Home / Good Life  / Η μπαγκέτα στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco!

Η μπαγκέτα στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco!

μπαγκέτα
Η μπαγκέτα, το σήμα κατατεθέν της γαλλικής γαστρονομικής κουλτούρας, παίρνει θέση στον κατάλογο της άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και γιορτάζει τον γαλλικό τρόπο ζωής!

 

Το εμβληματικό αρτοσκεύασμα, που δίνει γαλλικό αέρα στα γεύματά μας, γίνεται μέρος της άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Τόσο η ίδια η μπαγκέτα, όσο και ο τρόπος παρασκευής της και ο τρόπος ζωής.που τη συνοδεύει, αποκτούν αυτήν τη σημαντική παγκόσμια προστασία.

 

 

Η Unesco ανακοίνωσε ότι έχει προσθέσει την τεχνογνωσία και την κουλτούρα της μπαγκέτας στη λίστα με 600 άλλα πολιτιστικά άυλα είδη. Έτσι, κατάφερε να ενώσει την μπαγκέτα με διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, όπως η παραδοσιακή παρασκευή τσαγιού στην Κίνα και ο κορεατικός χορός μάσκας “Τalchum”.

 

Η προσθήκη της μπαγκέτας στον πολιτιστικό κατάλογο της Unesco γιορτάζει τον γαλλικό τρόπο ζωής. Η μπαγκέτα είναι μία καθημερινή τελετουργία, ένα δομικό στοιχείο του γεύματος, συνώνυμο του μοιράσματος και της ευχαρίστησης. Είναι σημαντικό αυτές οι δεξιότητες και οι κοινωνικές συνήθειες να συνεχίσουν να υπάρχουν στο μέλλον”, δήλωσε η Audrey Asoulay, επικεφαλής της Unesco.

 

Πώς καθιερώθηκε η μπαγκέτα;

Η ακριβής προέλευση της μπαγκέτας δεν είναι γνωστή. Μία από τις πιο αγαπημένες ιστορίες στη Γαλλία είναι ότι ο Ναπολέοντας ήταν αυτός που σκέφτηκε.τη δημιουργία της, για τη σίτιση του στρατού. Ωστόσο, η ιστορία αυτή αποτελεί μάλλον μύθο. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η μπαγκέτα προήλθε χρόνια αργότερα,.ως ένα πρακτικό είδος ψωμιού, για να μπορούν να το κόβουν ευκολότερα οι εργάτες. Άλλοι, πιστεύουν ότι η πρώτη μπαγκέτα παρασκευάστηκε από έναν Αυστριακό αρτοποιό, τη δεκαετία του 1830.

 

μπαγκέτα

 

Η μπαγκέτα, όπως την ξέρουμε σήμερα, πήρε επίσημα το όνομά της μόλις πριν από 100 χρόνια, το 1920. Τότε ήταν, μάλιστα, που τέθηκαν αυστηροί κανόνες σχετικά με το μέγεθος (80 εκ.) και το βάρος της (250 γρ.). Είχε ακόμη και σταθερή τιμή, μέχρι το 1986. Στα μέσα του 20ου αιώνα, η μπαγκέτα είχε ήδη κερδίσει τη χώρα. Ωστόσο, από το 1970, περίπου 400 βιοτεχνικά αρτοποιεία κλείνουν κάθε χρόνο,.με τον συνολικό αριθμό σε όλη τη Γαλλία να μειώνεται από 55.000 σε 35.000 σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

 

μπαγκέτα

 

Παρά την κρίση, η μπαγκέτα εξακολουθεί να είναι το “κλειδί” για τη γαλλική ταυτότητα, με την Unesco να επισημοποιεί σε παγκόσμιο επίπεδο τη σημασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada