Home / Famous Talks  / Δήμητρα Μαναβή: “Το beach volley είναι μικρόβιο!”

Δήμητρα Μαναβή: “Το beach volley είναι μικρόβιο!”

Δήμητρα Μαναβή beach volley
Το καλοκαίρι, κάποιοι από εμάς προσπαθούμε να παίξουμε beach volley σε κάποια παραλία και λίγοι το καταφέρνουμε… Σίγουρα, όμως, όλοι το θαυμάζουμε, ειδικά όταν βλέπουμε επαγγελματίες αθλητές του είδους να επιδίδονται σε εντυπωσιακά άλματα, να βγάζουν “άπιαστες” υποδοχές ή να “καρφώνουν” με ιλιγγιώδεις ταχύτητες! Κι όλα αυτά, αψηφώντας υψηλές θερμοκρασίες, καυτό ήλιο και… άμμο. Αν για εμάς, τους απλούς θεατές, το beach volley είναι χάρμα ιδέσθαι, για τη Δήμητρα Μαναβή είναι στόχος ζωής!

 

Πρωταθλήτρια Ελλάδος το 2018. Τρίτη στο Παγκόσμιο τουρνουά FIVB. Πρώτη στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ20 εις διπλούν! Κορυφαία στο CEV Zonal Continental στην Κύπρο. Χρυσή Βαλκανιονίκης στο CEV Zonal Continental της Προύσας. Κάτοχος του χρυσού μεταλλίου σε 5 τουρνουά Masters, στο Πανελλήνιο Κ22 το 2014, αλλά και σε 7 τουρνουά Κ19. Η Δήμητρα Μαναβή δε σταματά να μετρά διακρίσεις, με πλέον πρόσφατη την κατάκτηση του Thessaloniki Grand Slam 2022. Με τη συμπαίκτριά της, Μυρτώ Καλαμαρίδου, στοχεύουν τώρα στην κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουλίου στην Κρήτη. Ανάμεσα στις προπονήσεις της, βρήκε λίγο χρόνο να μας μιλήσει για το αγαπημένο της άθλημα και -άθελά της- μας έδωσε μαθήματα ζωής…

 

dimitra manavi

 

Πώς και πότε μπήκε στη ζωή σου το beach volley και τι σε τράβηξε στο να επιλέξεις το συγκεκριμένο άθλημα;

Το beach volley μπήκε στη ζωή μου όταν ήμουν πολύ μικρή… Έβλεπα στην τηλεόραση τον αγαπημένο μου αθλητή και οικογενειακό φίλο Παναγιώτη Μούρτζιο να παίζει και έλεγα πως ήθελα κι εγώ! Στη συνέχεια, είχαμε και επιτυχίες με τη Μαρία Τσιαρτσιάνη και με τη Βίκυ Αρβανίτη. Έτσι, το όνειρο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες άρχισε να γίνεται πιο μεγάλο στα μάτια μου. Εύχομαι να καταφέρω κι εγώ να φτάσω τόσο ψηλά. Είναι στόχος ζωής!

 

Με τη συμπαίκτριά σου, τη Μυρτώ Καλαμαρίδου, πώς συναντηθήκατε;

Με τη Μυρτώ μάς έφερε κοντά ο Covid! Στη διάρκεια της καραντίνας, ήμασταν οι μόνες αθλήτριες που προπονούμασταν. Γενικότερα, είμαστε οι μόνες που προπονούμαστε χειμώνα – καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα και έτυχε να βρισκόμαστε και οι δύο στη Θεσσαλονίκη! Πέρσι ξεκινήσαμε λίγο βιαστικά να παίζουμε μαζί, καθώς κάποιες υποχρεώσεις ήθελαν οπωσδήποτε μία ομάδα να εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, φτιάξαμε μία πολύ καλή ομάδα, με πάρα πολλή θέληση και κοινά όνειρα! Είναι σπάνιο και είμαι πολύ τυχερή που βρεθήκαμε με τη συγκεκριμένη αθλήτρια. Τη θαυμάζω πολύ!

 

Δήμητρα Μαναβή, Μυρτώ Καλαμαρίδου

 

Πώς είναι μία τυπική μέρα σας;

Μία τυπική μέρα εξαρτάται από την περίοδο που βρισκόμαστε. Αυτόν τον καιρό, που είναι αγωνιστική η περίοδος, υπάρχουν αρκετές υποχρεώσεις και αλλάζουν κάθε μέρα, αφού μπορεί να ταξιδεύουμε πολλές ώρες. Γενικότερα, η εβδομάδα μας είναι: Τρίτη ή Τετάρτη ταξίδι και προπόνηση στο μέρος που φτάνουμε και Πέμπτη έως Κυριακή αγώνες. Μετά επιστρέφουμε για πολύ λίγο στη βάση μας, τη Θεσσαλονίκη. Εκεί, συνήθως το πρωί, έχουμε προπόνηση στο γήπεδο, το μεσημέρι επιστρέφουμε να φάμε και να οργανώσουμε το επόμενο ταξίδι μας και το απόγευμα έχουμε ακόμη μία προπόνηση με βάρη. Έπειτα θα ασχοληθούμε με οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, όπως επισκέψεις σε ψυχολόγο, γιατρό ή φυσικοθεραπευτή, μετρήσεις-εξετάσεις, αν χρειάζεται να πάρουμε συμπληρώματα, βιταμίνες κλπ που μας τελείωσαν και γενικότερα έχουμε κάποιες ώρες, για να ασχοληθούμε με εμάς.

 

Με τη Μυρτώ κερδίσατε πρόσφατα το πρώτο σας χρυσό ως ομάδα, κατακτώντας την κορυφή του Thessaloniki Grand Slam 2022. Πώς βιώσατε την εμπειρία του να αγωνίζεστε και να διακρίνεστε στην πόλη σας;

Ήταν μαγικό το τουρνουά αυτό και το ότι κατακτήσαμε το χρυσό μετάλλιο ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει! Το θέλαμε πάρα πολύ! Πήγαμε γι’ αυτόν τον σκοπό! Ένιωθα πως όλη η κερκίδα έπαιζε μαζί μας μέσα στο γήπεδο! Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης ήταν υπέροχος -όπως πάντα- και ο μοναδικός που αγκαλιάζει τόσο πολύ το άθλημα κι εμάς τους αθλητές! Φυσικά, ήταν εκεί όλοι μου οι φίλοι και η οικογένειά μου, όπως και της Μυρτώς. Όλο αυτό μάς έδωσε τη δύναμη να κερδίσουμε την πρώτη θέση. Δεν ήταν εύκολο, αλλά είμαστε ευγνώμονες που τα καταφέραμε! Εύχομαι να γίνονται τέτοια τουρνουά πιο συχνά!

 

thessaloniki grand slam 2022 beach volley

 

Ποιος είναι ο επόμενος αγωνιστικός στόχος που έχετε θέσει με τη Μυρτώ;

Στόχος μας τώρα είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης 29-31 Ιουλίου. Είναι ο τίτλος της χρονιάς και θέλουμε σαν τρελές να τον κατακτήσουμε! Πάντα, όμως, κοιτάμε ένα ένα τα τουρνουά και έναν έναν τους αγώνες, για να είμαστε 100% εκεί!

 

beach volley

 

Είδα σε μία πολύ συγκινητική ανάρτησή σου ότι ευχαρίστησες τη συμπαίκτριά σου, γιατί είναι πάντα εκεί για να σε ενθαρρύνει. Πιστεύεις πως αυτή η στήριξη, που δείχνετε η μία στην άλλη, είναι που σας καθιστά δυνατή ομάδα;

Ακριβώς! Η Μυρτώ είναι πάντα εκεί για εμένα, όπως και εγώ για εκείνη. Μέσα στο γήπεδο, έχουμε μόνο η μία την άλλη. Από τη Μυρτώ αντλώ τη δύναμη που χρειάζομαι. Υπάρχει μεγάλη πίεση γενικότερα… Από τον διαιτητή, από τον αντίπαλο, από το σκορ, ακόμη και από τον ίδιο μου τον εαυτό. Η Μυρτώ, όμως, είναι αυτή που θα με σηκώσει όταν θα πέσω ή θα απογοητευτώ. Μαζί θα παλέψουμε μέχρι τέλους ό,τι και να γίνει και την ευχαριστώ γι’ αυτό! Είμαστε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Αυτό πιστεύω είναι που μας κάνει δυνατές και έτοιμες να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει! Η Μυρτώ είναι το στήριγμά μου μέσα στο γήπεδο και είναι το καλύτερο στήριγμα που θα μπορούσα να έχω!

 

team work beach volley Δήμητρα Μαναβή

 

Στην πορεία ενός αθλητή δεν έρχονται μόνο νίκες, αλλά και ήττες. Πώς καταφέρνεις να διαχειρίζεσαι ψυχολογικά τις άτυχες στιγμές και τι σου δίνει δύναμη για να συνεχίζεις;

Στο άθλημά μας ειδικά είναι κυρίως ήττες και δύσκολες στιγμές. Αν δε βγεις πρώτος, πάντα τελειώνεις με ήττα το τουρνουά. Από τις τόσες πολλές ομάδες, δηλαδή, μόνο μία θα τελειώσει με νίκη και όλες οι άλλες με απογοήτευση. Έτσι, λοιπόν, εκτός από τη βοήθεια που δέχομαι από αθλητική ψυχολόγο, σκέφτομαι και βρίσκω τα θετικά στην όλη υπόθεση και αυτά είναι πολλά!

Μέσα από την ήττα βρίσκω τι μπορώ να κάνω καλύτερα και επιστρέφω κάθε φορά πιο έτοιμη και καλύτερη. Επίσης, έχω ακόμη περισσότερο πείσμα και δίψα για καλύτερο αποτέλεσμα, ώστε δίνω τα πάντα από την επόμενη κιόλας προπόνηση. Γνωρίζω πως δεν μπορώ να νικάω μόνο εγώ πάντα και είμαι εντάξει με αυτό. Φυσικά στενοχωριέμαι όταν χάνω, αλλά το βλέπω σαν ευκαιρία για προσωπική βελτίωση σε όλα τα επίπεδα. Είμαι φαν της έκφρασης που μου έχει πει και ο μπαμπάς μου: “Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες φορές θα σηκωθείς”. Έτσι, στον αθλητισμό, όπως και στη ζωή μου, προσπαθώ να την εφαρμόζω συνέχεια. Τη δύναμη, λοιπόν, τη βρίσκω μέσα από τη θέλησή μου, την αγάπη μου για το άθλημα και τον στόχο μου, που κοιμάμαι και ξυπνάω γι’ αυτόν!

 

Δήμητρα Μαναβή

 

Άρα, θα έλεγες ότι η καλή ψυχολογία ενός αθλητή είναι εξίσου σημαντική με την καλή σωματική κατάστασή του;

Η ψυχολογική και η σωματική κατάσταση είναι μία αλυσίδα που, κατά τη γνώμη μου, θέλει να την κρατάς σε ισορροπία και να προσέχεις εξίσου και τα δύο κομμάτια. Το άθλημά μας δεν έχει να κάνει μόνο με τα σωματικά προσόντα. Χρειάζεται να έχεις και καθαρό μυαλό την ώρα του αγώνα, να σκέφτεσαι σε κάθε φάση τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνεις. Έτσι, λοιπόν, χρειάζεται να γυμνάζουμε και σώμα και μυαλό και να τα κρατάμε σε υγιή επίπεδα. Η καλή ψυχολογία μάς βοηθάει να διασκεδάσουμε και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, όσο καλύτερα μπορούμε, ακόμη και σε μία “δύσκολη” μέρα!

 

Εσύ κατέκτησες πριν λίγο καιρό και έναν προσωπικό στόχο σου. Aποφοίτησες από τη Φαρμακευτική Σχολή του ΑΠΘ. Πόσο δύσκολο ήταν να αντεπεξέρχεσαι στην απαιτητική καθημερινότητά σου ως αθλήτρια και παράλληλα να είσαι τυπική στις υποχρεώσεις που επιβάλλει μία τόσο απαιτητική σχολή; Τι ήταν αυτό που σε βοήθησε να τα καταφέρεις;

Ναι, ήταν πολύ μεγάλο αυτό το κατόρθωμα για εμένα! Είμαι περήφανη για τον εαυτό μου που τα κατάφερα. Ωστόσο, δεν ήμουν μόνη σε αυτό! Είχα τη βοήθεια οικογένειας, φίλων, προπονητών και συμπαικτών για να τα καταφέρω και να συνδυάσω δύο τόσο απαιτητικά κομμάτια της ζωής μου. Διάβαζα πραγματικά όπου μπορείς να φανταστείς και ξυπνούσα αρκετά νωρίς για να τα προλάβω! Έβλεπα κάθε μάθημα σαν αγώνα. Φυσικά, δεν κατάφερνα κι εκεί να νικάω πάντα, αλλά με σωστή προετοιμασία και υπομονή έφτασα στον στόχο μου. Ελπίζω να καταφέρω το αντίστοιχο και στο beach volley, τώρα που δεν έχω και τη σχολή στη μέση. Είναι ενδιαφέρον αυτός ο κλάδος και ελπίζω στο μέλλον να ανοίξω ένα δικό μου, πολύ ξεχωριστό φαρμακείο!

 

Δήμητρα Μαναβή πτυχίο

 

Ποια συμβουλή θα έδινες στα νέα παιδιά που ονειρεύονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το beach volley;

Σε όλα τα παιδιά θα έλεγα να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, όσο δύσκολα και να φαίνονται στην αρχή. Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ και δίνεις όλη σου την ψυχή, στο τέλος ανταμείβεσαι! Έχω ανταμειφθεί πάρα πολλές φορές από το beach volley. Οι χαρές και οι συγκινήσεις που έχω πάρει είναι πολύ πιο δυνατές από οποιαδήποτε αποτυχία και απογοήτευση! Τώρα, για το beach volley, τι να πω; Το λατρεύω το άθλημα και είμαι σίγουρη πως, όποιος ξεκινήσει, θα καταλάβει γιατί είναι τόσο μαγικό! Είναι μικρόβιο!!!

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin