Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Διατροφική ετικέτα: Τί υποδηλώνει για το κάθε τρόφιμο και τί να προσέξεις

Διατροφική ετικέτα: Τί υποδηλώνει για το κάθε τρόφιμο και τί να προσέξεις

Οι εξελίξεις που έχουν γίνει στον τομέα της υγείας και ειδικά της διατροφής, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η αύξηση της παχυσαρκίας και η δημιουργία νέων προϊόντων, έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές στην αναζήτηση νέων, πιο υγιεινών τροφών. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας, όπου ο καταναλωτής είναι σε θέση να αξιολογήσει και να κρίνει ποιο προϊόν θα ήταν προτιμότερο να αγοράσουν (πάντα ανάλογα με τις ανάγκες και το στόχο του καθενός).

 

Τι είναι όμως η διατροφική ετικέτα;

Διατροφική ετικέτα είναι η παροχή πληροφοριών σχετικά με τη σύσταση και περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών ενός τροφίμου, την ενεργειακή του αξία, το βάρος, τα αλλεργιογόνα κ.α. Βρίσκεται συνήθως στο πλαϊνό ή πίσω μέρος μιας συσκευασίας και σύμφωνα με νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται σε όλα τα συσκευασμένα προϊόντα.

 

Εσύ διαβάζεις τη διατροφική ετικέτα όταν αγοράζεις ένα προϊόν;

Για πολλούς καταναλωτές είναι δύσκολο να διαβάσουν και να κατανοήσουν τη διατροφική ετικέτα. Αυτό συμβαίνει διότι, είτε δεν υπάρχει χρόνος, είτε δεν μπορούν να διαβάσουν καλά τα γράμματα, είτε διαβάζουν αλλά κάποιες έννοιες και συστατικά, τους είναι παντελώς άγνωστα.

 

 

Πώς να διαβάσεις σωστά μια διατροφική ετικέτα;
  • Πρώτα κοιτάς τη λίστα με τα συστατικά και τη σειρά με την οποία αναγράφονται. Το πρώτο συστατικό έχει και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα μέσα στο προϊόν, όσο κατεβαίνεις σε σειρά, τόσο λιγότερη ποσότητα υπάρχει από αυτά τα συστατικά.
  • Προσέχεις όσο μπορείς να αποφεύγεις συγκεκριμένα συστατικά όπως είναι, τα κορεσμένα λιπαρά, τα υδρογονωμένα (trans) λιπαρά και τα σάκχαρα, ή έστω όταν υπάρχουν να είναι στο τέλος της λίστας των συστατικών, δηλαδή στη μικρότερη ποσότητα μέσα στο προϊόν.
    • Επίσης σε περίπτωση που έχεις αλλεργία ή πρόβλημα υγείας που επιβαρύνεται από συγκεκριμένα συστατικά, καλό θα ήταν να τα ελέγχεις από την αρχή. Σε όλα τα προϊόντα είναι υποχρεωτικό να υπάρχει σήμανση αλλεργιογόνων προς ενημέρωση του καταναλωτή. Π.χ.( δημητριακά με γλουτένη, οστρακοειδή, γάλα, αβγά κ.α.)
  • Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεις στη διατροφική δήλωση, στην οποία αναφέρονται οι θερμίδες (kcal), τα μακροθρεπτικά συστατικά ( πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά) καθώς και κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και νάτριο. Συνήθως οι ποσότητες που αναφέρονται είναι στα 100γρ και σε μερίδες π.χ.(30γρ), οπότε σε περίπτωση που καταναλώσεις ολόκληρη τη συσκευασία ή παραπάνω μερίδα, οι θερμίδες και όλα τα συστατικά θα είναι σε μεγαλύτερα ποσοστά.

 

Πολύ σημαντική πληροφορία:

Όταν θέλεις να συγκρίνεις δύο προϊόντα μεταξύ τους, θα ήταν προτιμότερο να βλέπεις τα ποσοστά στα 100γρ και όχι ανά μερίδα.

  • Στη διατροφική ετικέτα υπάρχει και το %Σ.Η.Π. ( συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη). Είναι το ποσοστό της ημερήσιας πρόσληψης που καλύπτει το προϊόν, ως προς κάθε θρεπτικό συστατικό που δίνει μια διατροφή 2.000 θερμίδων για τις γυναίκες και 2.500 θερμίδων για τους άνδρες.
  • Τέλος, καλό θα ήταν να προσέχεις και άλλες λεπτομέρειες της συσκευασίας όπως ,η ημερομηνία παραγωγής και λήξης, ο τρόπος αποθήκευσης και η χώρα προέλευσης.

 

 

Αυτές ήταν λοιπόν μερικές οδηγίες για να σε βοηθήσουν διαλευκάνει λίγο το τοπίο της διατροφικής ετικέτας. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις με αυτές τις γνώσεις είναι φυσικά την επόμενη φορά που θα πας στο σούπερ μάρκετ, να διαβάσεις όσες περισσότερες μπορείς. Θα αρχίσεις με τον καιρό να αναγνωρίζεις τις υγιεινότερες επιλογές και τις προτιμάς. Είναι θέμα εξάσκησης.

 

Το άρθρο “Διατροφική ετικέτα: Τί υποδηλώνει για το κάθε τρόφιμο και τί να προσέξεις συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος