Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Άσκηση: 3 ψυχολογικά tricks για να ξεκινήσεις να αθλείσαι

Άσκηση: 3 ψυχολογικά tricks για να ξεκινήσεις να αθλείσαι

different way of treating physical activity
Παρά το γεγονός ότι η άσκηση και τα οφέλη της στην υγεία είναι γνωστά σε όλους, πολλοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση να την ξεκινήσουν. Τα 3 ψυχολογικά tricks, που ακολουθούν, θα σε βοηθήσουν να κάνεις το πρώτο βήμα!

 

Θέλεις να ξεκινήσεις να αθλείσαι, αλλά δεν μπορείς να το πάρεις απόφαση; Βρίσκοντας τη ρίζα του προβλήματος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπορέσεις και να το αντιμετωπίσεις. Υπάρχουν ποικίλες στρατηγικές παρακίνησης, ώστε να δεις την άσκηση με άλλο μάτι και να μπεις δυναμικά στις προπονήσεις. Δες παρακάτω 3 ψυχολογικά tricks, που θα σε βοηθήσουν!

 

Αναρωτήσου γιατί θέλεις να ασκηθείς

 

tennis

 

Μία τακτική, για να αλλάξεις τη στάση σου προς την άσκηση, είναι να αναρωτηθείς ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο θέλεις να αθληθείς. Είναι απαραίτητο να βρεις ένα κίνητρο, που θα σε βοηθήσει μακροπρόθεσμα να μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια. Αν ο λόγος σχετίζεται αποκλειστικά με τη βελτίωση της εικόνας σου, τότε μάλλον το κίνητρό σου δεν είναι αρκετά ισχυρό. Βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να αποφύγεις αυτό το σκεπτικό. Για παράδειγμα, αν δε νιώθεις καλά με την εικόνα σου, είναι επόμενο το κίνητρό σου να σχετίζεται με αυτήν.

Ο καλύτερος τρόπος, για να αντιμετωπίσεις την άσκηση, είναι να τη συνδέσεις με την ευχαρίστηση. Σύμφωνα με έρευνα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος επιδιώκει τα ευχάριστα συναισθήματα. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν τη θετική ενέργεια, απελευθερώνεται η νευροχημική ουσία ντοπαμίνη. Αυτή ενισχύει την αίσθηση της ανταμοιβής και σε οδηγεί στο να επαναλάβεις την ίδια συμπεριφορά -εν προκειμένω την άσκηση-, για να βιώσεις ξανά τα ίδια θετικά συναισθήματα.

 

Θέσε ένα πρόγραμμα βέλτιστης απόδοσης

 

guidance during work out

 

Ένας άλλος τρόπος, για να ξεκινήσεις την άσκηση και να μην την εγκαταλείψεις, είναι να θέσεις ένα πρόγραμμα. Προσπάθησε, λοιπόν, να εστιάσεις σε γενικούς στόχους, που θέλεις να πετύχεις. Αρχικά, προτίμησε να κάνεις εύκολες ασκήσεις. Πετυχαίνοντας μικρές νίκες στις προπονήσεις σου, θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή σου και θα αυξηθεί η σωματική σου αντοχή. Με την πάροδο του χρόνου, ανέβασε τον πύχη, θέτοντας κάθε φορά και έναν νέο, πιο απαιτητικό στόχο. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχύσεις τα προσωπικά σου κίνητρα!

Μία απλή διαδικασία τριών βημάτων, για να βοηθήσεις τον εαυτό σου στην προσπάθεια προσέγγισης της άσκησης, είναι η ενημέρωση, οι ερωτήσεις και η αυτοαξιολόγηση. Πιο επεξηγηματικά, πρέπει πάντα να ενημερώνεσαι για την απόδοσή σου. Συμβουλεύσου τον προπονητή σου, που θα σε βοηθήσει με τις παρατηρήσεις τους να κατανοήσεις καλύτερα τις αδυναμίες σου και να δουλέψεις πάνω σε αυτές. Τέλος, να έχεις επίγνωση και ο ίδιος για το πώς μπορείς να βελτιωθείς.

 

Δείξε ευαισθησία στον εαυτό σου

 

pep talk to yourself

 

Όταν επιλέγεις να ασκηθείς μόνος σου, πρέπει να παρακινείς εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου. Ο καλύτερος τρόπος, για να πετύχεις κάτι τέτοιο, είναι ένα pep talk. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, πριν από μια προπόνηση, μπορείς να επαναπροσδιορίσεις τη νοοτροπία σου πάνω στην άσκηση. Ο διαλογισμός, πριν ή μετά από την άσκηση, μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό σου και να σε προετοιμάσει ψυχολογικά ακόμα για την πιο απαιτητική προπόνηση. Το mindfulness σε διδάσκει να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις και τις δύσκολες καταστάσεις με θετικότητα. Θα δεις πως η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας θα αυξήσει τα κίνητρά σου για άσκηση.

 

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights