Home / Good Life  / Art & Culture  / Επετειακές εκθέσεις και καλλιτεχνικές ερμηνείες της Ελληνικής Επανάστασης

Επετειακές εκθέσεις και καλλιτεχνικές ερμηνείες της Ελληνικής Επανάστασης

texni epeteiakes ektheseis

Επετειακές εκθέσεις, συναυλίες και ντοκιμαντέρ ερμηνεύουν καλλιτεχνικά τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

 

Ένδυμα ψυχής

Οι παραδοσιακές ενδυμασίες της λαογραφικής συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, για πρώτη φορά, σε μια επιβλητική φωτογράφηση – παρουσίαση από τους καλλιτέχνες της φωτογραφίας Βαγγέλη Κύρη και της κεντητικής Anatoli Georgiev. Η παρουσίαση “Ένδυμα ψυχής” εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος για τη 200ετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

 

endima psihis epeteiaki ekthesi

Η Έστερ Μαστρογιάννη ως Κυρά Φροσύνη.

 

Ο Βαγγέλης Κύρης και ο Anatoli Georgiev εργάστηκαν σε συνεργασία με το ΕΙΜ για περισσότερο από δύο χρόνια. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, φόρος τιμής στο ελληνικό παραδοσιακό ένδυμα, αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τον πλούτο και την πολυμορφία που το διακρίνει. Η επιμέλεια της φωτογράφισης ανήκει στις Αγγέλα Βιδάλη και Κωνσταντίνα Καλαϊντζή, ενώ το μακιγιάζ και τα μαλλιά επιμελήθηκε η Βανέσσα Κουτσοποδιότου. Τα έργα προγραμματίζεται να εκτεθούν στο ΕΙΜ.

 

endima psihis

Ο Anatoli Georgiev ως Βάσσος Μαυροβουνιώτης.

 

Για την Ελλάδα από αγάπη!

 

gia tin ellada apo agapi

 

Μέσα από την πρωτοποριακή εικονική έκθεση “Για την Ελλάδα από αγάπη!”, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Retronews ανατρέχουν σε όλες τις πτυχές των ελληνογαλλικών σχέσεων και μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε ξανά την επιρροή της Ελληνικής Επανάστασης σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτοποριακή έκθεση περιλαμβάνει συλλογές λογοτεχνικών, θεατρικών, μουσικών έργων και διαφημιστικών καταχωρήσεων της εποχής της BNF, αποτελούμενη από μία σειρά θεματικών βίντεο γύρω από διάφορες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης. Παράλληλα, αποτελεί σημείο συνάντησης ιστορικών αναμνήσεων και νέων θεματικών πεδίων, όπως η θέση των γυναικών και η κινητοποίηση του καλλιτεχνικού κόσμου.

 

1821 Πριν και Μετά

Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει μεγάλη επετειακή έκθεση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου. Χίλια διακόσια αντικείμενα θα ξεδιπλώσουν περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας (1770-1870) σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα για οκτώ μήνες (Μάρτιος – Νοέμβριος 2021). Η εκθεσιακή αφήγηση θα πραγματοποιηθεί μέσα από έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους οι τρεις τράπεζες, καθώς και μέσα από το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη. Σημαντικά είναι επίσης και τα δάνεια που έχουν εξασφαλιστεί από μεγάλα μουσεία του εξωτερικού και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

 

prin kai meta prin kai meta

 

Παράλληλα, εκδίδεται ο μνημειώδης κατάλογος “1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος”. Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση 1.218 σελίδων, πλούσια σε γραπτές μαρτυρίες, έργα αστικής και λαϊκής τέχνης των πρώτων δεκαετιών του νέου κράτους και έργα τέχνης των 19ου, 20ου και 21ου αι.

 

prin kai meta exhibition catalogue

 

Επίσης, ετοιμάζονται ψηφιακή περιήγηση της έκθεσης 360o, Augmented Reality app και ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη δημιουργία της.

 

Επετειακή ιστορική έκθεση

 

Ethniko istoriko mouseio

 

Η κεντρική επετειακή έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου περιγράφει όλη την ιστορική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, μέσα από σπάνια κειμήλια και αρχειακό υλικό. Η έκθεση εστιάζει στους ανθρώπους που αναδείχθηκαν σε ήρωες και στις κοινωνικές και ιδεολογικές εμπειρίες που άλλαξαν, πριν και μετά το ’21, τον τρόπο με τον οποίο γινόταν αντιληπτός ο κόσμος.

Ταυτόχρονα, η έκθεση θα ταξιδέψει σε μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα εμπλουτιστεί με διαδραστικά εκπαιδευτικά εκθέματα, που σχεδιάζονται από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

 

Μνημείο Ζαλόγγου

 

mnimeio zaloggou

 

Στο πλαίσιο του θεματικού προγραμματισμού εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επαναφέρει στην Αγορά την οριζόντια τομή σε ύψος 40 εκ. της βάσης του γλυπτού Μνημείο Ζαλόγγου, του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Το έργο εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στο ΚΠΙΣΝ Νιάρχος τον Ιανουάριο του 2019, στο πλαίσιο της έκθεσης “Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το όραμα μιας δημόσιας γλυπτικής”.

 

Διερχόμενοι / Επτά Πύλες

 

kpisn

 

Στα Φυτεμένα Δωμάτια του ΚΠΙΣΝ, κατά μήκος του μονοπατιού που συνδέει το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με τον Φάρο, μας περιμένουν οι “Διερχόμενοι” του διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού Γιώργου Ξένου. Πρόκειται για 120 ανθρώπινα περιγράμματα κατασκευασμένα από σίδηρο (200 x 80 εκ. έκαστο), έργο το οποίο εκτίθεται για πρώτη φορά στην πλήρη ανάπτυξή του.

Σε άλλο σημείο του ΚΠΙΣΝ, στα Νότια Μονοπάτια, θα στηθούν οι “Εφτά Πύλες”, άλλη μια πολύσημη εγκατάσταση από σίδηρο. Η Πύλη είναι όριο αλλά την ίδια στιγμή και άνοιγμα. Όπως η Επανάσταση του 1821, που σηματοδότησε το τέλος 400 χρόνων σκλαβιάς και ταυτόχρονα το άνοιγμα, την είσοδο του Ελληνισμού, στη νεότερη ιστορία του.

 

Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου

 

cycladic art

 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει την έκθεση “Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου”. Σημαντικά ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του Ελληνικού Νεοκλασικισμού “συνομιλούν” με αρχαία αριστουργήματα, υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Δρ. Φανής Μαρίας Τσιγκάκου και του Καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη. Τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, μία μοναδική Φιλελληνική Πινακοθήκη καλλιτεχνικών έργων, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη των αρχαιολατρικών πτυχών του φιλελληνικού κινήματος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιό της, θα βιώσουμε μια θεατρική εμπειρία, καθώς το Μέγαρο Σταθάτου θα μεταμορφωθεί σε εσωτερικό μιας μεγαλοαστικής ευρωπαϊκής κατοικίας του 19ου αιώνα.

 

Ellinas Mantility Kavalaris mantility

 

Επιπροσθέτως, οι διοργανωτές δημιούργησαν συλλεκτικά αντικείμενα, που προσφέρονται μέσω του eShop του Μουσείου. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και μια σειρά μεταξωτών μαντιλιών από την γκαλερί MANTILITY. Η Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη σχεδίασε μοναδικές δημιουργίες που έχουν ως βασικό τους θέμα εκθέματα της έκθεσης και αποτυπώνονται σε ολομέταξα μαντίλια μεγάλων διαστάσεων.

 

mantility kykladiki

 

Στη Σκιά των Ηρώων

 

sti skia ton iroon

 

Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ “Στη Σκιά των Ηρώων”, με στόχο να δώσει μια καλλιτεχνική ερμηνεία στην Ελληνική Επανάσταση. Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Δρ. Άντα Διάλλα, μιλά για ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα. Αντίστοιχα, οι Μιμή Ντενίση, Γιώργος Καπουτζίδης, Αλέξανδρος Τσακίρης, Καλλιόπη Ευαγγελίδου και Βίλμα Τσακίρη απαγγέλλουν ιστορικά κείμενα μέσα σε Αρχαιολογικά Μουσεία και εμβληματικούς θρησκευτικούς χώρους, αφήνοντας την εικόνα να καταγράψει το ενιαίο και μακραίωνο πρόσωπο του Ελληνισμού. Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, κάνει πρεμιέρα στις 25 Μαρτίου και ώρα 21:00 στο YouTube κανάλι του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, στο κανάλι της ΒΟΥΛΗΣ και στην πλατφόρμα estage.gr.

 

sti skia ton iroon kapoutzidis

 

Επετειακή συναυλία

 

megaro mousikis

 

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμούν την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με μία πανηγυρική συναυλία, που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ3, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, στις 22:00. Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διευθύνει η Ζωή Τσόκανου.
Οι σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες Διονύσιος Λαυράγκας και Μανώλης Καλομοίρης ενσωματώνουν στοιχεία της δημοτικής μουσικής μας παράδοσης στα έργα τους. Το Πρελούδιο και Φούγκα πάνω σε δύο ελληνικά θέματα του πρώτου δίνει τον θριαμβικό τόνο της εξέγερσης των Ελλήνων. Η Καταστροφή των Ψαρών του δεύτερου θρηνεί για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του Αγώνα. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν, ένα ρηξικέλευθο έργο εμποτισμένο με τα ιδανικά του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, που υπήρξε η φλόγα με την οποία άναψε πνευματικά το φιτίλι της Ελληνικής Επανάστασης.
Ως αφηγητής συμμετέχει ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ, Δημήτρης Σιακάρας.

 

Δείτε ακόμα:
Η μόδα τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Οι ήρωες του 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών
Η γεύση της Επανάστασης

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin