Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Έχεις δυσανεξία στη γλουτένη; Δες ποιά τρόφιμα να αποφύγεις και ποιά μπορείς να φας άφοβα

Έχεις δυσανεξία στη γλουτένη; Δες ποιά τρόφιμα να αποφύγεις και ποιά μπορείς να φας άφοβα

Υπάρχει πολλή πληροφορία εκεί έξω σχετικά με τη γλουτένη, γεγονός που μπορεί να σε μπερδέψει εύκολα. Τελικά σε ποιά τρόφιμα την συναντάμε και ποιά τρόφιμα είναι προτιμότερο να καταναλώνεις; Συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο για να μάθεις.

 

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε διάφορα δημητριακά όπως (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι) αλλά και προϊόντα που προέρχονται από αυτά. Δεν έχει μεγάλη θρεπτική αξία, ωστόσο έχει κάποιες φυσικές και τεχνολογικές ιδιότητες στα τρόφιμα. Είναι καλός γαλακτωματοποιητής και φορέας γεύσεων, για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται σε πολλά συσκευασμένα προϊόντα, ακόμα και κατά τη διαδικασία παραγωγής, για αυτό κάποια προϊόντα μπορεί να έχουν ΄ίχνη΄ γλουτένης.

 

Ποια τρόφιμα να αποφύγεις εάν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη;

Οι τροφές που περιέχουν γλουτένη είναι.

◊ Δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και λίγο η βρώμη).

◊ Τα προϊόντα των δημητριακών (ψωμί, φρυγανιές, ζυμαρικά, κέικ, μπισκότα και άλλα).

◊ Ορισμένα είδη αλλαντικών καθώς και κονσέρβες κρέατος.

◊ Γαλακτοκομικά, ειδικά αυτά που είναι με γεύσεις (γιαούρτια, ροφήματα γάλακτος).

◊ Κονσέρβες που περιέχουν έτοιμα φαγητά.

◊ Διάφορες σάλτσες, ζωμός και ντρέσινγκ.

◊ Ξηροί καρποί και σνακ (πατατάκια, γαριδάκια και άλλα).

◊ Διάφορα ποτά όπως μπύρες ( βύνη).

Ποιες τροφές μπορείς να καταναλώσεις ελεύθερα:

◊ Τα γάλα και τα παράγωγά του, όπως τα τυριά, το τυρί κότατζ, η κρέμα και το γιαούρτι.

◊ Όλα τα κρέατα.

◊ Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

◊ Αυγά.

◊ Χόρτα, φυλλώδη λαχανικά και ρίζες.

◊ Φρούτα.

◊ Ρύζι, κινόα και καλαμπόκι.

◊ Ζάχαρη και μέλι.

◊ Λάδια και βούτυρο.

◊ Καφές.

◊ Πορτοκαλάδες, λεμονάδες και αναψυκτικά τύπου coca cola.

◊ Κρασί.

◊ Ξηροί καρποί.

◊ Ελιές.

◊Ρεβύθια

 

 

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να ξεδιαλύνεις το μπέρδεμα που υφίσταται γύρω από το στοιχείο που λέγεται γλουτένη. Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που δεν έχεις κάποια δυσανεξία στην γλουτένη, η αποφυγή της αντενδείκνυται.

 

Το άρθρο “Έχεις δυσανεξία στη γλουτένη; Δες ποιά τρόφιμα να αποφύγεις και ποιά μπορείς να φας άφοβα συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος