Home / Good Life  / Art & Culture  / Η μνημειώδης εγκατάσταση του Antony Gormley στη Νέα Υόρκη

Η μνημειώδης εγκατάσταση του Antony Gormley στη Νέα Υόρκη

 

Ο Βρετανός γλύπτης Antony Gormley παρουσιάζει την νέα εγκατάσταση στο πλαίσιο του παγκόσμιου έργου τέχνης Connect BTS στο πάρκο του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Το εντυπωσιακό δημόσιο έργο με τίτλο «New York Clearing (2020)» είναι ένα ζωντανό γλυπτό. Αποτελείται από 18 χιλιόμετρα αλουμινίου καμπύλα που σχηματοποιούνται σε μεγάλα πηνία, ενώ υψώνεται περίπου σε 50 πόδια. Περιλαμβάνει 11 μίλια τετραγωνικής αλουμινένιας σωλήνωσης και αποτελεί μέρος του διεθνούς έργου τέχνης CONNECT, που εισήγαγε η κορεατική ομάδα BTS.

Το κοινό μπορεί να σταθεί στο δυναμικό λαβύρινθο και να γίνει μέρος του ίδιου του έργου. Η φυσική εμπλοκή των θεατών με την αφηρημένη κατασκευή λειτουργεί ως εξερεύνηση του σώματος και όχι του αντικειμένου.

 

 

 

 

 «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για την ευκαιρία να φτιάξω αυτό το ενεργειακό πεδίο σε συνομιλία με το Μανχάταν στα ύδατα του ανατολικού ποταμού. Η εγκατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ως μια υπενθύμιση της ανθρώπινης συνδεσιμότητας, ανάμεσα στην ενέργεια  των ανθρώπων που το βλέπουν και των δημιουργών.

Για πολύ καιρό, η τέχνη υπήρξε μέσα σε γκαλερί, μουσεία και εκθέσεις τέχνης. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την δημιουργία δημόσιων έργων, εγκαταστάσεων σε ένα χώρο όπου όλοι μπορούν να το δουν. Δεν υπάρχουν ετικέτες εδώ … δεν λες σε κανέναν να σκέφτεται με συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε ο Antony Gormley.

 

 

 

«Η εκκαθάριση» που είναι και ο τίτλος του έργου δεν περιγράφεται ως στατικό, παραδοσιακό γλυπτό, αλλά ως πεδίο ενέργειας. Οι σωλήνες αλουμινίου κινούνται απαλά όταν ακουμπούν για αυτό τον λόγο και ο Gormley χρησιμοποίησε τον όρο «ζωντανό γλυπτό». Στο εσωτερικό του γλυπτού, κάθε κατεύθυνση είναι διαφορετική.  Αυτή η αλληλεπίδραση του θεατή είναι σημαντική καθώς γίνεσαι ο συγγραφέας του τοπίου.

 

 

 

 

Η εταιρεία CONNECT, BTS είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που στοχεύει στη σύνδεση ατόμων απ’ όλο τον κόσμο, με τη συνεργασία 22 σύγχρονων καλλιτεχνών και 5 πόλεων του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Μπουένος Άιρες, της Σεούλ και της Νέας Υόρκης. Δημιουργεί μια ευκαιρία για τη διασταύρωση των κόσμων της εικαστικής τέχνης και της ποπ μουσικής ενώ περιλαμβάνει ένα ακροατήριο εκατομμυρίων παγκοσμίως.

 

 

 

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και επιμελητής Daehyung Lee ισχυρίζεται ότι: «Η ικανότητά τους να μιλούν με νόημα σε ανθρώπους διαφορετικού πολιτισμικού υποβάθρου, κοινωνικών τάξεων, εθνοτήτων, φύλων και ταυτοτήτων συνδέεται με το μακροπρόθεσμο στόχο της σύγχρονης τέχνης να υπερβεί τα φανταστικά όρια».

«Να είσαι ο εαυτός σου. Αγάπα τον εαυτό σου».

 

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 27 Μαρτίου.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.antonygormley.com

https://www.connect-bts.com/

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein