Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Διατροφή και αντισυλληπτικά χάπια

Διατροφή και αντισυλληπτικά χάπια

Τα αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα, σε μορφή χαπιών, αποτρέπουν μια εγκυμοσύνη ή/και ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση σε μια γυναίκα. Τα χάπια αυτά μπορεί και γυναίκα να τα προμηθευτεί, αφού της τα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός της. Ουσιαστικά οι ορμόνες “οιστρογόνο” και “προγεστερόνη” που περιέχονται στα χάπια αυτά αποτρέπουν την ωορρηξία, την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνεται μία εγκυμοσύνη.

 

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες ορισμένων βιταμινών και μετάλλων;

Οι ορμόνες που περιέχονται στα στοματικά αντισυλληπτικά προφανώς δεν περιορίζονται στην πρόληψη της ωορρηξίας. Έχουν γίνει και θα διεξαχθούν πολλές έρευνες σχετικά με τις αλλαγές στη γενική υγεία και κυρίως τις διατροφικές ανάγκες των γυναικών που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια.

 

Ποιες είναι οι πιθανότερες ελλείψεις;

 

Γίνεται ιδιαίτερος λόγος για τις βιταμίνες φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη C, Α και τα μέταλλα σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό
  • Φολικό Οξύ: Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικά είχαν χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος. Βέβαια πολλές από αυτές είχαν χαμηλή πρόσληψη φολικού ή προβλήματα με την απορρόφηση του πριν από τη λήψη αντισυλληπτικών. Σαν γυναίκα που λαμβάνεις αντισυλληπτικά πρέπει να προσλαμβάνεις τακτικά καλές πηγές φολικού οξέος.

 

  • Ριβοφλαβίνη: Εάν έχεις ήδη ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης πριν αρχίσεις να παίρνεις αντισυλληπτικά, τα χάπια θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Καλό θα ήταν αν έχεις ξεκινήσει την λήψη, να προγραμματίζεις μέσα στην ημέρα σου να καταναλώσεις καλές πηγές ριβοφλαβίνης όπως γάλα, κρέας και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

  • Βιταμίνη C: Έχουν αναφερθεί μειωμένα επίπεδα βιταμίνης C σε εξετάσεις γυναικών, αλλά δεν φαίνονται να σχετίζονται άμεσα με την λήψη χαπιών. Για τον λόγο αυτό δεν συνιστάται συμπληρωματική χορήγηση σύμφωνα με τις επίσημες διατροφικές συστάσεις (RDA). Βέβαια, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, καλό θα ήταν να τα έχεις πάντα στην καθημερινότητα σου! Τέτοια είναι τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί, οι φράουλες, το πεπόνι, ο ανανάς, μπρόκολο και πιπεριές.

 

  • Βιταμίνη A: Είναι πιο σύνηθες τα επίπεδα βιταμίνης Α στο αίμα να είναι υψηλότερα σε γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά. Αυτό ίσως είναι ένα πλεονέκτημα, αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί το αν οι ποσότητες χρησιμοποιούνται στο έπακρο από τον οργανισμό.

 

  • Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι ένα από τα λίγα θρεπτικά συστατικά, όπου οι ερευνητές έχουν προτείνει χαμηλότερη ποσότητα για γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια καθώς ορισμένες γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάνουν λιγότερο εμμηνορροϊκό αίμα.

 

  • Χαλκός: Φαίνεται πως τα αυξημένα επίπεδα χαλκού στο αίμα που προκαλούνται από αντισυλληπτικά μπορεί να σχετίζονται με τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Γνωστές καλές πηγές χαλκού διατροφικά είναι τα στρείδια και άλλα θαλασσινά, το συκώτι, οι ξηροί καρποί, και τα αποξηραμένα φρούτα.

 

Σήμερα, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι το «χάπι» γενικά αλλάζει τις διατροφικές απαιτήσεις. Ωστόσο, αυτή η γενίκευση προϋποθέτει ότι μια γυναίκα που λαμβάνει αντισυλληπτικά χάπια ακολουθεί μια επαρκή και πλήρη δίαιτα. Οι γυναίκες των οποίων η διατροφή έχει ελλείψεις, θα επιδεινώσουν τυχόν διατροφικά προβλήματα με τα αντισυλληπτικά χάπια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε γυναίκες που μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών μένουν έγκυες.

 

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ακόμη που να δείχνουν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων για να αποτρέψουν τυχόν διατροφικές ανεπάρκειες. Ωστόσο, οι ατομικές ανάγκες ποικίλλουν.

Γι’ αυτό, αν ανήκεις στην μερίδα γυναικών που λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά, η καλύτερη συμβουλή είναι να ακολουθείς μια καλά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

 

Tο άρθρο “Διατροφή και αντισυλληπτικά χάπια συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος