Home / Wellness  / Health  / Είναι εφικτή η κινητική αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό;

Είναι εφικτή η κινητική αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό;

εγκεφαλικό
Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, διαπίστωσε ότι η διέγερση του νωτιαίου μυελού μπορεί να αποκαταστήσει την κινητικότητα των άκρων, μετά από εγκεφαλικό.

 

Οι μελετητές της έρευνας χρησιμοποίησαν μία ηλεκτρονική συσκευή που διεγείρει τον νωτιαίο μυελό, για να αποκαταστήσει την κινητικότητα των χεριών σε δύο ασθενείς με εγκεφαλικό, επιτρέποντάς τους να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες.

 

Πρόσφατες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία διέγερσης νωτιαίου μυελού για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου και την αποκατάσταση της κίνησης των ποδιών μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Βασιζόμενοι σε μακροχρόνιες και εκτεταμένες προκλινικές μελέτες,.οι ερευνητές δοκίμασαν τη νέα θεραπεία σε δύο ασθενείς με εγκεφαλικά, με μέτριες έως σοβαρές κινητικές αναπηρίες.

 

Τα ηλεκτρικά ερεθίσματα από τη συσκευή κατάφεραν να διεγείρουν τα νευρικά κυκλώματα στον νωτιαίο μυελό,.με αποτέλεσμα να λαμβάνουν σήματα κίνησης από τον εγκέφαλο. Αυτό εμπλέκει τους μύες που έχουν αποδυναμωθεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο, επιτρέποντας στους ασθενείς να σηκώσουν οικειοθελώς το χέρι τους,.να ανοίξουν και να κλείσουν τη γροθιά τους και να πιάσουν αντικείμενα.

 

 

Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι η συνεχής διέγερση, που στοχεύει τις αυχενικές αισθητήριες νευρικές ρίζες του νωτιαίου μυελού,.βελτίωσε αμέσως τη δύναμη, το εύρος κίνησης και τη λειτουργία άνω άκρων. Επίσης, η διέγερση επέτρεψε στους συμμετέχοντες να εκτελούν σύνθετες εργασίες, που απαιτούν περισσότερη ικανότητα και επιδεξιότητα, όπως η χρήση σκευών για φαγητό και το άνοιγμα μιας κλειδαριάς,.δραστηριότητες που δεν είχαν κάνει εδώ και χρόνια.

 

Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι ορισμένες δυνατότητες παρέμειναν για αρκετές εβδομάδες, μετά την αφαίρεση της συσκευής. Αυτό υποδηλώνει ότι, όταν συνδυάζεται με φυσικοθεραπεία ή εργοθεραπεία, αυτή η προσέγγιση υποστηρικτικής διέγερσης.θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ισχυρές μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην κινητική λειτουργία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη,.έτσι ώστε η θεραπεία να βρεθεί σε μεγαλύτερη κλινική χρήση. Οι μελλοντικές μελέτες θα εξετάσουν τρόπους βελτιστοποίησης της διέγερσης και θα καθορίσουν.ποιοι ασθενείς με εγκεφαλικό μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από τη θεραπεία.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada