Home / Good Life  / Ελληνικά νησιά: 5+1 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε!

Ελληνικά νησιά: 5+1 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε!

Καλοκαίριασε και το μυαλό μας “ταξιδεύει” στα ελληνικά νησιά. Παραδοσιακές γεύσεις και μοναδικά εδέσματα μας περιμένουν!

Οι καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν και μάλλον σάς πετυχαίνουμε να οργανώνετε κάποια εξόρμηση στα ελληνικά νησιά. Κάντε εικόνα: Παραδοσιακοί μεζέδες με θέα το Αιγαίο στα πόδια σας!

 

Αν σκοπέυετε να επισκεφθείτε ένα από τα παρακάτω νησιά, δεν πρέπει να φύγετε χωρίς να έχετε δοκιμάσει τα 5+1 πεντανόστιμα, τοπικά πιάτα.

 

Αμοργός: Πατατάτο

Είναι το παραδοσιακό πιάτο της Αμοργού, που σερβίρεται σε όλα τα πανηγύρια του νησιού, αλλά και στους γάμους. Για το μαγείρεμά του χρησιμοποιούν κατσικάκι. Η μαζικότερη κατανάλωσή του γίνεται στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, στην Κάτω Μεριά της Αμοργού. Την παραμονή της γιορτής σερβίρονται δωρεάν πάνω από δύο χιλιάδες μερίδες στους πιστούς που συγκεντρώνονται στο μοναστήρι.

 

 

Μήλος: Καρπουζένια

Η καρπουζόπιτα ή καρπουζένια είναι μια κατ’ εξοχήν νησιώτικη και περισσότερο κυκλαδίτικη πίτα. Φολέγανδρος, Κίμωλος και Μήλος είναι τα νησιά στα οποία θεωρείται παραδοσιακό έδεσμα.  Για τη συνταγή χρειάζεται καρπούζι, ελαιόλαδο, αλεύρι, σουσάμι, κανέλα, καρύδια και μέλι.

 

 

Σκύρος: Αγαλιποκεφτέδες

Πρόκειται για κεφτέδες, που περιέχουν την “ανεμώνα της θάλασσας”, ένα υλικό που βρίσκεται μόνο σε αυτό το νησί των Σποράδων, κρεμύδι και μάραθα. Οι κεφτέδες τηγανίζονται παραδοσιακά με αλεύρι και το αποτέλεσμα είναι ό,τι πιο γευστικό!

 

 

Σίφνος: Ρεβιθάδα

Είναι το πιο αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο της Σίφνου. Σερβίρεται στιο μεσημεριανό κυριακάτικο τραπέζι, αλλά και σε όλες τις γιορτές. Το μυστικό βρίσκεται στο τσουκάλι (σκεύος) και στο πολύ αργό μαγείρεμα.

 

 

 

Ικαρία: Σουφικό

Με την πρώτη ματιά να μοιάζει με το μπριάμ. Ωστόσο είναι αρκετά διαφορετικο τόσο στη γεύση, όσο και στην παρασκευή του. Το ικαριώτικο Σουφικό δεν τσιγαρίζεται και το λάδι στην κατσαρόλα είναι ελάχιστο, ενώ επιπλέον σερβίρεται σαν πίτα. Το φαγητό προέκυψε από μια νοικοκυρά που δεν είχε προλάβει να μαγειρέψει στον άνδρα της που γύριζε κουρασμένος από τη δουλειά. Κατέβηκε στο περβόλι, έκοψε ό,τι ζαρζαβατικό βρήκε μπροστά της και τα έβαλε μέσα στο τηγάνι. Αφού του το έδωσε να δοκιμάσει, καθώς έτρωγε έλεγε: “σου’ φήκω, δεν σουφήκω, σουφινιό πιάτο”.

 

 

Χίος: Αθερινόπιτα

Πρόκειται για αθερίνα που ανακατεύεται με μυρωδικά και τηγανίζεται αλευρωμένη. Το αποτέλεσμα είναι τραγανό και μοσχοβολάει θάλασσα! Ό,τι πρέπει με ένα ουζάκι!

 

 

Kαι κάπως έτσι, μας άνοιξε η όρεξη για… αιγαιοπελαγίτικα ταξίδια!

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath