Home / Good Life  / Art & Culture  / Έκθεση για τον σπουδαίο γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά

Έκθεση για τον σπουδαίο γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά

giannoulis halepas the sleeping beauty
Μία νέα και πρωτοποριακή έκθεση με τίτλο Γιαννούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ έρχεται στις 18 Φεβρουαρίου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

 

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών θα φιλοξενήσει και τον φετινό Φλεβάρη μία έκθεση με γλυπτά, αυτήν τη φορά σε συμπαραγωγή με το Onassis Culture. Η έκθεση, με τίτλο Γιανούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ, θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου.

 

giannis halepas hugginf his art

 
Ποιος ήταν ο Γιαννούλης Χαλεπάς;

Ο Χαλεπάς σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Όταν το 1873 πήρε υποτροφία από το Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας Τήνου, συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο. Το 1876, με την επιστροφή του στην Αθήνα, άρχισε να εργάζεται στο πατρικό του εργαστήριο. Έναν χρόνο μετά, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της Κοιμωμένης, εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα της ψυχικής του νόσου. Όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε, ήρθε και ο εγκλεισμός του στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του τον έφερε στον Πύργο της Τήνου, όπου και έζησε έως το 1930, καταστρέφοντας τα ίδια του τα έργα, διότι τα θεώρησε υπαίτια για την ψυχική του νόσο. Το 1927 βραβεύτηκε από την Ακαδημία στην Αθήνα με το Αριστείο των Τεχνών. Το 1930 η ανιψιά του, Ειρήνη Χαλεπά, τον έφερε στο σπίτι της, στην Αθήνα, όπου και δημιούργησε περισσότερα από 40 έργα και σχέδια. Πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1938.

 

Το έργο του

Το έργο του Χαλεπά χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη περίοδος, 1870-1878, καλύπτει τα νεανικά του χρόνια μέχρι την εμφάνιση της αρρώστιας του. Ακολουθεί η δεύτερη περίοδος, 1902-1930, που καλύπτει τα χρόνια που έζησε και εργάστηκε στην Τήνο, μετά την επάνοδό του από το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Τέλος, η τρίτη περίοδος ταυτίζεται με την εποχή που έζησε και δημιούργησε στην Αθήνα, δηλαδή τα χρόνια 1930-1938.

 

giannis halepas artgiannis halepas sculpture art

 
Η έκθεση

Αφορμή της σπουδαίας έκθεσης για τον Γιανούλη Χαλεπά αποτελεί η πρόσφατη απόκτηση ενός μεγάλου συνόλου γλυπτών και σχεδίων από το Ίδρυμα Ωνάση. Αποτελούν ένα μέρος της σπουδαίας συλλογής των Ειρήνης και Βασιλείου Χαλεπά, ανιψιών του καλλιτέχνη. Πρόκειται για τη σημαντικότερη συλλογή για το έργο και τη ζωή του Χαλεπά. Μάλιστα, διασώζει έργα από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότερα από 150 έργα, ανάμεσα τους γλυπτά, σχέδια και κατάστιχα. Η πλειοψηφία τους ανήκει στη Συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ τα υπόλοιπα είναι από τη Συλλογή Έργων Τέχνης του Τελλογλείου. Εξίσου έχουν συνεισφέρει η Εθνική Πινακοθήκη Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού Τήνου. Μερικά έργα προέρχονται από το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά Πύργου Τήνου και κάποια από ιδιωτικές συλλογές.

Έμφαση δίνεται στα πρώιμα έργα του. Σε εκείνα που δεν είναι ευρύτερα γνωστά, όπως αυτά των ταφικών μνημείων στο νεκροταφείο Μπέλου στο Βουκουρέστι. Εξίσου σημαντικά για το επιμελητικό αφήγημα θα σταθούν, όμως, και τα σχέδια του καλλιτέχνη και τα λογιστικά κατάστιχα της επιχείρησης μαρμαρογλυπτικής του πατέρα του, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Μέσα από αυτά μαθαίνουμε για τη σχέση του Γιαννούλη με την πατρική επιχείρηση. Εκεί εργάστηκε ως νέος, πριν εκδηλωθεί η ψυχική ασθένεια που οδήγησε στον 12ετή εγκλεισμό του στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας και έβαλε φρένο στον καλλιτεχνικό του οίστρο.

 

dounai kai lavein giannis halepas

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα εισιτήρια και την έκθεση θα βρείτε εδώ.

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights