Home / Good Life  / Art & Culture  / Έκθεση “Homesick” του Hrair Sarkissian στο Sursock Museum

Έκθεση “Homesick” του Hrair Sarkissian στο Sursock Museum

cozy vibe art Hrair Sarkissian
Μία έκθεση – ταξίδι στις άγνωστες πλευρές της προσφυγιάς…

Από τις 7 Ιούλίου μέχρι και τις 2 Oκτωβρίου 2017 μπορείτε να απολαύσετε την ξεχωριστής αισθητικής έκθεση του καλλιτέχνη Hrair Sarkissian, ο οποίος αποτύπωσε με τη φωτογραφική του τοπία από ξεχασμένα μέρη και κτίρια, που “αφηγούνται” ιστορίες από τα παλιά.

Η έκθεση δείχνει τη σχέση του καλλιτέχνη με την κινούμενη εικόνα. Τα video installations Homesick (2014) και Horizon (2016), μιλούν για ταξίδια σαν απάντηση στον πόλεμο της Συρίας.

Στο “Homesick” γυρνάει τον φακό προς τη δική του μεριά, ενώ απεικονίζεται να καταστρέφει το πατρικό του σπίτι στη Δαμασκό, όπου οι γονείς του συνεχίζουν να κατοικούν. Μια λεπτομερής αντιγραφή του σπιτιού από τσιμέντο και μέταλλο καταρρέει αργά, έπειτα από παρέμβαση του καλλιτέχνη.

 

cozy vibe art Hrair Sarkissian

 

Όταν ο Hrair Sarkissian εγκατέλειψε τη Δαμασκό το 2008 δεν μπόρεσε να ξαναγυρίσει ποτέ πια πίσω. Η εικονική αυτή καταστροφή συμβολίζει την κάθαρση και το δικαίωμα να καταστρέψεις κάτι πριν στο καταστρέψουν οι άλλοι.

Στο “Horizon” περιγράφει τις απειλές που αντιμετωπίζει κάποιος στο επικίνδυνο ταξίδι της προσφυγιάς. Είναι μια εικονική διαδρομή από τις ανατολικές ακτές της Τουρκίας μέχρι το νησί Μεγίστη στη νοτιοανατολική Ελλάδα.

Και τα δύο αυτά installations περιγράφουν την απώλεια της πατρικής γης και την αβεβαιότητα για τη ζωή που πρόκειται να ακολουθήσει…

 

cozy vibe art Hrair Sarkissian

Hrair Sarkissian, Homesick (film still), 2014, Two-channel video, 11’, 7’ Courtesy the artist and Kalfayan Galleries.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath