Home / Wellness  / Mind  / Γιατί η λυπητερή μουσική μάς κάνει χαρούμενους;

Γιατί η λυπητερή μουσική μάς κάνει χαρούμενους;

λυπητερή μουσική
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί απολαμβάνεις να ακούς λυπητερή μουσική; Η απάντηση σε αυτό το παράδοξο ερώτημα είναι πολύ πιο απλή από αυτή που μπορεί να φανταζόσουν…

 

Σε πολλούς από εμάς αρέσει να ακούμε λυπητερή μουσική, επειδή μας κάνει χαρούμενους. Υπάρχει, όμως, ένα παράδοξο σε αυτήν την απόλαυση. Πώς γίνεται να απολαμβάνουμε να ακούμε τέτοιου είδους μουσική; Ο Jon Morreall, το 1968, είχε παρατηρήσει πως, παρότι προσπαθούμε πολύ σκληρά να αποφύγουμε τη μιζέρια και το αίσθημα της λύπης, όταν τη βλέπουμε στην τέχνη, πολύ συχνά είναι αυτή η ίδια που μας κάνει να νιώθουμε ευχαρίστηση.

 

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν ακούμε λυπητερά τραγούδια;

Η λυπητερή μουσική τείνει να προκαλεί σωματικές αντιδράσεις, όπως ακριβώς και το συναίσθημα της λύπης. Αυτές περιλαμβάνουν συμπτώματα, όπως η μείωση της ενέργειας, η αλλαγή στα μέτρα της δραστηριότητας του αυτόνομου νευρικού συστήματος, η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και τα δάκρυα. Οι σωματικές αυτές ενέργειες λαμβάνονται ως ένδειξη σωματικής ενεργοποίησης.

 

λυπητερή μουσική

 

Οι μελέτες fMRI δείχνουν ότι η λύπη πυροδοτεί μια αύξηση στη δραστηριότητα τμημάτων του μεταιχμιακού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων του πρόσθιου περιβλήματος και του νησιωτικού φλοιού, του ιπποκάμπου, της αμυγδαλής κ.ά. Και η λυπητερή μουσική τείνει να ενεργοποιεί αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου.

 

Γιατί τα λυπητερά τραγούδια μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους;

Έχουν δοθεί πολλές διαφορετικές εξηγήσεις για αυτό το παράδοξο συναίσθημα. Ο Αριστοτέλης πρότεινε ότι η παρακολούθηση ενός τραγικού έργου επέτρεπε στο κοινό να βιώσει αρνητικά συναισθήματα και,.με αυτόν τον τρόπο, να απομακρυνθεί από την αρνητικότητα και να οδηγηθεί στην κάθαρση.

 

 

Σύγχρονες θεωρίες υποστηρίζουν ότι η θλίψη στην τέχνη είναι διαφορετική από τη θλίψη στην καθημερινή ζωή. Έτσι, η λυπητερή μουσική στην πραγματικότητα παράγει μια θετική συναισθηματική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται εσφαλμένα ως θλίψη. Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι η θλίψη στην τέχνη μάς κάνει να νιώθουμε πιο συναισθηματικά δεμένοι με τους άλλους ανθρώπους.

 

λυπητερή μουσική

 

Μία ακόμα απάντηση, που μπορεί να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις σε αυτό το παράδοξο ερώτημα,.είναι η ορμόνη της προλακτίνης. Η προλακτίνη συνήθως απελευθερώνεται σωματικά μέσω των δακρύων και δρα για να μας ενθαρρύνει να δημιουργήσουμε δεσμούς με άλλους ανθρώπους. Η ορμόνη αυτή εκκρίνεται και όταν ακούμε λυπητερή μουσική. Μέσω αυτής μπορούμε να αισθανθούμε συναισθήματα παρηγοριάς, ειδικά όταν συνειδητοποιούμε ότι, ουσιαστικά, δε βιώνουμε πραγματικό ψυχικό πόνο.

 

Πηγή: Psycology Today

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada