Home / Wellness  / Mind  / Αυθεντική ζωή ή πώς να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου

Αυθεντική ζωή ή πώς να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου

Μία νέα ψυχολογική έρευνα δείχνει πώς να ζεις μία αυθεντική ζωή. Κοινώς, πώς να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου.

 

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences, εξηγεί πώς το να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου είναι προϊόν ομαδικής προσπάθειας. Η έρευνα προτείνει ότι ενώ μπορείς να αναπτύξεις ορισμένες πτυχές της αυθεντικότητας μόνος σου, η εξωτερική παρέμβαση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της αυθεντικότητας στο σύνολό της.

 

“Με λίγα λόγια, αυθεντικότητα σημαίνει να είσαι πιστός στον εαυτό σου”, δηλώνει η ψυχολόγος Petra Kipfelsberger από το Πανεπιστήμιο του St. Gallen στην Ελβετία.

 

Οι τρεις διαστάσεις της αυθεντικότητας

Στη μελέτη της, η ψυχολόγος όρισε την αυθεντικότητα σε τρεις διαστάσεις:

 

  • Αυτοαποξένωση: Αυτή η διάσταση μπορεί να απεικονιστεί με το “να είναι κανείς εκτός επαφής” με τον εαυτό του ή ακόμη και να “μην γνωρίζει τον εαυτό του”. Ένα άτομο που έχει υψηλό επίπεδο αυθεντικότητας, έχει συνήθως χαμηλό επίπεδο αυτοαποξένωσης.
  • Αυθεντική διαβίωση: Η αυθεντική ζωή προκύπτει από τη συμπεριφορά κάποιου με τρόπους που είναι αληθινοί στον πυρήνα του εαυτού του. Ένα εξαιρετικά αυθεντικό άτομο βρίσκεται ψηλά σε αυτήν τη διάσταση.
  • Αποδοχή εξωτερικής επιρροής: Αυτή η διάσταση μετρά τον βαθμό στον οποίο ένα άτομο καθοδηγείται και συμμορφώνεται με τις προσδοκίες των άλλων, αντί με τις δικές του. Ένα αυθεντικό άτομο συνήθως κατατάσσεται χαμηλά σε αυτήν τη διάσταση.

 

Σύμφωνα με την Kipfelsberger, ένα αυθεντικό άτομο αγωνίζεται να ευθυγραμμίσει τον εσωτερικό εαυτό (δηλαδή τις γνώσεις, τα συναισθήματα και τις αξίες του) και την εξωτερική του έκφραση.

 

αυθεντική

 

Η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν 170 φοιτητές. Κάποιοι από αυτούς (ομάδα θεραπείας) εγγράφηκαν σε ένα οκτάμηνο πρόγραμμα καριέρας και προσωπικής ανάπτυξης. Αυτό είχε σκοπό να τους βοηθήσει να αναπτύξουν αυθεντικότητα κατά το πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο. Στο τέλος της μελέτης, τα αποτελέσματα της ομάδας θεραπείας συγκρίθηκαν με αυτά της ομάδας ελέγχου (που δεν πέρασε από το πρόγραμμα). Και αποκάλυψε τρία βασικά ευρήματα:

 

  • Υπήρχαν διαφορετικά αποτελέσματα στις τρεις διαστάσεις της αυθεντικότητας. Ορισμένες αναπτύχθηκαν φυσικά, ενώ άλλες αναπτύχθηκαν μέσω της παρέμβασης.
  • Η παρέμβαση αύξησε τα επίπεδα αυθεντικής ζωής των συμμετεχόντων. Ωστόσο, δεν επηρέασε την αυτοαποξένωση.
  • Η αποδοχή της εξωτερικής επιρροής μειώθηκε φυσικά, αλλά περισσότερο με την παρέμβαση.

 

Συμβουλές για αυθεντική ζωή

Αν δυσκολεύεσαι να ζήσεις αυθεντικά, η Kipfelsberger έχει τις ακόλουθες προτάσεις:

 

  • Ρώτησε τον εαυτό σου σχετικά με τον παράγοντα αυθεντικότητας με τον οποίο παλεύεις. Είναι σημαντικό να αποκτήσεις επίγνωση, σκεπτόμενος αν κάτι στη ζωή σου δεν είναι όπως θα μπορούσε.
  • Ξεχώρισε τα “πρέπει” από τα “θα μπορούσε”. Ενώ τα “πρέπει” μπορεί να αντιπροσωπεύουν κανόνες και προσδοκίες άλλων, τα “θα μπορούσε” μπορεί να συμβολίζουν τις κρυμμένες δυνατότητες ή τα όνειρά σου.

 

Όπως και να ‘χει, το να είσαι και να μένεις αληθινός με τον εαυτό σου δεν είναι μία απλή διαδικασία. Είναι ένα ταξίδι ζωής!

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin