Home / Famous Talks  / Ειρήνη Μπουντούκη: “Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι μόδα ή μια τάση. Είναι πραγματικότητα!”

Ειρήνη Μπουντούκη: “Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι μόδα ή μια τάση. Είναι πραγματικότητα!”

Σε μια κοινωνία με βαθιά ριζωμένα στερεότυπα και προκαταλήψεις, με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν περιπαιχτικά σχόλια για την εξωτερική τους εμφάνιση στα social media -και όχι μόνο- με τη “μάχη” της ζυγαριάς να είναι για εκατομμύρια γυναίκες και άντρες καθημερινός βραχνάς, παρεμβάλλονται αληθινά role models, που δε χρειάζονται κανενός είδους ρετουσάρισμα, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Η Ειρήνη Μπουντούκη, πέρα από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο plus size model, είναι μία γυναίκα που δε μετρά την ευτυχία σε γραμμάρια. Μαμά, επιτυχημένη επαγγελματίας στον χώρο της μόδας, αλλά και δυναμική ακτιβίστρια, κυρίως σε ό,τι αφορά τη γυναικεία ενδυνάμωση, μας μίλησε για όσα είχαμε ανάγκη να ακούσουμε από μία σύγχρονη γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της και τους άλλους, δίνει αξία στα ουσιώδη της ζωής και θεωρεί πως όλοι δικαιούνται να είναι ελεύθεροι και αγαπητοί. Εξάλλου, η πραγματική ευτυχία δεν επιδέχεται Photoshop…

 

Όταν έκανες τα πρώτα σου βήματα στον χώρο της μόδας, το plus size model δεν υπήρχε καν σαν όρος. Μίλησέ μας για αυτό το ξεκίνημα, που έμελλε να γίνει για σένα μεγάλη αγάπη αλλά και κύρια ενασχόληση.

Θα έλεγα πως ήρθε κάπως τυχαία! (γέλια)  Το 2006, μετά από την ανάδειξή μου μέσα από έναν διαγωνισμό συγκεκριμένης εταιρίας, ξεκινάμε τη συνεργασία μας, στην οποία και εργάζομαι ως in house model. Και το 2015 υπογράφω το πρώτο μου συμβόλαιο με το πρακτορείο, με το οποίο μέχρι και σήμερα συνεργάζομαι. Νομίζω πως ήταν αναπόφευκτο. Και ναι, ο όρος αυτός ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινο. Το plus size modeling, ωστόσο, μετρά 45 χρόνια επίσημης παρουσίας στη βιομηχανία της μόδας. 

 

 

Έχεις πει ότι ο χώρος της μόδας είναι ο πιο σκληρός χώρος. Πόσο έντονα έχεις βιώσει την προκατάληψη, και πώς κατάφερες να διατηρήσεις την αυτοπεποίθησή σου αλλά και να κυνηγήσεις το όνειρό σου;

Το επάγγελμα του μοντέλου μας φέρνει πολλές φορές αντιμέτωπους  με μια διαρκή προσπάθεια, να πρέπει να είμαστε καλά, ψυχικά και σωματικά. Πόσο μάλλον, όταν είσαι ο βασικός δέκτης που πρέπει, όχι μόνο να συστήσεις αυτό το «νέο» στην αγορά αλλά και να σε αποδεκτούν και να σε σεβαστούν, ως άνθρωπο αλλά και ως επαγγελματία. Είναι μια πορεία, της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι ήταν και είναι διαρκώς, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.

Αυτό που με βοήθησε είναι η αυτογνωσία, η σοβαρότητα και η συνέπεια. Τώρα, στο κομμάτι της καριέρας είχα τον σύζυγό μου. Είμαστε οι δυο μας, μιας και οι γονείς μας μένουν αρκετά μακριά, οπότε τον περασμένο χρόνο που έλειπα για model trips, ήταν αρκετά δύσκολα για όλους μας. Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια να είσαι παρών ως γονέας μέσω βιντεοκλήσης…

 

 

Photoshop αυτή η μάστιγα… Πόσες φορές έχεις δεχτεί επεξεργασία σε φωτογραφίσεις παρά τη θέλησή σου;

Αρχικά, ας πούμε πως οι περισσότερες εικόνες που βλέπουμε, σαν τελικό αποτέλεσμα είναι επεξεργασμένες. Το φως, οι σκιές, πιθανώς κάποιο αντικείμενο που πρέπει να μην είναι στο κάδρο, διορθώσεις στα ρούχα… Και είναι απαραίτητο, για να υπάρχει ένα άρτιο τελικό αποτέλεσμα. Η διαστρέβλωση, όμως, ενός σώματος, π.χ. λεπτότερη μέση, ωστέ να ταιριάξει στα κοινωνικά προτυπα, θα προτιμούσα να μη γίνεται. Επάνω μου τουλάχιστον. Άλλωστε, με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια ψευδής δήλωση για το ποιος είσαι.

 

   

 

 

Τι ρόλο θεωρείς ότι παίζουν τα social media στην προώθηση υγιών προτύπων ή και το αντίθετο;

Τα social media είναι μια ψηφιακή έκφραση της κοινωνίας μας, οπότε συναντάμε όλους τους ανθρώπους. Σημασία έχει να μπορούμε, ως χρήστες, να αναδεικνύουμε υγιή πρότυπα, κυρίως πνευματικά, αλλά και σωματικά. Πρότυπα που προωθούν αξίες και όχι εφήμερο καταναλωτισμό. Επίσης, ως νοήμονες άνθρωποι διαθέτουμε κριτική σκέψη, για να δούμε τι μας ταιριάζει.

Ας μην ξεχνάμε πως τα social media είναι η δυνατότητα διασύνδεσης με ανθρώπους στα πέρατα της γης, ανα πάσα ώρα και στιγμή. Και αυτό μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τη μοναδικότητά μας, και το πόσο υπέροχο είναι αυτό, να εμπνευστούμε από αξιόλογους ανθρώπους και να αλληλεπιδράσουμε!

 

   

 

 

Έχεις ένα έντονα ακτιβιστικό προφίλ: εκπαιδεύτρια-leader στο πρόγραμμα “Womentors” του Ιδρύματος Λαμπράκη, με κύριο στόχο την ενδυνάμωση γυναικών, ambassador του προγράμματος XOΠΑ ΗΡΩΩΝ. Τι θέλεις να επικοινωνήσεις από την πλευρά σου μέσα από την ενεργή συμμετοχή σου;

Ως μητέρα αλλά και ως ενεργή πολίτης, πιστεύω στο κοινωνικό αποτύπωμα. Το δικό μου επιλέγω να συνδέεται άμεσα με τη γυναικεία ενδυνάμωση, πολύπλευρα και δια βίου. Και αυτό ακριβώς προσφέρει το πρόγραμμα «WOMENTORS». Οι ήρωες ΧΟΠΑ εκπαιδεύουν παιδιά από 4-12 ετών στην αντιμετώπιση εγκεφαλικού επεισοδίου στους παππούδες και στις γιαγιάδες. Είναι και αυτό μια μορφή ενδυνάμωσης.

 

 

Δημιούργησες, όμως, και το κίνημα «Diversity is Power», που έχει στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες να αγαπήσουν το σώμα τους. Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή και ποιο το feedback που έχεις δεχτεί ως τώρα;

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2018. Ήταν ζητήματα, που δεν απασχολούσαν μόνο εμένα, αλλά και όσες γυναίκες γνώριζα. Η συμπερίληψη, η ύπαρξη πολλών και διαφορετικών προτύπων στη μόδα. Οι γυναίκες δεχόμαστε καθημερινά διακρίσεις, λόγω του βιολογικού μας φύλου. Μια από τις πιο σημαντικές είναι το πώς θα «πρέπει»  να είναι το σώμα μας, ώστε να μη «χαλάει» τα  κοινωνικά στερεότυπα. Ενώ στην πραγματικότητα, τον μόνο που αφορά, είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Και ξέρεις, το πρώτο βήμα για την ενδυνάμωση είναι να αισθανθούμε αρκετές!

Γρήγορα λοιπόν αγκαλιάστηκε από όλες όσες είδαν κομμάτι του εαυτού τους. Αυτό, αργότερα, έφερε και τη δημοσιότητα που πήρε το project, αφού φιλοξενήθηκε σε sites, περιοδικά, αλλά και στην τηλεόραση. Σιγά σιγά το αναδιοργανώνουμε, με νέο χαρακτήρα και πολλή διάθεση!

 

 

   

 

Τελικά ο κόσμος μας ποια πρότυπα έχει ανάγκη, και ποια είναι τα δικά σου γυναικεία πρότυπα;

Πιστεύω ότι όλοι έχουμε ανάγκη από ισορροπημένα πρότυπα. Από ανθρώπους με συνέπεια και σοβαρότητα, σε ό,τι επιλέγουν να κάνουν. Αυτό, νομίζω, κερδίζει και τον σεβασμό του κοινού και καθιερώνει κάποιον ως πρότυπο.

Δικά μου πρότυπα; Αρκετά επιλεκτικά, θα σου πω την Ashely Graham, όχι μόνο για το κομμάτι του supermodel αλλά και για το role model που η ίδια είναι. Κυρίως, όμως, κάθε άνθρωπος που ξέρει να αγαπά και αγαπιέται, να προσφέρει και να δέχεται με ευγνωμοσύνη.

 

 

Έχεις δείξει έμπρακτα τη στήριξή σου στο κίνημα #metoo, καθώς μοιράστηκες ανοιχτά την προσωπική σου εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης. Πόσο εύκολο ή δύσκολο σου ήταν να πεις τη δική σου αλήθεια, και πώς νιώθεις μετά από αυτό;

Αυτή είναι μια ερώτηση που πραγματικά θέλει μια ξεχωριστή κουβέντα μόνη της! Δύσκολο ή εύκολο, έπρεπε να γίνει. Γιατί πλέον οι καρδιές και τα αυτιά είναι πιο ανοιχτά. Τα μηνύματα συμπαράστασης και προσωπικών ιστοριών, που μοιράστηκαν μαζί μου πολλοί άνθρωποι, μου δείχνει πόσος πόνος και πόσες κατεστραμμένες ζωές υπάρχουν δίπλα μας, κι εμείς κωφεύουμε σαν κοινωνία. Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω πως ο παιδοβιασμός, η παιδική σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και κάθε μορφή κακοποίησης θα τεθούν επι τάπητος χωρίς καμία ανοχή. Με ισχυρό νομικό πλαίσιο. Χωρίς το θύμα να βρίσκεται απολογούμενο γιατί κατήγγειλε τον θύτη. Όλοι μαζί, όλοι δυνατοί!

 

Συμμετείχες στο φετινό TEDxUOM με μια υπέροχη ομιλία, η οποία είχε τίτλο «Tip the scales”, αναφορικά με τα κοινωνικά στερεότυπα. Ποια είναι τελικά η κατακλείδα-μήνυμα μιας τέτοιας ομιλίας;

Ευχαριστώ θερμά  για αυτή την ερώτηση και για τα όμορφα σχόλιά σου. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που σου άρεσε και ελπίζω, όταν ανέβει με το καλό στο Youtube, να το “αγκαλιάσει” περισσότερος κόσμος. Για εμένα το Τedx ήταν ένας στόχος ζωής! Και η αλήθεια είναι πως φέτος, με τίμησαν δυο ελληνικά πανεπιστήμια με την πρόσκλησή τους, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Δημοκρίτειο, το οποίο και ευχαριστώ πολύ, αλλά λόγω της αρχικής μου δέσμευσης με το ΠΑ.ΜΑΚ. έπρεπε να αρνηθώ την πρόσκληση.

Η ομιλία μου με τίτλο «Tip the scales» ουσιαστικά επικοινωνεί, πώς το plus-size modeling έχει καταφέρει να καταρρίψει μια σειρά απο κοινωνικά στερεότυπα. Το πόσο ωφέλιμο είναι για όλες και όλους μας να υπάρχουν πολλά και διαφορετικά πρότυπα σε έναν χώρο, που δημιουργεί παγκόσμιες τάσεις και μας επηρεάζει μαζικά. Μέσα από αυτό αναγνωρίζεται η μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, που αισθάνεται ότι εκπροσωπείται. Άλλωστε, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι μόδα ή μια τάση. Είναι πραγματικότητα!

 

 

 

Τελικά η ελληνική κοινωνία πάσχει από το σύνδρομο της «χοντροφοβίας»; Γιατί τελικά τόση εμμονή με τα κιλά;

Φανταστική ερώτηση. Χαίρομαι για τον όρο που χρησιμοποιείς. Συνολικά, στον δυτικό κόσμο παρατηρείται μια συστημική χοντροφοβία. Δηλαδή, ο τρόπος ζωής, το status quo που επικρατεί, ευνοεί ρατσιστικές συμπεριφορές. Κυρίως σε βάρος ανθρώπων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως χοντροί. Είναι ένα βαθιά ριζωμένο κοινωνικό στερεότυπο, που το πολιτικό σύστημα έχει δημιουργήσει και επηρεάζει τους δέκτες της χοντροφοβικής συμπεριφοράς,  από το αν θα επιλεχθούν για μια θέση εργασίας, μέχρι την υγειονομική περίθαλψη που δικαιούνται. Εν τέλει, εκεί εντοπίζεται και η εμμονή με τα κιλά. Κυρίως των άλλων… (γέλια)

 

 

 

Έχεις αντιμετωπίσει ποτέ διατροφικές διαταραχές; Σε ποιον βαθμό διαμόρφωσαν τη μετέπειτα επαγγελματική αλλά και προσωπική σου πορεία;

Για μεγάλο χρονικό διαστημα έπασχα από αυτό που λεμε «emotional eating», το οποιο είναι σε φαση αναγνώρισης ως διατροφική διαταραχή, αλλά και από υπερφαγικά επεισόδια. Όλα αυτά, στην προσπάθεια να καλύψω τα εσωτερικά κενά που είχα, αλλά με τον λάθος τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, ήταν μεγάλα μαθήματα ζωής.

 

Εκτός από μοντέλο είσαι και μαμά. Οι διακρίσεις και τα φαινόμενα bullying είναι, δυστυχώς, καθημερινότητα. Tι θα ήθελες να περάσεις στο παιδί σου σαν φιλοσοφία ζωής;

Όλοι δικαιούνται να είναι ελεύθεροι και αγαπητοί.

 

Kαι φέτος το καλοκαίρι σίγουρα υπάρχουν πολλές γυναίκες που για μία ακόμη φορά δε θα νιώθουν άνετα με το σώμα τους ή θα αποφεύγουν σκόπιμα την παραλία. Ένα μήνυμα για όλες τις γυναίκες εκεί έξω, που οι ανασφάλειες τις περιορίζουν;

Παρακαλώ πηγαίνετε στον καθρέφτη σας και επαναλάβετε: «Είμαι εδώ, είμαι άξια, είμαι έξυπνη, είμαι όμορφη. Είμαι ΑΡΚΕΤΗ!».

 

 

 

 

«Δεν ήμουν ένα ευτυχισμένο παιδί, οπότε αποφάσισα να είμαι ένας ευτυχισμένος ενήλικας» έχεις πει. Τα έχεις καταφέρει Ειρήνη;

Τα βράδια, όταν θα σκεπάσω την κόρη μου, και θα με αγκαλιάσει ο άντρας μου, αυτή είναι η τελευταία μου σκέψη. Ναι, Μαρία, είμαι! Και εύχομαι όλοι να το καταφέρουμε. Είναι σπουδαίο συναίσθημα!

 

Μια ευχή σου για το μέλλον.

Τα παιδιά μας να καταφέρουν να παραδώσουν ένα κόσμο καλύτερο από αυτόν που παραλαμβάνουν… Σε ευχαριστώ θερμά για την όμορφη κουβέντα.

 

Credits:

Φωτογραφίες: Iάκωβος Ιωαννίδης, Image Nation Studios

Styling: Κατερίνα Μαχαίρα

Μαλλιά, μακιγιάζ: Μαρία Τσιπέλη

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath