Home / Famous Talks  / Γιώργος Χρανιώτης: “Η τόλμη μοιάζει με μία ανθρωπιστική πράξη”

Γιώργος Χρανιώτης: “Η τόλμη μοιάζει με μία ανθρωπιστική πράξη”

Γιώργος Χρανιώτης

Ταλαντούχος, ειλικρινής και λάτρης της περιπέτειας, ο Γιώργος Χρανιώτης είναι άξιος θαυμασμού, όχι μόνο για το υποκριτικό του ταλέντο, αλλά και για τον τρόπο που υποστηρίζει τα πιστεύω του. Εύχεται ο κόσμος να έχει περισσότερους ανθρώπους που θα νοιάζονται για τον διπλανό τους. Η δική μας ευχή, να υπάρχουν περισσότεροι που σκέφτονται όπως εκείνος…

 

Αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστείτε στο musical Mamma Mia! στο City Garden Theatre, όπου υποδύεστε τον Billi, έναν από τους πιθανούς μπαμπάδες. Τι απολαμβάνετε περισσότερο όταν υποκριτική και μουσική συνδυάζονται;

Είναι η τρίτη φορά που κάνω musical, αλλά η πρώτη φορά -όπως είπα και στη σκηνοθέτιδα της παράστασης, τη Θέμιδα Μαρσέλλου- που το αγάπησα πολύ και με έκανε η ίδια να το αγαπήσω. Ως θεατής δε θα πήγαινα τρέχοντας να δω ένα musical. Ήταν κάτι που ακόμα το εξερευνούσα μέσα μου. Ωστόσο, τελευταία, αισθάνομαι μία πραγματική αγάπη γι’ αυτό το είδος, ότι μου έχει δώσει μία αίσθηση υπεροχής. Δηλαδή, εμείς που συμμετέχουμε και άλλοι ηθοποιοί που κάνουν musical, ακριβώς επειδή συνδυάζει τον χορό, το τραγούδι και την υποκριτική, ξαφνικά νιώθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και τα τρία. Αυτό, λοιπόν, μου έχει δώσει μία ιδιαίτερη δύναμη και μία αυτοπεποίθηση που την είχα μάλλον ανάγκη. Και έτσι το απολαμβάνω πάρα πολύ!

 

χρανιώτης

 

Στο Mamma Mia! είστε ένας πολυμελής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών, ενώ το κλίμα μεταξύ σας φαίνεται πολύ ευχάριστο! Προέκυψε κάποια συνεργασία στην καριέρα σας, στην οποία υπήρξαν εντάσεις και δύσκολη επικοινωνία, με αποτέλεσμα να την έχετε μετανιώσει;

Είναι πολύ ευχάριστο, όντως! Όχι, δεν έχω μετανιώσει για τίποτα από όσα έχω κάνει. Οι εντάσεις δε με απασχολούν, γιατί πολλές φορές μπορεί να είναι και δημιουργικές. Εγώ έχω πρόβλημα με το θέμα της εκτίμησης. Όταν ανακαλύψω ότι δεν εκτιμώ καλλιτεχνικά τον άνθρωπο που είναι δίπλα μου ή ότι αυτός ο άνθρωπος είναι αγενής, τότε θα έχω πρόβλημα. Τελευταία, όμως, αποφεύγω αυτές τις κακοτοπιές.

 

mamma mia

 

Παράλληλα με το θέατρο, φέτος συμμετείχατε και στην πρώτη κωμική σειρά της Cosmote Tv “Οι Αόρατοι” και στις σειρές “Τα Νεοκλασικά” και “Ψέματα” του Alpha. Μέσα σε έναν χρόνο, τέσσερα διαφορετικά και πολύ ενδιαφέροντα projects. Πώς καταφέρνετε να διατηρείτε την ταυτότητα του κάθε χαρακτήρα μοναδική;

Ο χαρακτήρας τα καταφέρνει από μόνος του. Όπως λέω και στους μαθητές μου πολλές φορές, το ζητούμενο είναι να κυριευτείτε από τον ρόλο. Αυτό συμβαίνει όταν αρχίσεις να μελετάς, να φαντάζεσαι και να αφήνεις τον χαρακτήρα να “περπατήσει”, να μιλήσει, βλέποντας τις κινήσεις του και τις ψυχολογικές του διακυμάνσεις. Έπειτα, τα πράγματα παίρνουν τον δικό τους δρόμο. Νομίζω ότι το λάθος που κάνουμε πολλές φορές οι ηθοποιοί είναι ότι πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε τον έλεγχο πάνω στον ρόλο. Ωστόσο, αυτό που θα έπρεπε να έχουμε είναι η διάθεση για να μελετήσουμε. Να κάνουμε δουλειά με τον χαρακτήρα και να βλέπουμε πού αυτός μας κατευθύνει. Και έτσι τα πράγματα παίρνουν έναν μαγικό δρόμο και αρχίζει η πραγματική καλοπέραση. Είναι σαν ένα μικρό παιδί, που δε σε ακούει.

 

 

Είδα πως δηλώσατε ότι στη σειρά “Ψέματα”, με σκηνοθέτη τον κύριο Γιώργο Γκικαπέππα, απολαύσατε πολύ τη διαδικασία της πρόβας πριν το γύρισμα, κάτι που δε συμβαίνει, πλέον, σε πολλές παραγωγές. Πόσο βοηθητικό ήταν αυτό για εσάς και για την εξέλιξη της σειράς;

Πολύ! Γιατί έτσι βλέπουμε μία σειρά που όλοι οι ηθοποιοί παίζουν καταπληκτικά. Κι αυτό, συνήθως, δε συμβαίνει στην ελληνική τηλεόραση. Εδώ δεν υπάρχει κάποιος ηθοποιός που κλέβει την παράσταση, γιατί όλοι τους είναι πολύ καλοί και κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά. Αυτό είναι το γεγονός που με κάνει να νιώθω περήφανος γι’ αυτήν τη σειρά.

 

 

Μέσα από τα social media σας ή με άλλους τρόπους, τοποθετείστε για ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και τον χώρο σας, μεταφέροντας τις απόψεις σας με ειλικρίνεια. Υπήρξε κάποια στιγμή που διστάσατε να είστε ειλικρινής; Πιστεύετε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι, με μικρή ή μεγάλη επιρροή, θα πρέπει να τοποθετούνται έτσι, ώστε να βοηθήσουν τον κόσμο να δει κάποια πράγματα πιο καθαρά;

Για παράδειγμα στην περίπτωση με τη Μενδώνη, είχα συνταχθεί με τους ανθρώπους που πολύ ανοιχτά ζητούσαν την παραίτησή της. Υπήρχαν άνθρωποι από το οικογενειακό μου περιβάλλον και φίλοι που με προέτρεψαν να μην το κάνω, σκεπτόμενοι τις συνέπειες που μπορεί να είχα στη δουλειά μου. Όταν τα βάζεις με την Υπουργό Πολιτισμού, μπορεί να υπάρχουν συνέπειες. Ενώ μπορεί να δίστασα για λίγο, το έκανα, γιατί θεώρησα ότι ήταν χρέος μου και σίγουρα δε μετανιώνω. Είναι σημαντικό, όταν κάποιος ηγείται του πολιτισμού σου, να έχεις άποψη πάνω στη δουλειά του. Όταν πιστεύεις ότι αυτός ο άνθρωπος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, τότε, ναι, πρέπει να το πεις.

Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ενστάσεις, φοβίες και ανασφάλειες. Είναι πολύ λογικό να φοβόμαστε το μέλλον και την αβεβαιότητα. Όταν τολμάς, όμως, τα οφέλη της τόλμης σου είναι τόσα πολλά, που μοιάζουν με μία ανθρωπιστική πράξη. Όταν φοβόμαστε να κάνουμε κάτι και τελικά το τολμήσουμε, η χαρά είναι ασύγκριτη. Είναι κάτι που πρέπει να το δοκιμάσεις. Καλό είναι να παίρνουμε θέση.

 

 

Έχετε πει ότι κάποιες στιγμές στη ζωή σας αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις με χιούμορ, ενώ άλλες φορές σας κυριεύει ο θυμός. Πώς σας έχουν βοηθήσει αυτές οι διαφορετικές στάσεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;

Και οι δύο είναι δώρα. Ο θυμός πολλές φορές μπορεί να σε κάνει να βγεις στους δρόμους και να φωνάζεις για πράγματα που έχουν να κάνουν με τον προσωπικό σου χώρο και την ελευθερία σου. Προβληματικός γίνεται, όταν εκφράζεται με βία. Ωστόσο, θυμός και βία δεν πάνε απαραίτητα μαζί. Μπορείς να είσαι θυμωμένος, χωρίς να είσαι βίαιος και το αντίθετο. Τάσσομαι ξεκάθαρα κατά της βίας, αλλά είμαι υπέρ του θυμού και της σωστής και σοφής αξιοποίησής του. Αν σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με χιούμορ, θα είμαστε χαμένοι. Ένας τρόπος να ζεις είναι μέσα από το χιούμορ!

 

Φωτογραφία: Πάνος Γιαννακόπουλος

 

Όντας λάτρης της περιπέτειας, πώς θα χαρακτηρίζατε την περιπέτεια της πατρότητας;

Είναι η μεγαλύτερη της ζωής μου! Το να βρίσκεις επιπλέον λόγους να ζεις είναι ένα μυστικό της ζωής. Για παράδειγμα, προχθές πήγα στους Viagra Boys. Το να πάω σε μία συναυλία, σε μία παράσταση ή το να δω θερινό σινεμά είναι οι μικρές περιπέτειες. Οι μεγάλες είναι οι αποφάσεις της ζωής, όπως το ότι έγινα ηθοποιός, το ότι τραγουδάω σε μία μπάντα, το ότι έκανα ένα παιδί. Αυτές δεν πρέπει να τις μετανιώσεις. Είμαι στην αρχή μίας πολύ ενδιαφέρουσας περιπέτειας και εύχομαι να τη ζήσω για το υπόλοιπο της ζωής μου.

 

Μιλώντας για την πατρότητα, αναφερθήκατε στο πόσα έχετε να μάθετε από το παιδί σας και από τις νέες γενιές, γενικότερα. Πιστεύετε ότι η νέα γενιά σήμερα προσπαθεί να μας διδάξει και να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα προσπάθειας. Υπάρχει μία ωραία φράση του Thom Yorke, “Once you try, you fail”, που υπονοεί ότι, για να κάνεις κάποια πράγματα, δε χρειάζεται να προσπαθήσεις, να είσαι καλός. Θέλει να έχεις μία ρουτίνα μελέτης και αυτό θα έρθει αργότερα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το θέμα δεν είναι η προσπάθεια, αλλά η αδιαφορία. Επειδή ακριβώς ζούμε στην πιο ναρκισσιστική εποχή, ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πάρα πολύ εγωιστής, τον απασχολεί η δική του διαβίωση και έτσι κινείται σε πιο μοναχικούς δρόμους.

Σταματάει να σκέφτεται το όλο και σκέφτεται τον εαυτό του. Ευτυχώς, υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις. Άνθρωποι που ξέρουν ότι, για να είναι οι ίδιοι καλά, πρέπει να είναι και οι δίπλα τους και εναντιώνονται σε αυτό που λέμε κοινωνική αδικία. Εύχομαι αυτός ο κύκλος ανθρώπων να μεγαλώνει περισσότερο και να γίνει κατανοητό ότι, για να είμαστε εμείς καλά, πρέπει να είναι και ο πλησίον μας.

 

Γιώργος Χρανιώτης

Φωτογραφία: PegLegGreen

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Τον χειμώνα θα συμμετέχω στη θεατρική παράσταση Τέλειοι Ξένοι, την οποία θα σκηνοθετούν ο Πέτρος Λαγούτης και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος. Θα παίζω μαζί με τον Πέτρο Λαγούτη, τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Παναγιώτη Μπουγιούρη, την Ντάνη Γιαννακοπούλου, τον Δημήτρη Λιόλιο και την Κατερίνα Μισιχρόνη. Παράλληλα με το Mamma Mia!, το καλοκαίρι θα κάνω και κάποια lives με την μπάντα μου, τους Imitate your mother!

 

Μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε το MAMMA MIA! στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Χρανιώτης!

Κάθε Παρασκεύη, Σάββατο και Κυριακή, στο City Garden Theatre, έως τις 17/07.

Σκηνοθεσία: Θέμις Μαρσέλλου

Πρωταγωνιστούν: Νάντια Κοντογιώργη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Αφροδίτη Λιάντου, Γιώργος Χρανιώτης, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ιβάν Σβιτάιλο, Ίαν Στρατής, Νίκος Κύρτσος.

Εισιτήρια εδώ.

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.