Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Διατροφικοί στόχοι για τη νέα χρονιά;

Διατροφικοί στόχοι για τη νέα χρονιά;

Oι διατροφικοί στόχοι δε χρειάζεται να θέτονται με κίνητρο τη νέα χρονιά. Τι σε εμποδίζει να δημιουργήσεις μια νοοτροπία “New day, New me”;

 

Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε οπαδοί του κινήματος “Νew year, New me”. Δεν θα έπρεπε να δίνεις τόση σημασία σε μια μέρα για να κάνεις αλλαγές. Οι διατροφικοί στόχοι δε χρειάζονται μια συγκεκριμένη ημέρα για να τεθούν και να αναλάβεις δράση προς αυτούς!

 

Κάθε μέρα μπορεί να είναι μια ευκαιρία να θέσεις στόχους και αποφάσεις και να αρχίσεις να αναλαμβάνεις δράση για την πραγματοποίησή τους.

 

 

Το πρόβλημα με τη νοοτροπία της “νέας αρχής” είναι ότι καταλήγεις να περιμένεις μια εξωτερική κατάσταση, για να σε ωθήσει στην εσωτερική σου μεταμόρφωση. Τελικά αυτά τα “νέα ξεκινήματα” είναι εντελώς αυθαίρετα.

 

“New day, New me”!

Τι σε εμποδίζει να δημιουργήσεις μια νοοτροπία “New day, New me”; Δηλαδή, το κίνητρο δεν χρειάζεται να είναι μία καινούργια χρονιά, απλώς άλλη μία νέα, ηλιόλουστη – ή και όχι- μέρα. Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι αν καταλήξεις να αθετήσεις την πρωτοχρονιάτικη απόφασή σου λίγες μέρες,.εβδομάδες ή μήνες μέσα στη χρονιά, θα αναλάβεις ξανά δράση προς αυτή την κατεύθυνση την επόμενη κιόλας μέρα, όχι τον επόμενο χρόνο!

 

Φυσικά, αν, και μόνο αν, ο στόχος εξακολουθεί να είναι ευθυγραμμισμένος με τις αξίες σου. Δεν είναι καθόλου ντροπή να αφήσεις έναν στόχο που νόμιζες ότι ήθελες,.αλλά συνειδητοποίησες αργότερα ότι δεν σε εξυπηρετεί ή δεν σε αντιπροσωπεύει πλέον.

 

Διατροφικοί

 

Τι είναι αλήθεια οι στόχοι μας;

Οι στόχοι δεν είναι παρά τα επιθυμητά αποτελέσματα που προσπαθείς να επιτύχεις σε μια χρονική περίοδο. Σκοπό έχουν να εκπληρώσουν τις αξίες σου,.τα στοιχεία της ζωής που έχεις αποφασίσει ότι είναι πιο σημαντικά για εσένα. Επομένως, είναι απαραίτητο.οι στόχοι να είναι ευθυγραμμισμένοι με τις αυθεντικές σου αξίες.

 

Πολλές φορές, ίσως ξεκινάς την προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου και στην πορεία συνειδητοποιείς.ότι δεν σου ταιριάζει πια, δεν σε ικανοποιεί ή δεν σε εξυπηρετεί. Εσύ όμως συνεχίζεις να κινείσαι με επιμέλεια και πάθος προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση,.μόνο και μόνο για να ανακαλύπτεις κάθε φορά πως ο προορισμός που θέλεις να φτάσεις. βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Γιατί;

 

Διατροφικοί

 

Κάποιες φορές εξαιτίας της αποδοκιμασίας που φοβάσαι ότι θα λάβεις από ανθρώπους γύρω σου,.που μπορεί να σε θεωρήσουν αποτυχημένο. Ίσως πάλι, η υπερηφάνεια σου αρνείται να παραδεχτεί ότι επένδυσες τόσο πολύ χρόνο, χρήμα και ενέργεια σε ένα στόχο που ήταν λάθος. Φυσικά, στην πραγματικότητα, δεν έχει χαθεί χρόνος,.χρήμα και ενέργεια λόγω της αξίας των μαθημάτων που πήρες και των εμπειριών που είχες.

 

Πώς μπορείς λοιπόν να ξεφύγεις από αυτή την παγίδα;

Αφιέρωσε χρόνο για να βρεις τις δικές σου αυθεντικές αξίες και.να δημιουργήσεις στόχους ευθυγραμμισμένους με αυτές.

 

Θέσε στόχους που σου επιτρέπουν να ξεπεράσεις τους φόβους σου για το άγνωστο και το αβέβαιο.

 

Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι θα παραμείνεις ατάραχος από τις αντιλήψεις των άλλων, καθώς θα επιδιώκεις τους στόχους σου.

 

Διατροφικοί

 

Αγάπησε τη διαδικασία προς την επίτευξη των στόχων και μην περιμένεις απλώς το αποτέλεσμα να υπαγορεύει, αν είσαι ικανοποιημένος ή όχι.

 

Κάνε τακτικές παύσεις κατά μήκος του “ταξιδιού”, για να εκτιμήσεις την πρόοδό σου και να συνδεθείς συναισθηματικά με τη χαρά που σου προσφέρει.

 

Συμπεραίνοντας…

Ελπίζουμε ότι αυτή η χρονιά θα σου επιτρέψει να καλλιεργήσεις τη δική σου αίσθηση σταθερότητας αλλά και εξέλιξης, σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

 

Το άγνωστο και το αβέβαιο βρίσκονται πολύ πιο κοντά από ό,τι θέλει συχνά να παραδεχτεί το μυαλό μας (βλέπε covid-19). Αλλά, ενώ δεν μπορείς πάντα να ελέγχεις αυτούς τους παράγοντες, έχεις πάντα τη δύναμη να ελέγχεις την αντίδρασή σου σε αυτούς, είτε αναλαμβάνοντας δράση σε ό,τι μπορείς να ελέγξεις, είτε με το να αποδέχεσαι αυτό που δεν μπορείς.

 

 

Ακολούθησε τη Restart Diet σε InstagramFacebook και στο restartdiet.gr  για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σου, βίντεο με συνταγές και λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σου.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος