Home / Wellness  / Mind  / Η θεραπευτική ιδιότητα της ομορφιάς και του δέους

Η θεραπευτική ιδιότητα της ομορφιάς και του δέους

ομορφιάς
Έρευνες έχουν αποκαλύψει τον σημαντικό ρόλο της εκτίμησης της ομορφιάς και του δέους, τόσο στην ψυχική, όσο και στη σωματική μας υγεία.

 

Επιστημονικές έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τα χρόνια, έχουν υπογραμμίσει τον θετικό ρόλο της ομορφιάς και του δέους στη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης. Ακόμα και στην ίδια μας την καθημερινότητα,.μπορούμε να “μαρτυρήσουμε” τη θετική αυτή επίδραση της ομορφιάς στην ψυχολογία μας. Εξάλλου, αυτή είναι που μπορεί να θεραπεύσει το μυαλό και το σώμα μας, αποκαθιστώντας την ελπίδα μας για τη ζωή.

 

 
Ο Viktor Frankl, ψυχίατρος και επιζών του Ολοκαυτώματος, είχε ανακαλύψει, από πολύ νωρίς και με έναν πολύ παράδοξο τρόπο,.τη σημαντική επίδραση της ομορφιάς στη ζωή. Όσο βρισκόταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Auschwitz, ένας συγκρατούμενός του όρμησε μέσα, προτρέποντας όλους τους κρατούμενους να βγουν έξω στη φύση. Ακόμη και σε αυτές τις φρικτές συνθήκες, οι άνδρες στέκονταν με σιωπηλό δέος,.βαθιά συγκινημένοι από ένα λαμπερό ηλιοβασίλεμα, βιώνοντας,.με κάθε τους αίσθηση, αυτή τη στιγμή ομορφιάς.

 

Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα συναισθήματα αυτά μπορούν να μας θεραπεύσουν σε πολλά επίπεδα. Ο ψυχολόγος Christopher Peterson και οι συνεργάτες του, από το Πανεπιστήμιο του Michigan (2006),.διαπίστωσαν ότι η υψηλή εκτίμηση της ομορφιάς βοηθά τους ανθρώπους να αναρρώσουν από το άγχος και την κατάθλιψη.

 

 

Παράλληλα, μελέτες στο Πανεπιστήμιο της California στο Berkeley, από τον ψυχολόγο Dacher Keltner και τους συνεργάτες του, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που βιώνουν δέος, ως απάντηση στην ομορφιά της φύσης, έχουν λιγότερες πιθανότητες να κινδυνέψουν από κατάθλιψη, διαβήτη,.καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες ασθένειες. Μάλιστα, η έρευνά τους διαπίστωσε ότι όσο πιο συχνά βιώνουμε δέος, τόσο χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής έχουμε, σωματικά και ψυχικά (2015).

 

Το να μάθουμε να εκτιμάμε, ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια γύρω μας, είναι σημαντικό για να εκτιμήσουμε την ίδια την ομορφιά της ζωής. Εικόνες που μας προσφέρει η φύση καθημερινά, όπως ένα λαμπερό ηλιοβασίλεμα, η τέχνη, όπως μία θεατρική παράσταση,.καθώς και οι ηθικές πράξεις αποτελούν αναμνήσεις και ζωντανές εμπειρίες,.που θα μας βοηθήσουν να εκτιμήσουμε την ομορφιά και να βρούμε ξανά την αισιοδοξία στη ζωή μας.

 

Πηγή άρθρου: Psychology Today

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada