Home / Wellness  / Health  / Διαβήτης και διακοπές: Όσα πρέπει να προσέξετε

Διαβήτης και διακοπές: Όσα πρέπει να προσέξετε

διαβήτης διακοπές
Πώς πρέπει να προετοιμαστείτε για τις διακοπές, αν έχετε διαβήτη; Δείτε όσα πρέπει να προσέξετε σε σχέση με τη θεραπεία, τη διατροφή σας, αλλά και τους μικροτραυματισμούς στη θάλασσα και την άμμο.

 

Είστε άτομο με διαβήτη και ετοιμάζετε τη βαλίτσα των διακοπών; Πέρα από όλα τα χρειώδη, όπως ρούχα, σαγιονάρες, μαγιό, πετσέτες, καπέλο και αντηλιακό, στη βαλίτσα σας θα πρέπει να βάλετε και όλα τα είδη που σας βοηθούν στην καθημερνή διαχείριση του διαβήτη. Πένες ινσουλίνης, χάπια, μετρητής σακχάρου, ταινίες μέτρησης, αμπούλα με ένεση γλυκαγόνης ή ό,τι άλλο σας έχει υποδείξει ο γιατρός για την αντιμετώπιση πιθανής υπογλυκαιμίας δεν πρέπει να λείψουν από τις διακοπές σας.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε μία πτώση σακχάρου

Συνήθως, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, τα σάκχαρα είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις άλλες εποχές του χρόνου. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Εκείνος θα σας υποδείξει αν χρειάζεται να αναπροσαρμόσετε τη δοσολογία της ινσουλίνης ή των χαπιών σας.

Αυτή η “πτώση” στα σάκχαρα προϋποθέτει και πιο συχνές μετρήσεις. Έτσι, πριν το μπάνιο στη θάλασσα ή πριν από κάποιο καλοκαιρινό σπορ, μην παραλείπετε να μετράτε το σάκχαρό σας.

Παράλληλα, ετοιμαστείτε κατάλληλα για τη διατροφική αντιμετώπιση των υπογλυκαιμιών. Χυμοί και σνακ πρέπει να βρίσκονται στη διάθεσή σας, οποιαδήποτε στιγμή τα χρειαστείτε. Επίσης, μην ξεχνάτε να καταναλώνετε πολλά υγρά, γιατί ο οργανισμός το καλοκαίρι τα έχει περισσότερο ανάγκη. Φυσικά, τα υγρά για διαβητικούς δεν πρέπει να περιέχουν υδατάνθρακες ή ζάχαρη.

 

διαβήτης μέτρηση σακχάρου

 

Χρήσιμες συμβουλές
  • Φροντίστε να έχετε περισσότερες προμήθειες από ό,τι συνήθως χρειάζεστε.
  • Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, εντοπίστε πού υπάρχει φαρμακείο ή κάποιο ιατρείο, για μία συμβουλή που πιθανώς θα χρειαστείτε.
  • Μη φυλάσσετε το βαλιτσάκι με τα φάρμακά σας μέσα στο αυτοκίνητο. Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του μπορούν να αλλοιώσουν τα φάρμακά σας, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά.
  • Φυλάξτε τα φάρμακα για τον διαβήτη σε δροσερό μέρος και τις πένες ινσουλίνης που δε χρησιμοποιείτε στο ψυγείο, μακριά από την κατάψυξη.
  • Αν ταξιδέψετε αεροπορικώς, έχετε πάντα μαζί σας το βαλιτσάκι με την αγωγή σας. Για τη διαδικασία ελέγχου στο αεροδρόμιο, ενδέχεται να χρειαστείτε και μία βεβαίωση από τον γιατρό σας ότι η ινσουλίνη και οι βελόνες είναι μέρος της θεραπείας σας.
  • Έχετε πάντα μαζί σας μία λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε και τη δοσολογία τους. Αυτό θα βοηθήσει πολύ τον γιατρό ή τον νοσηλευτή, που πιθανότατα θα σας βοηθήσει σε κάποια έκτακτη περίπτωση.

 

διαβητικό πόδι

 

Εδικά για το περπάτημα στην άμμο

Αν έχετε διαβήτη, γνωρίζετε καλά πως το περπάτημα στην καυτή άμμο είναι απαγορευτικό, καθώς μπορεί να σας φέρει αντιμέτωπους με σοβαρές καταστάσεις, όπως εγκαύματα. Επομένως, μην παραλείπετε να ελέγχετε τακτικά τα πέλματά σας. Αν διαπιστώσετε ερυθρότητα ή φουσκάλες, επισκεφτείτε άμεσα έναν γιατρό.

Στην ακρογιαλιά πρέπει πάντα να φοράτε σαγιονάρες ή πέδιλα. Αν έχετε εμφανίσει νευροπάθεια και δεν καταλαβαίνετε τον πόνο, φροντίστε να φοράτε ειδικά πέδιλα και μέσα στη θάλασσα. Έτσι, θα αποφύγετε οποιονδήποτε μικροτραυματισμό, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

 

Προετοιμαστείτε, λοιπόν, κατάλληλα και απολαύστε με ασφάλεια τις πολυπόθητες διακοπές σας!

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin