργάνωση Γη ως την καλύτερη πρωτοβουλία σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση παγκοσμίως. Τρία χρόνια μετά, η Οργάνωση Γη αναδείχθηκε “ΜΚΟ της Χρονιάς” στην κατηγορία Περιβάλλον από τον θεσμό των Hellenic Responsible Business Awards. Η πιο πρόσφατη βράβευσή της ήρθε πριν λίγες μέρες, από τα The Edible Cities Network Awards. Το “Κέντρο της Γης” διακρίθηκε ως το πιο καινοτόμο κέντρο περιβαλλοντικής βιωματικής εκπαίδευσης.

 

Edible Cities Network Award Οργάνωση Γη

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το έργο, τα προγράμματα και τις δράσεις της Οργάνωση Γη, επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

www.organizationearth.org

FB: @OrganizationEarth

IG: organizationearth_gr

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin