Home / Family  / Δράσεις για το Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη

Δράσεις για το Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη

Tο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακηρύσσει το 2023 “Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη”, διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων.

Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη (1923-2023), μιας σταθερής αξίας για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας. Με αυτήν την αφορμή το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακηρύσσει το 2023 “Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη”, διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Ως “πρύτανης” της παιδικής λογοτεχνίας αλλά και πεζογράφος σημαντικών έργων για ενήλικες, ως συγγραφέας που παρέμεινε ενεργή μέχρι το τέλος της ζωής της και άνθρωπος που συμμετείχε στα κοινά και συνομιλούσε τακτικά με τους αναγνώστες της, η Άλκη Ζέη αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο του πολιτισμού μας.

 

Τα μυθιστορήματά της για παιδιά δημιούργησαν ολόκληρη σχολή και επηρέασαν γενιές νεότερων συγγραφέων. “Το Καπλάνι της βιτρίνας”, το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε έργο-σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό. Επιπλέον, με το εμβληματικό της μυθιστόρημα “Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα”, που απευθύνεται σε ενήλικες και αποτελεί τομή στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, πρόσφερε μια αναθεωρητική ματιά στη σύλληψη μιας φορτισμένης ιστορικά περιόδου αναδεικνύοντας μια νέα οπτική.

 

 

Δράσεις από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Η ανακήρυξη του 2023 σε λογοτεχνικό έτος Άλκης Ζέη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελεί μεγάλη τιμή και αναγνώριση της σπουδαιότητας.του έργου της και ιδανική ευκαιρία να ανατρέξουμε για ακόμα μία φορά στις σελίδες των βιβλίων της,.που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, και να θυμηθούμε ξανά τους αγαπημένους ήρωές της αλλά και να τους συστήσουμε σε νέους αναγνώστες.

 

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στο πλαίσιο του επετειακού έτους σχεδιάζουν πολλές δράσεις, που απευθύνονται πρωτίστως στους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους.

 

Επανέκδοση των πιο αντιπροσωπευτικών έργων της

Σε επετειακές συλλεκτικές εκδόσεις με ειδικούς προλόγους θα επανεκδοθούν σημαντικά βιβλία της Άλκης Ζέη,.ανάμεσά τους τα  “Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο” με εισαγωγή της ομότιμης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Χριστίνας Ντουνιά. και “Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα” με εισαγωγή του κριτικού λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου,.“Το καπλάνι της βιτρίνας” με εισαγωγή της συγγραφέα και κριτικού λογοτεχνίας Μαρίζας Ντεκάστρο, “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” με εισαγωγή της συγγραφέα Αγγελικής Δαρλάση.και το “Ένα παιδί από το πουθενά” με εισαγωγή της επιμελήτριας του έργου της Ελένης Μπούρα.

 

 

12ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν για δωδέκατη συνεχή χρονιά ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας,.με τη μορφή διαγωνισμού και στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση,.και εντέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το έργο Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών,.πολλοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με σημαντικά βραβεία για τη συγγραφική τους δραστηριότητα.

 

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Άλκης Ζέη (1923),. στον 4ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης για το Νηπιαγωγείο και 12ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.“Ο μαγικός περίπατος της Άλκης Ζέη: 100 χρόνια από τη γέννησή της”, που είναι σε εξέλιξη, οι μαθητές καλούνται να μελετήσουν τα βιβλία μιας από τις σπουδαιότερες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.και να εμβαθύνουν στην ιστορία, για να μπορέσουν να εκφράσουν γραπτά ή προφορικά βαθύτερες σκέψεις ή και να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Αυτός είναι ο τρόπος να διαφυλάξουμε ζωντανό το τεράστιο αυτό έργο που άφησε ως παρακαταθήκη η Άλκη Ζέη στις νεότερες γενιές αναγνωστών.

 

Στον φετινό Μαραθώνιο η ανταπόκριση των σχολείων ήταν εντυπωσιακή,.καθώς δήλωσαν συμμετοχή περισσότερα από 2.100 τμήματα Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων,.με πάνω από 33.500 μαθητές και μαθήτριες, από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

 

Ταξίδι στους κόσμους της Άλκης Ζέη

Το 2023 θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού με τίτλο “Ταξίδι στους κόσμους της Άλκης Ζέη”,.το οποίο έχει σχεδιάσει η μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός Καλλιόπη Κουτρουμπή σε συνεργασία με την ίδια την Άλκη Ζέη, πριν από τον θάνατό της. Μέσα από βιβλία και σημειώματα, αποστολές εξερεύνησης,.καθημερινά και αναμνηστικά αντικείμενα,.αρχειακό υλικό και ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια,.οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τι σχέση έχουν οι περιπέτειες των ηρώων στα βιβλία της.με τη ζωή της,.με τα μαθήματα του σχολείου αλλά και με τη σύγχρονη καθημερινότητα των μαθητών.

 

Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν επίσης Λέσχες Ανάγνωσης με τα βιβλία της, διαγωνισμό συγγραφής για παιδιά και εφήβους,.καθιέρωση ενός ετήσιου βραβείου σε πρωτοεμφανιζόμενο/η συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, podcast, εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους κ.ά.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη.και τις δράσεις των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα βρείτε στον ιστότοπο www.alkizei.com.

 

 

“Αν διάλεξα να γράψω για τα παιδιά είναι γιατί θέλησα να.αποτυπώσω όσα σημαντικά έζησε η γενιά μου,.που φοβάμαι μην ξεχαστούν όταν θα έχουμε φύγει εμείς”.

Άλκη Ζέη

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath