Home / Family  / Ασκήσεις Kegel στην εγκυμοσύνη: γιατί και πώς να τις κάνετε

Ασκήσεις Kegel στην εγκυμοσύνη: γιατί και πώς να τις κάνετε

Ασκήσεις Kegel στην εγκυμοσύνη: γιατί και πώς να τις κάνετε.

 

Οι ασκήσεις Kegel έχουν πάρει το όνομά τους από τον γυναικολόγο Arnold Kegel, ο οποίος τις συνέστησε στις γυναίκες που είχαν ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό. Είναι εύκολες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε και μπορούν να σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε τους μυς της πυελικής περιοχής, οι οποίοι υποστηρίζουν τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη, το λεπτό και το παχύ έντερο, δίνοντάς σας καλύτερο έλεγχο των περιοχών αυτών.

 

Οι ασκήσεις Kegel μπορεί να γίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό και είναι πολύ βοηθητικές για τις εγκυμονούσες καθώς οι δυνατοί πυελικοί μυς τις βοηθούν να γεννήσουν πιο εύκολα και μειώνουν την ακράτεια ούρων που φαίνεται πως ταλαιπωρεί παραπάνω από το 60% των γυναικών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και μετά τον τοκετό. Οι ισχυροί πυελικοί μυς είναι απαραίτητοι για την έγκυο καθώς μπορεί να τους ελέγξει με μεγαλύτερη ευκολία, γεγονός πολύ χρήσιμο κατά τον τοκετό. Πέραν όμως των πλεονεκτημάτων για τις εγκύους και τις λεχώνες, οι ασκήσεις Kegel συστήνονται και από τους σεξολόγους, καθώς φαίνεται πως ενισχύουν την απόλαυση κατά την διάρκεια του σεξ.

 

Πώς να τις κάνετε:

Αρχικά είναι σημαντικό να απομονώσετε τους μυς της πυελικής περιοχής ώστε να επικεντρωθείτε εκεί που πρέπει. Αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα στον εντοπισμό τους μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για να σας βοηθήσει. Στην συνέχεια ξεκινήστε να σφίγγετε τους μυς σας για διάστημα περίπου 5 δευτερολέπτων και έπειτα χαλαρώστε για λίγα δευτερόλεπτα. Προσπαθήστε να επαναλάβετε αυτή την διαδικασία για περίπου πέντε φορές σαν να ολοκληρώνετε ένα σετ κοιλιακών ασκήσεων. Μην ξεχνάτε να κάνετε τις ασκήσεις Kegel απαραίτητα 3 φορές την ημέρα. Η τακτική ενδυνάμωση των μυών είναι αναγκαία προϋπόθεση που θα σας βοηθήσει να δείτε αποτελέσματα.

Όταν σιγά σιγά έχετε εξοικειωθεί με τις ασκήσεις, αυξήστε τον χρόνο που συσπάτε και χαλαρώνετε τους μυς και προσπαθήστε να κάνετε περισσότερες επαναλήψεις. Μην ξεχνάτε να κάνετε πολλές φορές επαναλήψεις, απαραίτητα 3 φορές την ημέρα.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!