Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Είναι το γιαούρτι το τρόφιμο πολυεργαλείο;

Είναι το γιαούρτι το τρόφιμο πολυεργαλείο;

Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο που εκτός από ωραία γεύση μπορεί να έχει και καλλυντικές χρήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν, φυσικά, τις ενυδατικές επιδράσεις στο δέρμα σου.

 

Προτού δούμε αναλυτικά τις ιδιότητες του γιαουρτιού είναι σημαντικό να κατανοήσεις και τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν, καθώς δεν ενδείκνυται σε ορισμένα άτομα. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σωστό να μιλήσεις με τον/τη δερματολόγο σου προτού επιχειρήσεις να αντιμετωπίσεις μόνος/η σου οποιαδήποτε δερματική πάθηση.

 

 

Πώς παρασκευάζεται το γιαούρτι;

Το γιαούρτι είναι ένα δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από τη βακτηριακή ζύμωση του γάλακτος. Τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γιαουρτιού ονομάζονται «καλλιέργειες γιαούρτης», τα οποία ζυμώνουν τη λακτόζη, τη φυσική μορφή ζάχαρης που βρίσκεται στο γάλα. Αυτή η διαδικασία παράγει γαλακτικό οξύ, μια ουσία που αναγκάζει τις πρωτεΐνες του γάλακτος να συσσωματωθούν, και να δώσουν τελικά στο γιαούρτι τη μοναδική γεύση και υφή του.

 

Ποιά είναι τα οφέλη για την υγεία του δέρματος;

 

Ελαστικότητα- Νεανικό δέρμα

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας χάνει με φυσικό τρόπο κολλαγόνο, έναν τύπο πρωτεΐνης που προάγει την ελαστικότητα. Οι μάσκες προσώπου μπορούν να βοηθήσουν στην σωστή ενυδάτωση και αποκατάσταση της ελαστικότητας του προσώπου, βελτιώνοντας παράλληλα τη συνολική εμφάνιση του δέρματος. Η κρεμώδης υφή του γιαουρτιού θεωρείται ότι βοηθά στην διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα.

 

 

Πανάδες τέλος!

Μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός φράγματος εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών στο δέρμα, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο ηλιακών κηλίδων και ρυτίδων που προκαλούνται από τον ήλιο. Επιπλέον, αποτελεί μία εξίσου εξαιρετική επιλογή “θεραπείας” για τυχόν κάψιμο μετά από ώρες κάτω από τον ήλιο.

Η έρευνα του 2015 δείχνει ότι τα προ βιοτικά στο γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τέτοια σημάδια γήρανσης.

 

Λύση κατά της ακμής

Χάρη στους μαγικούς αυτούς μικροοργανισμούς που ονομάζονται προβιοτικά, διευκολύνεται η καταπολέμηση των βακτηρίων P. acnes, μια κύρια αιτία φλεγμονωδών βλαβών ακμής. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα από το 2015, τα προβιοτικά μειώνουν τη συνολική φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να καταπραΰνει την ακμή και να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων.

 

 

Bonus συνταγή για μάσκα με γιαούρτι να δοκιμάσεις σήμερα στο σπίτι:
  • 1/4 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας τζελ αλόης

 

Important reminder

Tο γιαούρτι μπορεί να έχει μικροβιακές ιδιότητες που μπορεί να θεραπεύσουν δερματικές λοιμώξεις. Ωστόσο, η μάσκα γιαουρτιού δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε μολυσμένο ή σπασμένο δέρμα χωρίς την έγκριση πρώτα του γιατρού.

Εν κατακλείδι, το γιαούρτι αποτελεί ένα πολύ εργαλείο τόσο για την υγεία του οργανισμού σου, όσο και για την υγεία του δέρματός σου. Αν λοιπόν έχεις ξεχάσει να αγοράσεις κάποια μάσκα προσώπου, να θυμάσαι ότι υπάρχει κι άλλη λύση!

 

Tο άρθρο “Είναι το γιαούρτι το τρόφιμο πολυεργαλείο;” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.