Home / Wellness  / Health  / Ηλιακό έγκαυμα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Ηλιακό έγκαυμα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

ηλιακό έγκαυμα
Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το ηλιακό έγκαυμα στο σπίτι και πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό;

 

Το ηλιακό έγκαυμα είναι φλεγμονώδες δέρμα, που πονάει και το αισθάνεστε ζεστό στην αφή. Συχνά εμφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Μπορείτε να ανακουφιστείτε από το ηλιακό έγκαυμα με απλά μέτρα αυτοφροντίδας, όπως η λήψη αναλγητικών και η ψύξη του δέρματος. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν μέρες για να εξαφανιστεί.

 

Η διάγνωση του ηλιακού εγκαύματος περιλαμβάνει γενικά μία φυσική εξέταση. Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, τα τρέχοντα φάρμακα, την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και αν έχετε ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων.

 

Η θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος δε θεραπεύει το δέρμα, αλλά μπορεί να απαλύνει τον πόνο, το πρήξιμο και την ενόχληση. Αν η φροντίδα στο σπίτι δε βοηθά ή το έγκαυμα από τον ήλιο είναι πολύ σοβαρό, ο γιατρός μπορεί να προτείνει μια συνταγογραφούμενη κρέμα με κορτικοστεροειδή. Σε περίπτωση που το ηλιακό έγκαυμα είναι πολύ σοβαρό, ο γιατρός μπορεί να σας εισάγει σε νοσοκομείο.

 

έγκαυμα από τον ήλιο

 

Τα συμπτώματα

Οποιοδήποτε εκτεθειμένο μέρος του σώματος -συμπεριλαμβανομένων των λοβών των αυτιών, του τριχωτού της κεφαλής και των χειλιών- μπορεί να καεί. Ακόμη και καλυμμένες περιοχές μπορεί να καούν, αν, για παράδειγμα, τα ρούχα έχουν μια χαλαρή ύφανση που επιτρέπει στο υπεριώδες φως (UV) να περάσει. Εξαιρετικά ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου είναι τα μάτια, που μπορούν επίσης να καούν.

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος εμφανίζονται συχνά μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και είναι:

 

  • Φλεγμονώδες δέρμα, το οποίο φαίνεται ροζ ή κόκκινο στο λευκό δέρμα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να το δει κανείς σε καφέ ή μαύρο δέρμα.
  • Δέρμα που αισθάνεστε ζεστό στην αφή
  • Πόνος, ευαισθησία και φαγούρα στο δέρμα
  • Πρήξιμο
  • Μικρές φουσκάλες, γεμάτες με υγρό, οι οποίες μπορεί να σπάσουν
  • Πονοκέφαλος, πυρετός, ναυτία και κόπωση, αν το ηλιακό έγκαυμα είναι σοβαρό
  • Πόνος και αίσθηση τραχύτητας στα μάτια

 

Μέσα σε λίγες μέρες, το σώμα μπορεί να αρχίσει να αυτοθεραπεύεται, ξεφλουδίζοντας το ανώτερο στρώμα του κατεστραμμένου δέρματος. Ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες για να επουλωθεί. Οποιεσδήποτε παρατεταμένες αλλαγές στο χρώμα του δέρματος συνήθως υποχωρούν με τον καιρό.

 

sunburn

 

Συμβουλές αυτοφροντίδας για ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα
Πάρτε ένα αναλγητικό

Για ανακούφιση από τον πόνο, πάρτε ένα μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό το συντομότερο δυνατό. Μπορείτε, επίσης, να εφαρμόσετε ένα αναλγητικό τζελ.

Δροσίστε το δέρμα

Εφαρμόστε στο προσβεβλημένο δέρμα μια καθαρή πετσέτα βρεγμένη με δροσερό νερό βρύσης. Επίσης, μπορείτε να κάνετε ένα δροσερό μπάνιο με προσθήκη μαγειρικής σόδας – περίπου 60 γραμμάρια σε μια μπανιέρα. Δροσίστε το δέρμα για περίπου 10 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα.

Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα, λοσιόν ή τζελ

Μία λοσιόν ή τζελ αλόης μπορεί να είναι καταπραϋντική. Δοκιμάστε να κρυώσετε το προϊόν στο ψυγείο πριν το εφαρμόσετε. Αποφύγετε τα προϊόντα που παρασκευάζονται με αλκοόλ.

Πίνετε επιπλέον νερό για μία μέρα

Αυτό βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης.

Μην πειράζετε τις φουσκάλες

Μία άθικτη φουσκάλα μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να επουλωθεί. Αν σπάσει μία φουσκάλα, καθαρίστε απαλά την περιοχή με ήπιο σαπούνι και νερό. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια αντιβιοτική αλοιφή στην πληγή και καλύψτε τη με έναν αντικολλητικό επίδεσμο.

Αντιμετωπίστε απαλά το δέρμα που ξεφλουδίζει

Μέσα σε λίγες μέρες, η πληγείσα περιοχή μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει. Αυτός είναι ο τρόπος του σώματός σας να απαλλαγεί από το ανώτερο στρώμα του κατεστραμμένου δέρματος. Ενώ το δέρμα σας ξεφλουδίζει, συνεχίστε να χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα.

Πάρτε ένα φάρμακο κατά της φαγούρας

Ένα από του στόματος αντιισταμινικό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον κνησμό, καθώς το δέρμα αρχίζει να ξεφλουδίζει και να επουλώνεται από κάτω.

Εφαρμόστε μία καταπραϋντική φαρμακευτική κρέμα

Για ήπιο έως μέτριο ηλιακό έγκαυμα, εφαρμόστε χωρίς συνταγή κρέμα υδροκορτιζόνης 1% στην πάσχουσα περιοχή τρεις φορές την ημέρα για τρεις ημέρες. Δοκιμάστε να κρυώσετε το προϊόν στο ψυγείο πριν το εφαρμόσετε.

Αντιμετωπίστε τα καμένα από τον ήλιο μάτια

Εφαρμόστε μια καθαρή πετσέτα βρεγμένη με δροσερό νερό βρύσης. Μη φοράτε φακούς επαφής μέχρι να σταματήσουν τα συμπτώματα και μην τρίβετε τα μάτια σας.

Προστατέψτε τον εαυτό σας από περαιτέρω έκθεση στον ήλιο

Όσο το ηλιακό έγκαυμα θεραπεύεται, μείνετε μακριά από τον ήλιο ή χρησιμοποιήστε άλλα μέτρα αντηλιακής προστασίας. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα προϊόν που έχει ενυδατικούς παράγοντες και αντηλιακά φίλτρα.

 

Πότε να δείτε γιατρό

Επισκεφτείτε τον γιατρό αν:

  • Δημιουργηθούν μεγάλες φουσκάλες στο δέρμα
  • Δημιουργηθούν φουσκάλες στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα γεννητικά όργανα
  • Εμφανίσετε έντονο οίδημα στην πληγείσα περιοχή
  • Παρουσιάσετε σημάδια μόλυνσης, όπως φουσκάλες με πύον ή ραβδώσεις
  • Αισθανθείτε επιδείνωση του πόνου, πονοκέφαλο, σύγχυση, ναυτία, πυρετό ή ρίγη
  • Νιώσετε ότι το έγκαυμα επιδεινώνεται παρά τη φροντίδα στο σπίτι
  • Έχετε πόνο στα μάτια ή αλλαγές στην όραση

 

Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα αν αντιμετωπίζετε:

  • Πυρετό πάνω από 39,4οC με εμετό
  • Σύγχυση
  • Μία μόλυνση
  • Αφυδάτωση
  • Κρύο δέρμα, ζάλη ή λιποθυμία

 

Με πληροφορίες από τη Mayo Clinic.

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin