Home / Good Life  / Art & Culture  / Η εμβληματική έκθεση του Andy Warhol στο Λονδίνο

Η εμβληματική έκθεση του Andy Warhol στο Λονδίνο

 

 

Η Tate Modern Λονδίνου παρουσιάζει την πολυαναμενόμενη έκθεση του Andy Warhol με σπάνια έργα του από τη δεκαετία του ’70, δίνοντας μια νέα ματιά για την εκπληκτική ζωή και το έργου του σταρ της pop art. Η μεγάλη έκθεση του 2020 εγκαινιάζεται στις  12 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

 

 

Andy Warhol, Elvis Presley, 1962

 

 

Ο Andy Warhol ήταν γιος μεταναστών που έγινε το απόλυτο αμερικάνικο είδωλο. Ο πατέρας της pop art έγινε επίκεντρο της κοινωνικής σκηνής της Νέας Υόρκης. Ήταν ένας καλλιτέχνης που αγκάλιασε τον καταναλωτισμό, τη διασημότητα ενώ επηρέασε και άλλαξε τη διαδικασία παραγωγής της σύγχρονης τέχνης.

 

 

Andy Warhol, Marilyn Diptych, 1962

 

 

Γεννήθηκε το 1928 ως Andrew Warhola στο Πίτσμπουργκ, από γονείς της εργατικής τάξης της σημερινής Σλοβακίας. Το 1949 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου δούλεψε ως εικονογράφος. Η ικανότητά του να μεταμορφώσει τις εικόνες του αμερικανικού πολιτισμού στην πρωτοποριακή ποπ τέχνη του είναι αυτό που του χάρισε παγκόσμια φήμη και αναγνωρισιμότητα.

 

 

Andy Warhol, Elizabeth Taylor, 1965

 

 

 

Η μεγάλη αναδρομική του Warhol είναι η πρώτη έκθεση στην Tate Modern εδώ και 20 χρόνια. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορέσουν να δουν τις iconic ποπ εικόνες της Marilyn Monroe, την Coca-Cola και τα Campbell’s Soup Cans, να παίξουν με τα Silver Clouds και να βιώσουν το ψυχεδελικό περιβάλλον πολυμέσων του Exploding Plastic Inevitable. Εκτίθενται 25 έργα από την σειρά «Ladies and Gentlemen» η οποία περιλαμβάνει πορτρέτα μαύρων, Λατίνων drag queens και γυναικών trans.

 

 

 

Andy Warhol, Campbell’s Soup Cans, 1962

 

 

 

Andy Warhol, Silver Clouds, 1966

 

 

Η έκθεση θα φέρει σε επαφή το κοινό με σπάνια έργα από τη δεκαετία του ’70 που παρουσιάζουν την επιδεξιότητά του ως ζωγράφου, καθώς και τους πειραματισμούς του με διάφορες μορφές μέσων. Ίσως ο πιο δημοφιλής Αμερικανός καλλιτέχνης δημιουργούσε σε μια εποχή τεράστιων κοινωνικών, πολιτικών και τεχνολογικών αλλαγών, κάτι που τονίζεται στην έκθεση.

 

 

Andy Warhol, Liza Minnelli, 1978

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/andy-warhol

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein