Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Γιάννης Σολωμόζης: Σχεδιαστική ιδιοφυΐα

Γιάννης Σολωμόζης: Σχεδιαστική ιδιοφυΐα

cozy vibe design solo athens
Ο δημιουργός της SOLO που κατάφερε να “ταξιδέψει” μακριά το ελληνικό design.

O Iωάννης Σολωμόζης είναι ο Έλληνας σχεδιαστής και κατασκευαστής πίσω από την εταιρεία SOLO. Παρότι έχουν περάσει μόλις τρία χρόνια από τη δημιουργία της, το brand κατάφερε να γίνει γνωστό σε όλες τις διάσημες μητροπόλεις του design, γοητεύοντας με τα μoναδικά prints σε μαξιλάρια, κουρτίνες, ποδιές, χαλιά, yoga towels, υφάσματα επίπλωσης, φωτιστικά, πουφ, μπουρνούζια, πετσέτες και γενικά οτιδήποτε φτιάχνεται με ύφασμα. Πριν λίγο καιρό, μάλιστα, η συλλογή Jungle, απέσπασε το βραβείο Excellent Product Design στην κατηγορία Home Textiles and Home Accessories του θεσμού German Design Award. Ο Ιωάννης Σολωμόζης μας μιλά για το design, την πρόσφατη διάκριση και τους στόχους της εταιρείας SOLO.

 

Πώς βρεθήκατε από το marketing στον χώρο του design; Υπάρχουν ομοιότητες στα δύο αυτά αντικείμενα;

Ξεκίνησα σπουδάζοντας marketing στο Deree και συνειδητοποίησα κάποια στιγμή πως θα ήμουν πιο ευτυχισμένος εάν δούλευα πάνω σε έναν τομέα με περισσότερη δημιουργικότητα, πάθος και εποικοδομητική ένταση. Το να δημιουργώ ένα προϊόν αποτελούσε για εμένα μεγαλύτερη πρόκληση από το να μάθω να το προωθώ. Έτσι, αποφάσισα να αρχίσω την ενασχόληση μου με το design. Ήταν ένας τομέας που πάντα με γοήτευε και μέσα από αυτόν ήξερα πως θα μπορέσω να διοχετεύσω με τον πιο ωραίο τρόπο όλη την ενέργεια και τις ιδέες μου. Βέβαια από το κομμάτι του marketing, έμαθα πως τίποτα δεν μπορεί να πετύχει απλά επειδή είναι καλό και ότι δεν φτάνει η φαντασία, αν δεν συνοδεύεται από την καινοτομία.

 

cozy vibe design solo athens

PAOLA NAVONE X SOLO for Eros Santorini

 

cozy vibe design solo athens

PAOLA NAVONE X SOLO for Eros Santorini

 

cozy vibe design solo athens

 A+ ARCHITECTS X SOLO for Akrotiri Private Residence

 

Από τους τομείς δραστηριότητας της SOLO, οι εφαρμογές του υφάσματος μοιάζουν να είναι ανεξάντλητες. Τι κινητοποιεί την έμπνευσή σας;

Εμπνέομαι κυρίως από την καθημερινότητα μου και σε ορισμένες περιπτώσεις από προσωπικές ανάγκες. Για παράδειγμα, το ύφασμα που έχουμε κατά αποκλειστικότητα για τα μπουρνούζια και τις πετσέτες μας, το σκέφτηκα ένα καλοκαίρι που έφυγα για διακοπές στην Κρήτη και δεν είχα πάρει μαζί μου πετσέτα για τη θάλασσα. Από το συγκεκριμένο ύφασμα αποτελείται πλέον το 50% της παραγωγής μας και μάλιστα είναι υποψήφιο για βραβείο βιομηχανικού σχεδιασμού, σε έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς της Ευρώπης. Ελπίζουμε πως αυτό θα είναι το επόμενο βραβείο μας!

 

Τι σας γοητεύει περισσότερο στον χώρο του design; Πώς θα χαρακτηρίζατε το σχεδιαστικό σας στυλ;

Με γοητεύει το γεγονός ότι κάποιος, μελετώντας τα σχέδια μου, την πορεία μου, το όνομα αλλά και τη φιλοσοφία της εταιρείας μπορεί να καταλάβει κάποια βασικά στοιχεία για εμένα. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στυλ, το οποίο να κλειδώνει τη ματιά του παρατηρητή αμέσως και να τον παραπέμπει σε εμένα. Σχεδιαστικά κινούμαι ανάμεσα σε αυστηρά γεωμετρικά σχέδια μέχρι ακουαρέλα. Σε μια πιο προσεκτική προσέγγιση, όμως, μπορεί πάντα κάποιος να αναγνωρίσει την διαφορετικότητα των τεχνικών που μου αρέσει να μπλέκω (στο ίδιο σχέδιο).

 

cozy vibe design solo athens

ZOE VIDALI X SOLO for Hydrogen Building Nottingham

 

cozy vibe design solo athens

ZOE VIDALI X SOLO for Hydrogen Building Nottingham

 

 

Η ανάδειξή σας στα German Design Awards για τη σειρά Jungle, είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τη SOLO  αλλά και για το ελληνικό design εν γένει. Πώς νιώθετε γι’ αυτή; Τι πιστεύετε ότι έκανε τη συγκεκριμένη σειρά να ξεχωρίσει;

Νιώθω μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση, που μια από τις δημιουργίες μου διακρίθηκε. Πιστεύω πως αυτό που ξεχώρισε, είναι ο τρόπος μέσα από τον οποίο φτάνω στο αποτέλεσμα, δηλαδή η τεχνική που βάζω μαζί τα στοιχεία κάθε σχεδίου, ώστε να οδηγούν σε ένα αρμονικό σύνολο. Έτσι συνέβη και με το Jungle Print. Από τη μια η αυστηρότητα χάρη στον ψηφιακό σχεδιασμό σε μια ταμπλέτα με την γραφίδα μου, από την άλλη σχέδια σε ακουαρέλα που έγιναν με χρώματα νερού και πινέλα, στη μέση καμβάς, ένα φανταστικό επαναχρησιμοποιημένο πανί, αποτέλεσαν την τέλεια μείξη πραγμάτων που οδήγησαν στο να ξεχωρίσει αυτό το print.

 

Τα σχέδιά σας ταξιδεύουν πλέον και εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου, ενώ πρόσφατα η εταιρεία Pantone, ζήτησε να φωτογραφίσει το Jungle print, προκειμένου να τη συμπεριλάβει στην ετήσια έκδοσή της με τις τάσεις του 2018. Πού στοχεύετε σε ό, τι αφορά την εξωστρέφεια της εταιρείας SOLO; Θεωρείτε ότι το ελληνικό design μπορεί να έχει τη θέση που του αξίζει στο εξωτερικό;

Στοχεύουμε να γίνουμε μέρος της παγκόσμιας κοινωνίας του διεθνώς αναγνωρισμένου Design Industry. Θεωρώ ότι έχουμε κάνει βήματα ως εταιρεία προς αυτή την κατεύθυνση και έχουμε πάρει το ανάλογο feedback. Όσο για το ελληνικό design, θα πρέπει πρώτα να το ορίσουμε και μετά όσοι ακολουθήσουν αυτό τον ορισμό θα μπορούν να μιλήσουν για την θέση τους στο εξωτερικό. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει ελληνικό design σήμερα με την καθαρή έννοια. Τα μάτια, τα κεντήματα που θυμίζουν σεμεδάκια και το γαϊδουράκι που έχουν γίνει σύμβολα της σύγχρονης ελληνικής design κουλτούρας δεν εκπροσωπούν σωστά για εμένα, αυτό που είναι στην πραγματικότητα η “ελληνική κουλτούρα”. Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι  μια βιασύνη να συμβολίσουμε αντικείμενα με ό, τι αναγνωρίζει το μέσο ελληνικό μάτι ως εγχώρια κουλτούρα. Για να οριστεί θα πρέπει να υπάρξει μια ομάδα από κοινωνιολόγους, λαογράφους και ψυχολόγους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ορίσουν πώς έχει εξελιχθεί σήμερα η ελληνικότητα και ποια μέρη την απαρτίζουν ακριβώς. Έπειτα, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδηγός για designers, οι οποίοι θα θέλουν να σχεδιάσουν με βάση το πλέον σωστά καθορισμένο, ελληνικό design. Εμείς έχουμε χαράξει την πορεία μας και θεωρώ, ότι δε θα παρεκκλίνουμε μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας.

 

 cozy vibe design solo athens

SOLO for PANTONE

 

cozy vibe design solo athens

SOLO for PANTONE

 

cozy vibe design solo athens

SOLO for PANTONE

 

cozy vibe design solo athens

SOLO for PANTONE

 

cozy vibe design solo athens

SOPHIE LEONTIOU X SOLO for Soel Design Cyprus

 

cozy vibe design solo athens

SOLO for PANTONE

 

Υπάρχουν κάποιοι ξένοι και Έλληνες σχεδιαστές που θαυμάζετε;

Στην Ελλάδα ξεχωρίζω τους Μίλτο Κοντογιάννη, Γιάννη Γκίκα, Μαρία Όλγα Βλάχου και την ανερχόμενη Μπιμπί Νικολέρη η οποία είναι Art Director στη SOLO. Όσο για το εξωτερικό, το σχεδιαστικό δίδυμο Ronan & Erwan Bouroullec, οι οποίοι γράφουν ιστορία με κάθε νέο προϊόν τους, τ interior designer Eero Aarnio, το design studio, BIGGAME, τ Ιάπωνα industrial designer Naoto Fukasawa, τον Konstantin Grcic, τον Jasper Morrison, και τον καλλιτέχνη και designer Tokujin Yoshioka. Mπορώ φυσικά να πω και δεκάδες άλλους, καθώς η έμπνευση βρίσκει κάθε ώρα, μέρα στιγμή και καινούργια πηγή!

 

Όλα τα προϊόντα της SOLO κατασκευάζονται στη μονάδα της εταιρείας στην Αθήνα. Δεδομένου ότι πολλές εταιρείες έχουν μεταφέρει τις βιοτεχνίες τους στο εξωτερικό, πόσο εύκολο είναι για μια επιχείρηση να διατηρήσει εντός συνόρων τη μονάδα παραγωγής της;

Το να μεταφέρεις μια παραγωγική μονάδα  στο εξωτερικό είναι απλά μια απόφαση. Για όσο μου το επιτρέπουν οι συνθήκες και θεωρώ, ότι μπορώ να κάνω την δουλειά μου σωστά εντός των συνόρων της Ελλάδας, θα δημιουργούνται όλα εδώ. Τη στιγμή που η εγχώρια ασυδοσία θα υπονομεύσει το μέλλον της εταιρείας μου και των ατόμων που ζουν από αυτή, δε θα διστάσω ούτε δευτερόλεπτο να κάνω μεταφορά έδρας.

 

cozy vibe design solo athens

PAOLA NAVONE X SOLO for Como Dempsey Singapore

 

cozy vibe design solo athens

 BISCOPS GARDEN X SOLO for Biscops Garden Sweden

 

Λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με τους αρχιτέκτονες, τις custom made κατασκευές και τη δραστηριότητά σας στο κομμάτι του contract.

Στην Ελλάδα έχουμε μπερδέψει το contract με τις αντιγραφές. Πολλές από τις “μεγάλες” contract εταιρείες στην Ελλάδα αδιακρίτως, αντιγράφουν έπιπλα, καρέκλες, φωτιστικά και τα παρουσιάζουν σε κλαδικές εκθέσεις τις πιο πολλές φορές πολύ “κακά πειραγμένα” ως δικά τους προϊόντα, χωρίς καμία ντροπή. Κάποιες φορές αντιγράφουν και εγχώριους σχεδιαστές και εταιρείες. Εμείς ως brand έχουμε συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία τροποποιούμε σε βαθμό που να μη χάνεται η ταυτότητα μας και να ταιριάζουν με το εκάστοτε project του κάθε αρχιτέκτονα. Δεν είμαστε εταιρεία που εκτελεί μια παραγγελία ενός concept. Αν δεν το δουλέψουμε σαν ομάδα, δε μας αφορά το project. Άλλωστε, αυτή είναι και η έννοια της συνεργασίας. Οι συνεργάτες μας, μάς επιλέγουν για αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε στη συνολική εικόνα.

 

Υπάρχει κάποιο pattern που έχετε δημιουργήσει και αγαπάτε ιδιαίτερα;

Αυτό με τους σταυρούς το οποίο ήταν το πρώτο pattern της SOLO. Το έχω στο σακίδιο που έχω πάντα μαζί μου τα τελευταία 3 χρόνια, και έχει γίνει το σήμα κατατεθέν μου.

 

Τι περιλαμβάνουν τα άμεσα επαγγελματικά σας σχέδια;

Πολύ σύντομα ανοίγουμε το πρώτο SOLO Store στο Κολωνάκι. Θα είμαστε έτοιμοι πιστεύω τα Χριστούγεννα του 2017.

 

More info: www.soloathens.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath