Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Αλκόολ και διατροφή. Πώς μπορείς να τα συνδυάσεις;

Αλκόολ και διατροφή. Πώς μπορείς να τα συνδυάσεις;

Αποφασίζεις να πεις ένα ποτάκι το βράδυ χαλαρά στο σπίτι. Όμως, αυτή την περίοδο ακολουθείς διατροφικό πρόγραμμα. Τί συμβαίνει λοιπόν σε αυτή την περίπτωση; Mπορείς να πιείς αλκοόλ; Kαι αν, ναι πόσο;

 

Ερχόμαστε λοιπόν για άλλη μία φορά να σου απαντήσουμε και να σου λύσουμε τυχόν απορίες.  Πριν,όμως, ξεκινήσουμε, πρέπει πρώτα να μάθεις κάτι βασικό.

 

Από τι αποτελείται το αλκοόλ;

Αυτή η περίφημη ουσία που τυχαίνει να έχει πολλούς “πιστούς”,  αποτελείται κυρίως από νερό, αλκοόλη (αιθανόλη) και διαφορετικές ποσότητες ζάχαρης. Οι θερμίδες του κάθε ποτού προέρχονται από το αλκοόλ και τη ζάχαρη και θεωρούνται «κενές θερμίδες», λόγω της έλλειψης άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών.

 

Τi ορίζουμε όμως θρεπτικό συστατικό;

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου είναι υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και νερό. Ο όρος «απαραίτητο» σημαίνει ότι εάν αφαιρέσεις ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σου, θα υπάρξει ανεπάρκεια που προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας. Το αλκοόλ, όμως δεν εμπίπτει στην κατηγορία αυτή, διότι η έλλειψή του από τη διατροφή σου δεν οδηγεί σε κάποια ανεπάρκεια. Συνεπώς, μπορείς να το καταναλώσεις εφόσον και αν το επιθυμείς χωρίς όμως να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στην υγεία σου.

Εάν έχεις επιλέξει να καταναλώνεις αλκοόλ, πρέπει να το κάνεις με τη γνώση του πόσο ασφαλές είναι για σένα και ιδανικά με μέτρο.

 

Τελικά πόσα ποτά μπορείς να πιεις αν ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα διατροφής;

 

Οι κατευθυντήριες οδηγίες που υπάρχουν για την κατανάλωση αλκοόλ είναι οι εξής:
  • Για υγιείς άνδρες έως 60 ετών: 2 ποτά μέσα στην εβδομάδα.
  • Για υγιείς γυναίκες έως και 1 ποτό την εβδομάδα.

 

Ίσως πρόσεξες ότι οι άντρες δικαιούνται 1 παραπάνω ποτό σε σύγκριση με τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει διότι το μεταβολίζουν πιο γρήγορα, λόγω του ενζύμου αφυδρογονάση και του αυξημένου μυϊκού ιστού που διαθέτουν, καθώς και το παραπάνω ποσοστό νερού που έχει το σώμα τους σε σχέση με τις γυναίκες. Άλλο ένα προνόμιο εκ γενετής που διαθέτουν οι άνδρες δηλαδή, μετά από αυτό του γρηγορότερου μεταβολισμού.

 

Late night snacks (Τσιμπολόγημα)

Το τσιμπολόγημα αργά τη νύχτα συνδέεται συχνά με την κατανάλωση ποτού. Έχεις συνειδητοποιήσει ποτέ ότι κάθε φορά που πίνεις αλκοόλ είσαι πιο πεινασμένος ή καταλήγεις να τρως περισσότερο από το συνηθισμένο;

Μελέτες έχουν δείξει ότι βραχυπρόθεσμα, η κατανάλωση αλκοόλ διεγείρει την πρόσληψη τροφής και μπορεί επίσης να αυξήσει το αίσθημα της πείνας.

Η εξασθένηση της κρίσης σου και η τόνωση της όρεξής σου εκείνη την ώρα είναι μια συνταγή για την τέλεια αποτυχία, εάν προσπαθείς να προσέξεις το βάρος σου.

 

Στέρεα ή υγρή μορφή;

Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει εξίσου την αύξηση του βάρους σου αποτελεί η μορφή με την οποία καταναλώνεις το αλκοόλ. Τι εννοούμε; Έρευνα έχει δείξει ότι οι “υγρές” θερμίδες είναι διαφορετικές από τις θερμίδες που καταναλώνονται από τα τρόφιμα όταν πρόκειται για το βάρος.

 

Θυμήσου πόσο χορτάτος αισθάνθηκες την τελευταία φορά που έφαγες τρία έως τέσσερα πορτοκάλια σε σύγκριση με τότε που ήπιες ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού 240 ml. Είμαστε σίγουρες ότι ο χυμός αντί να σε χορτάσει για την ακρίβεια σου άνοιξε την όρεξη. Γιατί συνέβη αυτό; Τα πορτοκάλια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα καταναλώσεις και αυτό μπορεί να σου δώσει την αίσθηση της πληρότητας, της ικανοποίησης και σίγουρα μεγαλύτερη επίγνωση των θερμίδων που καταναλώνεις εκείνη την στιγμή  από το να τα κατανάλωνες στην υγρή μορφή τους.

 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θέλεις να πιεις κανένα ποτηράκι κρασί ή κάποιο κοκτέιλ προσπάθησε να έχεις όλα όσα αναφέραμε παραπάνω υπόψη σου. Φρόντισε με λίγα λόγια να έχεις φάει ένα κανονικό γεύμα πιο πριν και φυσικά μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

Tο άρθρο “Αλκόολ και διατροφή. Πώς μπορείς να τα συνδυάσεις; συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

 

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος