Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Διατροφικές συμβουλές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Διατροφικές συμβουλές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Καθαράς Δευτέρας
Το βράδυ της Κυριακής σημαίνει τη λήξη του Καρναβαλιού και η Δευτέρα έρχεται να δώσει τη θέση της στην έναρξη της Σαρακοστής. Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, οι περισσότεροι Έλληνες “ακονίζουν” τα μαχαίρια και τα πιρούνια τους για το παραδοσιακό φαγοπότι με τα νηστίσιμα φαγητά.

 

Από το μενού της Καθαράς Δευτέρας δε λείπουν η λαγάνα, ο ταραμάς, ο μακεδονικός χαλβάς,.τα φασόλια (γίγαντες ή σαλάτα) και τα θαλασσινά, όπως καλαμαράκια, χταποδάκι και γαρίδες. Όλα μοιάζουν εικόνες γνώριμες ή ξαναειπωμένες,.αλλά τι συμβαίνει όταν εσύ έχεις ξεκινήσει μία προσπάθεια απώλειας βάρους; Πώς θα διαχειριστείς αυτήν την ημέρα, εάν θέλεις να προσέχεις το σώμα και την υγεία σου, ώστε να μην ξεφύγεις από τον στόχο σου;

 

Συγγνώμη, αλλά κάπου… ώπα. Κάπου βάλε μία άνω τελεία σε παρακαλώ και πάμε να δούμε μία προς μία τις νηστίσιμες τροφές, που πρωταγωνιστούν στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, και τι προσφέρει η κάθε μία.

 

Μακεδονικός χαλβάς

Βάση του είναι το ταχίνι, ενώ πολλές φορές περιέχει και ξηρούς καρπούς. Και τα δύο υλικά προσφέρουν υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνη, ασβέστιο και σίδηρο. Ωστόσο, προτίμησε κάποιον με αγνά υλικά,.χωρίς πολλά συντηρητικά, ή ακόμη καλύτερα έναν χειροποίητο!

 

 
Φασόλια πιάζ ή γίγαντες

Όσπρια με υψηλή διατροφική αξία και πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β1, αλλά και εδώδιμες ίνες.

 

 

Ταραμάς

Πρόκειται για αβγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου (αβγοτάραχο), τα οποία αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και ωριμάζουν για κάποιες μέρες. Το ανακάτεμά τους με λάδι, ψωμί και λεμόνι δημιουργεί τον γνωστό σε όλους μας ταραμά. Το πραγματικό χρώμα του ταραμά είναι το λευκό,.απλά καταλήγει πολλές φορές ροζ στο εμπόριο, καθαρά για λόγους εμπορικούς. Αποτελεί μια σημαντική πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φωσφόρου. Θα πρέπει να αναφερθεί πως είναι αρκετά θερμιδογόνο τρόφιμο, με περίπου 500 θερμίδες ανά 100γρ. Παρά τα οφέλη του, λοιπόν, η συνιστώμενη μερίδα είναι 2 κουταλάκια του γλυκού.

 

ταραμάς Καθαράς Δευτέρας

 

Λαγάνα

Η λαγάνα, το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, δεν περιέχει προζύμι. Τα βασικά υλικά μιας λαγάνας είναι το αλεύρι, η μαγιά και το σουσάμι. Μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή ενέργειας,.λόγω των υδατανθράκων που περιέχει, ενώ περιέχει σημαντικά ποσά βιταμινών συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν εκτός των άλλων στην καλή νευρομυϊκή υγεία. Το σουσάμι τής χαρίζει ασβέστιο και αντιοξειδωτικά, τις λεγόμενες λιγνάνες,.που σχετίζονται σήμερα με μείωση της χοληστερίνης και καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

 

λαγάνα Καθαράς Δευτέρας

 

Θαλασσινά

Οι γαρίδες, τα καλαμαράκια, το χταπόδι και άλλα θαλασσινά αποτελούν πλούσιες πηγές σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β12 και D, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Τα θαλασσινά ανήκουν στην κατηγορία των αφροδισιακών τροφών, που αυξάνουν τη λίμπιντο, λόγω του ψευδαργύρου, που συμμετέχει στην παραγωγή τεστοστερόνης. Το σελήνιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου. Επιπλέον, τα περισσότερα είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δρουν προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

τραπέζι Καθαράς Δευτέρας

 

Μην ξεχνάς το κυριότερο… H ημέρα απαιτεί έναν ηλιόλουστο καιρό, το χαμόγελό σου και λίγο άνεμο, έτσι ώστε να μπορείς να πετάξεις τον χαρταετό σου! Ζήσε τη στιγμή με ανθρώπους που αγαπάς, χωρίς να στερείσαι κομμάτια της ελληνικής παράδοσης, χωρίς να στερείσαι μία μέρα με ανθρώπους που αγαπάς.

 

Ακολουθήστε τη Restart Diet σε InstagramFacebook και στο restartdiet.gr  για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος