Home / Wellness  / Health  / Ακμή και διατροφή, πώς σχετίζονται;

Ακμή και διατροφή, πώς σχετίζονται;

Μύθος ή πραγματικότητα η συσχέτισή τους;

Η ακμή αποτελεί την πιο κοινή δερματική πάθηση, με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στους εφήβους σε σύγκριση με τον ενήλικο πληθυσμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί σε μία αρκετά προχωρημένη ηλικία.

 

Τα αίτια της ακμής είναι συνήθως κληρονομικά, ενώ συχνοί είναι οι ορμονικοί και ενδοκρινικοί παράγοντες, όπως π.χ. το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αλλά και εξωγενείς παράγοντες με βασικότερους το άγχος, τη διατροφή, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την «κακή» καθημερινή φροντίδα του δέρματος.

 

Πάντα υπήρχε και υπάρχει η απορία, κατά πόσο η επιδείνωση ή αντιθέτων ο περιορισμός της ακμής, σχετίζεται με τη διατροφή μας. Παλιότερα φαίνεται ότι οι επιστημονικές μελέτες δε συσχέτιζαν τα δύο αυτά κομμάτια, συχνά όμως επικρατούσε η “φήμη” ότι κάποιες τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σοκολάτα και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο επιδεινώνουν την ακμή, κάτι το οποίο άρχισε να μελετάται και να αποδεικνύεται επιστημονικά τα τελευταία χρόνια.

 

Βοηθητικές τροφές

 

  • Ω3 λιπαρά οξέα
    Tα ω3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Καλές πηγές Ω3 λιπαρών οξέων είναι όλα τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί.

 

  • Βιταμίνη Α
    Η βιτ. Α φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικό στον έλεγχο του ρυθμού κερατινοποίησης. Καλές πηγές: όλα τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά, τα ιχθυέλαια κ.α

 

  • Βιταμίνη Ε και C
    Έχουν κατευναστική επίδραση στο δέρμα λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτική τους Καλές πηγές αυτών των δύο βιταμινών είναι τα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά για την βιταμίνη C, ενώ οι ξηροί καρποί και όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά για την βιταμίνη Ε.

 

  • Ψευδάργυρος (Zn)
    Ο ψευδάργυρος αναστέλλει την ανάπτυξη του βακτηριδίου της ακμής, δημιουργώντας μη ευνοϊκό περιβάλλον. Καλές πηγές οι ξηροί καρποί, τα πουλερικά κ.α.

 

  • Σελήνιο (Se)
    Το σελήνιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που φαίνεται να προστατεύουν το δέρμα αποτελεσματικά από την επίδραση των ελευθέρων ριζών. Καλές πηγές ο τόνος, ο σολομός, τα αυγά,το καστανό ρύζι κ.α.

 

  • Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μη-γαλακτοκομικά υποκατάστατα ( γάλα ρυζιού, αμυγδάλου, σόγιας, το τοφού, κ.ά. )

Τα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά – λαδερά και σαλάτες (ωμά ή όσο το δυνατόν λιγότερο μαγειρεμένα), τα άπαχα κρεατικά, ιδιαίτερα το ψάρι, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, το ελαιόλαδο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και όλα τα παράγωγά τους, π.χ. ζυμαρικά ολικής αλέσεως μειώνουν τις φλεγμονές και θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής ενός ατόμου με ακμή. Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Α, Ε και C, που σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες δρα ευεργετικά κατά της ακμής.

 

 

 

 

Tροφές που πρέπει να αποφεύγονται

 

  • Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα
    Το γάλα σε όλες του τις μορφές (υγρό, σε σκόνη, εμπλουτισμένο, βιολογικό), το τυρί σε όλες τις μορφές του (σκληρό – μαλακό, πλήρες – αποβουτυρωμένο, αγελαδινό – αιγοπρόβειο), το βούτυρο, το παγωτό, οι κρέμες (ζαχαροπλαστικής, γάλακτος, σαντιγύ) και όλα τα γλυκά που τις περιέχουν, καθώς και η σοκολάτα γάλακτος και όλα τα προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος.

 

  • Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο
    Όλα τα επεξεργασμένα αλεύρια και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά, π.χ. λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά και πίτες, η άσπρη ζάχαρη και όπου αυτή περιέχεται, όπως σε ροφήματα, γλυκά με αλεύρι και ζάχαρη (π.χ. τούρτες, πάστες, σιροπιαστά), επίσης το άσπρο ρύζι καιοι πατάτες, οι έτοιμοι χυμοί φρούτων ή τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης.

 

  • Τρόφιμα που συσχετίζονται με φλεγμονές
    Όλα τα έτοιμα φαγητά (junk food) που μαγειρεύονται με κακής ποιότητας λάδι και είναι πλούσια σε κακά λιπαρά.

 

Πηγή: mednutrition.gr

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath