Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Απώλεια βάρους: Πότε θα έχεις γρήγορα αποτελέσματα;

Απώλεια βάρους: Πότε θα έχεις γρήγορα αποτελέσματα;

απώλεια βάρους
Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιθυμούν να χάσουν βάρος, θέλουν να γίνει γρήγορα. Έτσι, δεν υπολογίζουν τις συνέπειες που θα έχει αυτό στα συστήματα του σώματός τους. Η λογική, πάντως, μας λέει πως τα κιλά, όπως δεν μπαίνουν σε ένα βράδυ, αντίστοιχα δε φεύγουν σε ένα βράδυ. Από τι εξαρτάται, όμως, η απώλεια βάρους;

 

Γράφει ο Παύλος Κοθωνίδης, Γυμναστής, Καβάλα

 

Τρόπος Ζωής

Στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, πρέπει να είμαστε συνεπείς με την υγεία μας. Η τροφή που βάζουμε μέσα μας, η κινητοποίηση του σώματός μας, η “γυμναστική” του μυαλού και η ξεκούραση είναι σημαντικοί παράγοντες. Αν, λοιπόν, η διατροφή σας δεν ακολουθείται από κάποιους βασικούς κανόνες, π.χ. πίνετε πολύ αλκοόλ, δεν γυμνάζεστε και είστε την περισσότερη ώρα με το κινητό ή την τηλεόραση, είστε σε πιο μειονεκτική θέση. Όλα θέλουν ισορροπία. Δε χρειάζεται να στερήστε πράγματα, αλλά κάποια από αυτά θα πρέπει να τα εκτελείτε με μέτρο για την επιτυχή απώλεια βάρους.

 

 Διατροφή

Αν είστε σε θερμιδικό έλλειμα της τάξης των 200 θερμίδων, διαφέρει από το έλλειμα των 500 και σαφώς από το πλεόνασμα των 300. Κοινώς, το θερμιδικό ισοζύγιο που καθορίζεται από τη διατροφική πρόσληψη και τη θερμιδική δαπάνη μέσω φυσικής δραστηριότητας και άσκησης, είναι ο πιο βασικός παράγοντας για την απώλεια βάρους. Προϋπόθεση για να χάσετε βάρος, είναι το θερμιδικό έλλειμα. Η ταχύτητα που θα το χάσετε, πιθανόν να είναι αποτέλεσμα του μεγέθους του θερμιδικού ελλείματος. Αλλά προσέξτε: δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα φυσιολογικά όρια, για χάρη της υγείας μας.

 

διατροφή και απώλεια βάρους

 

Κατάσταση θυρεοειδή

Μερικοί άνθρωποι έχουν μη φυσιολογικές λειτουργίες του θυρεοειδούς, υπερθυροειδισμό / υποθυροειδισμό. Αυτό, επηρεάζει άμεσα τον μεταβολισμό τους και την απώλεια βάρους. Στις γυναίκες συγκεκριμένα, οι ορμονικοί παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν τα ποσοστά απώλειας βάρους, είναι πάρα πολλοί. Για παράδειγμα, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο, σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να επηρεάσει έως και το 20% όλων των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, καθιστώντας δύσκολη τόσο την αύξηση όσο και την απώλεια βάρους. Αν πιστεύετε ότι τα ορμονικά προβλήματα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε εξετάσεις αίματος για τις ορμόνες του θυροειδούς.

 

Κατάσταση κορτιζόλης

Το χρόνιο στρες, που προκύπτει από διάφορα θέματα της καθημερινότητας, εκφράζεται με την αύξηση της ορμόνης κορτιζόλη. Η κορτιζόλη είναι στεροειδής ορμόνη, παράγωγο δηλαδή της χοληστερόλης. Είναι υπεύθυνη για την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα ως απάντηση σε καταστάσεις συναισθηματικού ή σωματικού άγχους. Σε αυτές τις καταστάσεις, ο οργανισμός  μας λέει “ή πάλεψε ή φύγε”. Έτσι, προετοιμάζει το σώμα και το κεντρικό νευρικό σύστημα να πάρει γρήγορα αποφάσεις.

Η κορτιζόλη, λοιπόν, όταν είναι σε χρόνιο επίπεδο αυξημένη, παρουσιάζει αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και παρεμπόδιση της λειτουργίας άλλων ορμονών. Συνεπώς, δρα ως ανασταλτικός παράγοντας προς τον στόχο της απώλειας βάρους. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι με την έντονη γυμναστική θα τη σταματήσουμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις η κορτιζόλη πρέπει να καταπολεμηθεί με την προαγωγή της ψυχικής μας ηρεμίας, της αποφόρτισης και της αίσθησης “να ξεφύγουμε από όλα”. Γι’ αυτό, βρείτε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές, μένοντας συγκεντρωμένοι. Το χρειάζεστε.

 

Είδος άσκησης

Θέλετε απώλεια βάρους ή απώλεια λίπους; Όχι, δεν είναι το ίδιο. Η απώλεια βάρους μπορεί να σημαίνει για εσάς και απώλεια μυϊκής μάζας. Εκτός ορισμένων περιπτώσεων, όπου η μυϊκή μάζα δεν μας απασχολεί σε τόσο σημαντικό επίπεδο (προχωρημένα στάδια παχυσαρκίας), η απώλεια λίπους είναι αυτή που θα σας εγγυηθεί μια καλύτερη σωματική εικόνα. Και πώς εξασφαλίζετε ότι θα χάσετε λίπος και όχι μυϊκή μάζα; Η απάντηση ακούει στο όνομα: Προπόνηση με αντιστάσεις.

Με αυτό το είδος προπόνησης, μπορεί να χάνετε πιο αργά βάρος στη ζυγαριά, αλλά βελτιώνετε την εικόνα του σώματός σας, αφού προστατεύετε τη μυϊκή σας μάζα. Η αερόβια άσκηση επίσης θα σας βοηθήσει πολύ να αυξήσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό και την καρδιαγγειακή υγεία και σίγουρα δε θα πρέπει να παραλείπεται από το πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, και την αερόβια άσκηση ως εργαλείο στην περαιτέρω θερμιδική δαπάνη, παράλληλα με μια ήδη σωστή διατροφή.

 

Απώλεια βάρους και αερόβια άσκηση

 

Ηλικία

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να χάσουν βάρος. Ακόμα και όταν το καταφέρουν, αυτό συμβαίνει με χαμηλότερους ρυθμούς. Αυτό, φυσικά, επηρεάζεται και από τις ορμονικές μεταβολές (εμμηνόπαυση και χαμηλή τεστοστερόνη), ενώ ένας άλλος σοβαρός λόγος είναι η σαρκοπενία ή η απώλεια μυϊκής μάζας, που συμβαίνει κατά τη διαδικασία της γήρανσης.

 

Ύπνος

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα τείνουν να έχουν πιο αργούς μεταβολισμούς. Επίσης, ανεξάρτητα από το πόσες ώρες κοιμάστε τη νύχτα, αν ο ύπνος είναι κακής ποιότητας, μπορεί επίσης να επηρεάσει τον μεταβολισμό σας και την απώλεια βάρους. Οι δυσκολίες στην αναπνοή την ώρα του ύπνου συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με προβλήματα βάρους.

 

απώλεια βάρους και ύπνος

 

Επίπεδο ως ασκούμενος

Τα αρχάρια άτομα τείνουν να χάνουν πιο εύκολα βάρος συγκριτικά με τα προχωρημένα, όπως και να παίρνουν μυϊκή μάζα. Σε κάθε περίπτωση, όταν θέλουμε να δούμε απώλεια βάρους, θα πρέπει να έχουμε στον νου μας το πιο βασικό. Όταν, πλέον, θα έχουμε κατακτήσει το στόχο μας, θα πρέπει σε κάθε επίπεδο, να είμαστε πιο υγιείς. Κι αυτό δε θέλει βιασύνη. Θέλει επιμονή και συνέπεια σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

 

Πηγή: Fitness Motivation Hellas 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada