Home / Men  / Grooming  / Η ιστορία του αντρικού ξυρίσματος

Η ιστορία του αντρικού ξυρίσματος

man shaving
Η ιστορία του αντρικού ξυρίσματος ξεκίνησε κατά την εποχή των παγετώνων, με τις πρώτες προσπάθειες να μη θυμίζουν σε τίποτα το σήμερα.

 

Δεν είναι δυνατό, να γνωρίζουμε τους πρώτους άντρες που “ξυρίστηκαν”. Ωστόσο, αυτό που η ιστορία μας δείχνει με σιγουριά, είναι ότι η τριχοφυΐα αποτελούσε προβλήμα για τον αντρικό πληθυσμό. Οι πρώτες απόπειρες απαλλαγής από την τριχοφυΐα έγιναν κατά την εποχή των παγετώνων.

 

Εκείνη την περίοδο, τα γένια πάγωναν εύκολα, ειδικά αν ήταν βρεγμένα. Αυτό, μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την υγεία. Συχνά, μάλιστα, οδηγούσε σε κρυοπαγήματα, ακόμα και σε θάνατο.

 

Απέχοντας κατά πολύ από την ικανότητα και την τεχνογνωσία για τη δημιουργία ακόμη και των πιο στοιχειωδών ξυραφιών, οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου κατέφευγαν σε άλλα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δυνητικά επικίνδυνο πρόβλημα της τριχοφυΐας.

 

shaving history

 

Χωρίς εργαλεία, η μόνη τους επιλογή ήταν να βγάζουν τις τρίχες του προσώπου τους μία προς μία! Μάλιστα, αυτή η πρακτική συνεχίστηκε για περισσότερα από 60.000 χρόνια!

 

Μια πρώτη απόπειρα ξυρίσματος έγινε πριν από περίπου 40.000 χρόνια. Τότε, οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν πέτρες ή ακονισμένα κοχύλια, για να κόβουν τις τρίχες του προσώπου τους.

 

Οι πρώτες κρέμες αποτρίχωσης, εφευρέθηκαν στην αρχαία Αίγυπτο, πριν από 6.000 χρόνια. Συνήθως χρησιμοποιούσαν τις κρέμες και στη συνέχεια έτριβαν την επιφάνεια με ελαφρόπετρες, ώστε, να αφαιρέσουν τυχόν υπολείμματα τριχοφυΐας. Τα πρώτα μεταλλικά ξυραφάκια αντικατέστησαν γρήγορα τις ελαφρόπετρες. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν έμοιαζαν με τα σημερινά.

 

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν τη συνήθεια του ξυρίσματος από τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος ανάγκαζε όλους τους στρατιώτες να ξυρίζουν πρόσωπο και κεφάλι. Αυτό συνέβαινε, για να μην έχουν μειονεκτική θέση, κατά τη διάρκεια της μάχης, καθώς οι αντίπαλοι μπορούσαν να τους τραβήξουν από τα γένια! 

 

alexander the great

 

Ο Μέγας Αλέξανδρος, μάλιστα, ήταν ένας από τους πρώτους άνδρες, που ξυρίστηκε.

 

Μέχρι τουλάχιστον τον 18ο αιώνα, οι στοιχειώδεις ξυριστικές μηχανές που υπήρχαν ήταν δύσχρηστες και επικίνδυνες. Αυτός ήταν και ο λόγος, που οι περισσότεροι άνδρες προτιμούσαν να επισκεφτούν κάποιον επαγγελματία.

 

O Jacob Schick ήταν εκείνος που κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτρικό ξυράφι το 1928. Και όλα τα υπόλοιπα, ανήκουν στην ιστορία!

 

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights