Home / Family  / Βιβλίο και παιδί: Δώστε του κίνητρα να το αγαπήσει

Βιβλίο και παιδί: Δώστε του κίνητρα να το αγαπήσει

Βιβλίο και παιδί: Δώστε του κίνητρα να το αγαπήσει
Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το βιβλίο; 

Βάλτε στο πρόγραμμα την ανάγνωση βιβλίων και βοηθήστε το παιδί σας να γνωρίσει και να αγαπήσει το βιβλίο. 

 

Βιβλίο και παιδί: Δώστε του κίνητρα να το αγαπήσει

 

Διαβάστε πρώτοι εσείς. 

Τα μικρά παιδιά τείνουν να μιμούνται τη συμπεριφορά και τις κινήσεις των μεγάλων, των ατόμων εκείνων που είναι κοντά τους και αποτελούν για αυτά σημαντικά πρόσωπα. Όσο λοιπόν βλέπουν τους γονείς τους να διαβάζουν βιβλία τόσο και εκείνα θα έχουν τα ερεθίσματα που θα τα παρακινήσουν να πιάσουν για αρχή στα χέρια τους ένα βιβλίο και στη συνέχεια να το διαβάσουν. 

 

Φτιάξτε μία παιδική βιβλιοθήκη. 

Πριν όμως πιάσουν το βιβλίο στα χέρια τους πρέπει να το έχουν, να βρίσκεται στο κοντινό τους περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως στο σπίτι σας πρέπει για αρχή να υπάρχουν παιδικά βιβλία. Φτιάξε μία όμορφη παιδική βιβλιοθήκη και σιγά σιγά γεμίστε την με επιλογές ανάγνωσης. Έτσι τα παιδιά θα έχουν επιλογές για διάβασμα και θα είναι περισσότερες οι πιθανότητες να αφιερώσουν χρόνο σε ένα βιβλίο.

Ακόμη, μπορείτε να αφήσετε βιβλία σε διάφορα μέρη μες στο σπίτι ώστε να είναι παρόντα στον χώρο του παιδιού και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να τα πιάσει και να τα περιεργαστεί. 

 

Η βιβλιογωνιά. 

Επιλέξτε ένα “ζεστό” σημείο στο σπίτι σας και φτιάξτε μία γωνιά αφιερωμένη αποκλειστικά στο διάβασμα των βιβλίων. Διαμορφώστε την όμορφα και με φαντασία, κάντε την φιλόξενη και οικεία, φτιάξτε μια αξιολάτρευτη φωλίτσα και δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον για να περνά ποιοτικά τον χρόνο του με ένα βιβλίο. 

 

Διαβάστε του και εσείς, τακτικά. 

Κάντε το διάβασμα μια όμορφη ρουτίνα για εσάς και το παιδί σας. Διαβάστε του κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί μια όμορφη ιστορία, διαβάστε του ένα απόγευμα στον ελεύθερό σας χρόνο ένα παραμύθι, διαβάστε του όποτε βρίσκετε ευκαιρία. Και μην παραλείπετε να επιλέγετε βιβλία που άπτονται των ενδιαφερόντων του. Μόνο έτσι δεν θα χάσουν το ενδιαφέρον τους και θα ανυπομονούν να ακούσουν το υπόλοιπο της ιστορίας. 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!