Home / Wellness  / Mind  / Έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τον βιασμό

Έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τον βιασμό

βιασμό
Νέα επιστημονική έρευνα μελετά τις πιθανές καταστάσεις που μπορούν να ωθήσουν στον βιασμό και τη σεξουαλική εκμετάλλευση, καταρρίπτοντας το στερεοτυπικό προφίλ, που τείνει να προβάλλει η κοινωνία για τον βιαστή.

 

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Psychology, μελετά συμπεριφορές και καταστάσεις, που ενδέχεται να ωθούν τους άντρες στη σεξουαλική κακοποίηση και τον βιασμό. Οι ερευνητές σχεδίασαν 3 διαφορετικές μελέτες, με τις ίδιες υποθέσεις, έτσι ώστε να ανακαλύψουν τι μπορεί να πυροδοτήσει τον βιασμό και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

 

Η Rebecka K. Hanhel-Peeters, συγγραφέας της παρούσας έρευνας, δηλώνει: “Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς μου περιστρέφεται γύρω από τη σεξουαλική βία. Η σεξουαλική βία τυπικά ορίζεται ως «κάθε σεξουαλική πράξη ή απόπειρα σεξουαλικής πράξης με βία ή εξαναγκασμό,.πράξη εμπορίας ατόμου ή πράξη που στρέφεται κατά της σεξουαλικότητας ενός ατόμου, ανεξάρτητα από τη σχέση που υπάρχει μεταξύ θύματος και θύτη»”.

 

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, η σεξουαλική βία είναι εξαιρετικά συχνή και εμφανίζεται σε κάθε χώρα,.για την οποία υπάρχουν εμπεριστατωμένα δεδομένα. Μάλιστα, ο Dr. David Buss, σύμβουλος της Hanhel-Peeters, περιγράφει τη σεξουαλική θυματοποίηση ως την πιο διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,.καθώς αυτή στοχεύει στο 50% του πληθυσμού.

 

 

Και στις τρεις μελέτες, οι ερευνητές στηρίχθηκαν σε φανταστικές υποθέσεις,.όπως: «αν είχατε τη δύναμη να σταματήσετε τον χρόνο ή να είστε αόρατοι, τι θα κάνατε;», ερωτήματα που, στη συνέχεια, έθεσαν στους συμμετέχοντες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες ανέφεραν υψηλότερη πιθανότητα βιασμού από τις γυναίκες στις Μελέτες 2 και 3. Στη Μελέτη 2, το 48% των ανδρών και το 39,7% των γυναικών ανέφεραν κάποια πιθανότητα βιασμού. Παράλληλα, στη Μελέτη 3, το 19% των ανδρών και το 6,8% των γυναικών ανέφεραν κάποια πιθανότητα βιασμού.

 

Νομίζω ότι το πιο σημαντικό στοιχείο, που προκύπτει από την έρευνα, είναι το συντριπτικό ποσοστό του δείγματός μας, που ανέφερε κάποια τάση για βιασμό. Πολλά στερεότυπα σχετικά με τη σεξουαλική βία υποδεικνύουν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος ατόμου (π.χ. άγνωστοι άντρες που κρύβονται σε ένα σκοτεινό δρομάκι, άγνωστοι άντρες με κακή οικονομική κατάσταση) μπορεί να βιάσει”, είπε η Hahnel-Peeters.

 

Ωστόσο, η έρευνα έρχεται να καταρρίψει αυτό το στερεότυπο, που έχει διαδοθεί για τον βιασμό,.υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μία ποικιλία ανδρών, που αυτοαναφέρει ένα επίπεδο πιθανότητας σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Οι συγκεκριμένοι άνδρες πιθανότατα επιλέγουν να μην “ενδώσουν” σε αυτήν την τάση,. λόγω ατομικών διαφορών στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η ενσυναίσθηση. Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι ένας βιαστής δεν έχει πάντοτε την κλασική-στερεοτυπική εικόνα,.που τείνει να προβάλλει η κοινωνία.

 

 

Μία ακόμα σημαντική υπόθεση της έρευνας, σχετικά με τον βιασμό,.που δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά και δεν καταρρίφθηκε, είναι η σημασία του κοινωνικού πλαισίου. Σύμφωνα με την Rebecka K. Hanhel-Peeters: Η παρουσία των φίλων και η φήμη κάποιου μπορεί να τον προστατεύουν από τον βιασμό μιας γυναίκας,.αλλά δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα ακόμη”. Από ό,τι φαίνεται, οι δύο αυτές παράμετροι στάθηκαν τροχοπέδη στην πορεία της διεξαγωγής της έρευνας, αλλά, ίσως, λειτουργούν και ανασταλτικά στην τάση για βιασμό και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada