Home / Family  / Βουτιές χωρίς φόβο! Ποιο είναι το σωσίβιο που πρέπει να επιλέξετε;

Βουτιές χωρίς φόβο! Ποιο είναι το σωσίβιο που πρέπει να επιλέξετε;

Οι εναλλακτικές στα σωσίβια είναι αμέτρητες. Ποια είναι η καταλληλότερη για το δικό σας παιδί;

Αν οι διακοπές σας ξεκινούν και είστε στο στάδιο που ετοιμάζετε τη λίστα με τα απαραίτητα, πιθανότατα έχετε σημειώσει και όσα θα χρειαστεί το παιδί σας για την παραλία.

Επειδή, όμως, η ασφάλεια είναι το παν, χωρίς να στερεί τίποτα από τη διασκέδασή των παιδιών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιο βοήθημα κολύμβησης πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με την ηλικία, τη σωματική διάπλαση αλλά και τις κολυμβητικές ικανότητες του παιδιού. 

 

Ας δούμε, λοιπόν, τις εναλλακτικές επιλογές:

 

 

  • Ηλικίες έως 2 ετών

Ένα βρέφος μπορεί να κολυμπήσει μετά τον 5ο μήνα, όταν και έχει καταφέρει να στηρίξει μόνο το κεφαλάκι του. Εντούτοις, πριν τον 5ο μήνα καλό θα ήταν να αρκεστείτε σε σύντομες βουτιές στα ρηχά, κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά σας και μόνο όταν η θάλασσα είναι ιδιαιτέρως ζεστή (συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για τη θερμοκρασία του νερού). Αν το μωρό σας είναι άνω των 5-6 μηνών μπορεί να καθίσει κανονικά σε ένα σωσίβιο με καθισματάκι, πάντα φυσικά με με τη δική σας παρουσία και επίβλεψη.  Μάλιστα κάποια από αυτά τα σωσίβια στοχεύουν στην άμεση εξοικείωση του μωρού με τη κολύμβηση και την ασφαλή επαφή με το νερό, αφού  είναι κατάλληλα για το αρχάριο στάδιο.

 

 

 

  • Ηλικίες 2-4 ετών

Από τα 2 χρόνια και μετά το παιδί σίγουρα μπορεί να χαρεί ακόμα περισσότερο το νερό, πάντα με προσοχή. Τα σωσίβια γιλέκα είναι ό,τι πιο ιδανικό για αυτή την ηλικία, καθώς τους επιτρέπουν να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους και να κάνουν πιο άνετες κινήσεις. Πολλά είναι τα παιδιά που αγαπούν τα μπρατσάκια, όμως, κατασκευαστικά είναι κατάλληλα για ηλικίες ανω των 3 ετών.  Μετά τα 3 έτη υπάρχουν πολλές επιλογές (μπρατσάκια, σωσίβιο μέσης με τουβλάκια, μακαρόνι, σανίδα κ.α.)

 

Μετά τα 4 έτη το παιδί μπορεί να μάθει να κολυμπάει σχεδόν μόνο του. Τα μπρατσάκια στην αρχή είναι πάντα βοηθητικά, όπως και η κουλούρα ή ακόμα και το κλασικό φουσκωτό στρώμα. Η επίβλεψη δε σταματάει ποτέ, ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς οι κίνδυνοι της θάλασσας είναι  αναπάντεχοι.

 

 

Τι πρέπει, όμως, να προσέξετε καλά σε οποιοδήποτε βοήθημα κι αν επιλέξετε;

 

  • Τσεκάρετε καλά τις βαλβίδες ασφαλείας και το πόσο εύκολα μπορούν να ανοίξουν.
  • Προσέξτε την ακριβή εφαρμογή πάνω στο σώμα του παιδιού, και το μέγεθος να είναι σωστό σύμφωνα με αυτό που προτείνεται από τον κατασκευαστή.
  • Επιλέξτε ένα έντονο neon χρώμα, ώστε να μη διαφεύγει ποτέ της προσοχής.
  • Τσεκάρετε συχνά -αν όχι καθημερινά- για τυχόν φθορές. Μπορεί να χάνει σταδιακά αέρα και να μην το καταλάβετε με την πρώτη ματιά.
  • Αποθηκεύστε το σε μέρος σκιερό και χωρίς αιχμηρές επιφάνειες. 

 

Καλές βουτιές με τη μέγιστη ασφάλεια!

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath