Home / Good Life  / Art & Culture  / Διαπολιτισμική εκδήλωση κάνει στάση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Διαπολιτισμική εκδήλωση κάνει στάση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η εκδήλωση, μια ιδέα των Βασίλη Βασιλειάδη, Stefania Pennacchio και Jean Blanchaert, χωρίζεται σε τρία μέρη.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Leucò, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζει την εκδήλωση Καιρός/Όμοροι – Μόνο ο χώρος θυμάται, μια συνάντηση μεταξύ Ελλήνων της Ανατολής και Ελλήνων της Δύσης”,  μια ιδέα των Βασίλη Βασιλειάδη, Stefania Pennacchio και Jean Blanchaert.

 

Πρόκειται για μια περιοδεύουσα, διαπολιτισμική εκδήλωση, η οποία χωρίζεται σε τρία μέρη, το πρώτο από τα οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί στις Συρακούσες. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 13 έως τις 30 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στην Κύπρο τον Μάιο του 2023. Στόχος της έκθεσης είναι να προωθήσει τις πολιτιστικές συγγένειες που υπήρχαν ανέκαθεν στη λεκάνη της Μεσογείου.

 

 

Εγκαίνια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η έκθεσηΚαιρός/Όμοροι – Μόνο ο χώρος θυμάται, μια συνάντηση μεταξύ Ελλήνων της Ανατολής και Ελλήνων της Δύσης”, θα εγκαινιαστεί στις 13 Οκτωβρίου 2022 στις 6 το απόγευμα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 30 Οκτωβρίου 2022 από τις 6 μ.μ έως τις 10 μ.μ.

 

Στην έκθεση, η Stefania Pennacchio θα παρουσιάσει δύο από τα γλυπτά που εκτέθηκαν στις Συρακούσες και δέκα μεγάλες, έγχρωμες φωτογραφίες, μαζί με τα άλλα έργα από την ίδια έκθεση. Ο Βασίλης Βασιλειάδης θα παρουσιάσει οκτώ ζωγραφικές εγκαταστάσεις, παραλλαγές των έργων που έλαβαν μέρος στην έκθεση στις Συρακούσες.

 

Stefania Pennacchio

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ entangelment LLL

 

Στον χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης θα προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης το ντοκιμαντέρ AKairos” σε σκηνοθεσία της Katrina Eglite, που έγινε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη διάσκεψη τύπου στο Μιλάνο.

 

Η εκδήλωση έχει παρουσιαστεί από δεκάδες εφημερίδες και ιστοσελίδες Τέχνης και Πολιτισμού στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρουσιάστηκε, επίσης, σε τηλεοπτικές εκπομπές και Πρακτορεία Τύπου.

STEFANIA PENNACCHIO

 

Το εννοιολογικό πλαίσιο της εκδήλωσης

Το σχέδιο ξεκινά με τη λέξη “Limitrofi”, η οποία είναι σύνθετη της λατινικής λέξης limes, δηλαδή σύνορο, και της ελληνικής λέξης τρέφω. Το σύνορο αντιπροσωπεύει, έτσι, την άκρη που μας τρέφει και μας προστατεύει, επιτρέποντάς μας να διαμορφώσουμε την ύλη και το χρώμα, για να διηγηθούμε την Ιστορία.

 

Η διαχείριση των εκθεσιακών χώρων σχεδιάστηκε από τους καλλιτέχνες και τον επιμελητή με τέτοιον τρόπο, ώστε να τονιστεί ο δυϊσμός μεταξύ της “χρονικής” συνιστώσας, που αντιπροσωπεύουν τα υλικά και κάθετα έργα της Stefania Pennacchio και της “χωρικής και γραμμικής” συνιστώσας των ζωγραφικών έργων του Βασίλη Βασιλειάδη, μέσω της κίνησης και της έντασης του χρώματος.

 

Η ιστορία μέσα από τον χρόνο ορίζει ένα είδος μουσικής παρτιτούρας, μέσα στην οποία διαπλέκονται πολιτισμικές, ανθρωπολογικές και γενετικές ταυτότητες, πάντα παρούσες στον απόηχο της παράδοσης, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αντιπροσωπεύοντας τα όρια του χώρου και του χρόνου.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ chi ero croped

 

Οι καλλιτέχνες

Ο Βασίλης Βασιλειάδης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1972. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών “Pietro Vannucci” στην Perugia. Η προσωπική καλλιτεχνική πορεία του Βασίλη Βασιλειάδη είναι το αποτέλεσμα ενός έντονου διαλογισμού και μιας έρευνας, που χαρακτηρίζονται εικαστικά από μια αίσθηση ισορροπίας σε ένα γεωμετρικά δομημένο περιβάλλον. Το στοιχείο του χρόνου υπάρχει μόνο ως μνήμη μέσω της κίνησης. Ο Βασιλειάδης θεωρεί τον χώρο ως το κύριο συστατικό της ύπαρξής μας. Μια “κβαντική” τέχνη, που έχει την ικανότητα να εμφανίζεται ταυτόχρονα σε διαφορετικούς, παράλληλους χρόνους και να λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά.

 

Η Stefania Pennacchio είναι καλλιτέχνης, αφιερωμένη στην έρευνα και τον πειραματισμό της κεραμικής γλυπτικής. Η Καλαβρέζικη καταγωγή της και ο πολιτισμός του Ιονίου είναι εμφανή στοιχεία στη χρήση των τεχνικών επεξεργασίας των υλικών της. Η καλλιτέχνης αναμειγνύει τη χιλιετή τεχνική γνώση της Μεσογείου με αυτή της εξίσου μακρινής και συναρπαστικής ιαπωνικής τεχνικής του Raku. Τα αγαπημένα της υλικά είναι η απλή και αληθινή γη (κεραμική), τα συμπαγή αλλά και όλκιμα μέταλλα, αλλά και αρχαίες πέτρες σμιλευμένες από την ιστορία και τις παραδόσεις.

 

mcf.gr

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath