Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Διαισθητική διατροφή: “ακούστε” το σώμα σας

Διαισθητική διατροφή: “ακούστε” το σώμα σας

Η διαισθητική διατροφή (Intuitive Eating) μάς βοηθάει, ώστε να μάθουμε πώς να τρεφόμαστε, ακούγοντας το ίδιο μας το σώμα.

Για ακόμη μία φορά με το ξεκίνημα της νέα χρονιάς μπήκαμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε.τι μάς ταιριάζει σε διατροφικό επίπεδο και πώς μπορούμε να χάσουμε, ίσως, τα επιθυμητά κιλά.

 

Ανάμεσα στις άπειρες συμβουλές, πιθανόν να έχεις ακούσει για τη διαισθητική διατροφή, έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο προσέγγισης της διατροφής,.ο οποίος αναπτύχθηκε από τις Αμερικανίδες διαιτολόγους Elyse Resch και Evelyn Tribole.και περιγράφεται στο ομώνυμο βιβλίο τους, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1995.

 

Τι είναι η διαισθητική διατροφή;

Ας ξεκινήσουμε με το ότι δεν είναι άλλη μία διαίτα, αλλά μία στάση και φιλοσοφία ζωής, κατά την οποία ακούμε το σώμα μας. Σύμφωνα με τη διαισθητική διατροφή μαθαίνουμε από την αρχή πώς να τρεφόμαστε, χωρίς να εστιάζουμε στο βάρος, αλλά στη σχέση μας με την ίδια την τροφή.

 

 

Οι βασικές αρχές της διαισθητικής διατροφής
Απορρίψτε τη  νοοτροπία της δίαιτας

Πετάξτε τα βιβλία διατροφής και τα άρθρα περιοδικών, που σας προσφέρουν την ψεύτικη ελπίδα απώλειας βάρους γρήγορα, εύκολα και μόνιμα. Η διαισθητική διατροφή βοηθά στο να απομακρυνθούμε από την κουλτούρα διατροφής που προωθεί την απώλεια βάρους και μας κάνει να νιώθουμε αποτυχημένοι, κάθε φορά που σταματάμε μια νέα δίαιτα και παίρνουμε πίσω όλο το βάρος. 

 

διαισθητική

 

Τιμήστε την πείνα σας

Φροντίστε να διατηρείτε τον οργανισμό σας με επαρκή ενέργεια και υδατάνθρακες. Διαφορετικά, μπορεί τελικά να καταλήξετε στην υπερφαγία. Μόλις φτάσετε στη στιγμή της υπερβολικής πείνας, το συνειδητό φαγητό παύει να υφίσταται. Μαθαίνοντας να τιμάτε τα πρώτα βιολογικό σήματα της πείνας, θέτετε τις βάσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον εαυτό σας και στο φαγητό.

 

διαισθητική

 

Συμφιλιωθείτε με το φαγητό

Κάντε μια άτυπη “ανακωχή” με το φαγητό και σταματήστε να βλέπετε τη διαδικασία της διατροφής σαν έναν διαρκή αγώνα μάχης. Δώστε στον εαυτό σας άνευ όρων άδεια να φάει. Όταν απαγορεύετε κάτι από τον εαυτό σας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονα συναισθήματα στέρησης και, τελικά, στο άλλο άκρο, δηλαδή την υπερφαγία. Όταν τελικά “ενδώσετε” στα απαγορευμένα φαγητά, το φαγητό θα βιωθεί με τέτοια ένταση, που συνήθως οδηγεί σε υπερκατανάλωση και, φυσικά, ενοχές.

 

 

Απομακρύνετε την “αστυνομία φαγητού” από το μυαλό σας

Πόσες φορές σας έχουν κατακλύσει οι ενοχές επειδή φάγατε ένα γλυκό ή επιβραβεύσατε τον εαυτό σας επειδή κοιμηθήκατε με άδειο στομάχι; Η “αστυνομία τροφίμων” παρακολουθεί προσεκτικά τους παράλογους κανόνες που έχει δημιουργήσει η διατροφική σας κουλτούρα. Μαντέψτε! Τα κατηγορητήρια είναι πάντα βαριά και οδηγούν στην ενοχή. Σταματήστε να σκέφτεστε το φαγητό σαν ποινή ή τιμωρία.

 

διαισθητική

 

Ανακαλύψτε τον Παράγοντα Ευχαρίστηση

Οι Ιάπωνες έχουν τη σοφία να κρατούν την ευχαρίστηση ως έναν από τους στόχους τους για υγιεινή ζωή. Στον καταναγκασμό μας να συμμορφωνόμαστε με την κουλτούρα της διατροφής, συχνά παραβλέπουμε ένα από τα πιο βασικά δώρα αυτής της ζωής, την ευχαρίστηση που μπορεί να βρει κανείς στην εμπειρία του φαγητού. Όταν τρώτε αυτό που πραγματικά θέλετε, σε ένα φιλόξενο περιβάλλον, η ευχαρίστηση που αποκομίζετε θα είναι μια ισχυρή δύναμη, που θα σας βοηθήσει να νιώσετε ικανοποιημένοι. Παρέχοντας αυτή την εμπειρία στον εαυτό σας, θα διαπιστώσετε ότι χρειάζεται ακριβώς η σωστή ποσότητα φαγητού, για να αποφασίσετε ότι έχετε φάει αρκετά.

 

Νιώστε  πληρότητα

Για να τιμήσετε την πληρότητά σας, πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας τα τρόφιμα που επιθυμείτε. Ακούστε τα σήματα του σώματος, που σας λένε ότι δεν είστε πλέον πεινασμένοι. Παρατηρήστε τα σημάδια που δείχνουν ότι είστε ικανοποιητικά γεμάτοι μετά από το γεύμα σας. Κάντε μια παύση στη μέση του φαγητού και αναρωτηθείτε πώς είναι η γεύση του φαγητού και ποιο είναι το τρέχον επίπεδο πείνας σας.

 

διαισθητική

 

Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας με καλοσύνη

Πρώτον, αναγνωρίστε ότι ο περιορισμός της τροφής, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, μπορεί από μόνος του να προκαλέσει απώλεια ελέγχου, κάτι που οδηγεί σε συναισθηματικό φαγητό. Βρείτε ευγενικούς τρόπους για να παρηγορήσετε, να φροντίσετε, να αποσπάσετε την προσοχή και να επιλύσετε τα προβλήματά σας. Το άγχος, η μοναξιά, η πλήξη και ο θυμός είναι συναισθήματα που όλοι βιώνουμε και το καθένα έχει το δικό του έναυσμα, αλλά και τον τρόπο να το κατευνάσουμε. Το φαγητό δεν θα διορθώσει κανένα από αυτά τα συναισθήματα. Μπορεί να ανακουφίσει βραχυπρόθεσμα, να αποσπάσει την προσοχή από τον πόνο… Αλλά το φαγητό δεν θα λύσει το πρόβλημα. Η συναισθηματική πείνα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα μακροπρόθεσμα. Θα πρέπει τελικά να αντιμετωπίσετε την πηγή του συναισθήματος.

 

Σεβαστείτε το σώμα σας

Αποδεχτείτε τη μοναδικότητα του σώματός σας. Ακριβώς όπως ένα άτομο με μέγεθος παπουτσιού 39 δε θα πρσοπαθούσε να στριμώξει το πόδι του στο νούμερο 36, έτσι κι εσείς δεν πρέπει να έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το σώμα σας.  Νιώστε καλά για αυτό που είστε. Όλα τα σώματα αξίζουν αξιοπρέπεια και σεβασμό!

 

διαισθητική

 

Κινηθείτε

Ξεχάστε την έντονη άσκηση! Απλώς δραστηριοποιηθείτε και νιώστε τη διαφορά. Στρέψτε την εστίασή σας στο πώς νιώθετε όταν κινείται το σώμα σας, και όχι στο αποτέλεσμα της άσκησης και στην καύση θερμίδων. Εάν εστιάσετε στο πώς αισθάνεστε μετά την προπόνηση, που σίγουρα σας δίνει ενέργεια, σίγουρα θα αντιμετωπίσετε διαφορετικά την άσκηση.

 

Τιμήστε την υγεία σας

Κάντε διατροφικές επιλογές που τιμούν την υγεία σας και σας κάνουν να νιώθετε καλά. Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να τρώτε τέλεια για να είστε υγιείς. Δεν θα αποκτήσετε ανθυγιεινές συνήθειες μόνο από ένα σνακ, ένα junk γεύμα ή μια μέρα παραπάνω φαγητού. Σημασία έχει τι τρώτε σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Η πρόοδος, όχι η τελειότητα, είναι αυτό που μετράει!

 

Η διαισθητική διατροφή μπορεί να εφαρμοστεί και στα παιδιά, προς βελτίωση της σχέσης τους με το φαγητό, καθώς και στη βελτίωση των διατροφικών τους συνηθειών.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath