Home / Wellness  / Health  / Άσκηση σε χάπι; Η επιστήμη πλησιάζει στον στόχο!

Άσκηση σε χάπι; Η επιστήμη πλησιάζει στον στόχο!

άσκηση σε χάπι
Νέα έρευνα εντόπισε ένα μόριο στο αίμα, που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί να μειώσει την παχυσαρκία και να χορηγηθεί ως χάπι!

 

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε σκεφτεί πόσο εύκολο θα ήταν να έχουμε όλα τα οφέλη της άσκησης, παίρνοντας ένα μόνο χάπι; Με βάση τα αποτελέσματα νέας έρευνας, φαίνεται πως οι επιστήμονες είναι κοντά στο να κάνουν αυτήν τη σκέψη πραγματικότητα!

 

Ερευνητές του Baylor College of Medicine, του Stanford School of Medicine και συνεργαζόμενων ιδρυμάτων ανέφεραν στο περιοδικό Nature ότι έχουν εντοπίσει ένα μόριο στο αίμα που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης και μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την πρόσληψη τροφής και την παχυσαρκία στα ποντίκια. Τα ευρήματα βελτιώνουν την κατανόησή μας για τις φυσιολογικές διεργασίες, που αποτελούν τη βάση της αλληλεπίδρασης μεταξύ άσκησης και πείνας.

 

Κατανοώντας τον μηχανισμό

“Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους. Ρυθμίζει την όρεξη και βελτιώνει το μεταβολικό προφίλ, ειδικά για τα άτομα που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα”, δήλωσε ο ερευνητής Dr Yong Xu, καθηγητής παιδιατρικής-διατροφής και μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στο Baylor. “Αν μπορούμε να κατανοήσουμε τον μηχανισμό με τον οποίο η άσκηση προκαλεί αυτά τα οφέλη, τότε είμαστε πιο κοντά στο να βοηθήσουμε πολλούς ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους.”

 

Σύμφωνα με τον Jonathan Long, MD, επίκουρο καθηγητή παθολογίας στο Stanford Medicine, “θέλαμε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η άσκηση σε μοριακό επίπεδο, για να μπορέσουμε να συλλάβουμε μερικά από τα οφέλη της. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι ή αδύναμοι άνθρωποι, που δεν μπορούν να ασκηθούν αρκετά, μπορεί μια μέρα να ωφεληθούν από τη λήψη ενός φαρμάκου, που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της οστεοπόρωσης και των καρδιακών ή άλλων παθήσεων.”

χάπι άσκησης

Άσκηση σε χάπι;

Οι δύο ερευνητές, μαζί με τους συνεργάτες τους, διεξήγαγαν εκτενείς αναλύσεις των ενώσεων του πλάσματος του αίματος ποντικιών μετά από έντονο τρέξιμο σε διάδρομο. Το πιο σημαντικά επαγόμενο μόριο ήταν ένα τροποποιημένο αμινοξύ, που ονομάζεται Lac-Phe. Συντίθεται από γαλακτικό (υποπροϊόν της έντονης άσκησης που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση καψίματος στους μύες) και φαινυλαλανίνη (ένα αμινοξύ που αποτελεί ένα από τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών).

 

Σε ποντίκια με παχυσαρκία που ταΐζονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μια υψηλή δόση Lac-Phe κατέστειλε την πρόσληψη τροφής κατά περίπου 50% για μια περίοδο 12 ωρών χωρίς να επηρεάσει την κίνηση ή την ενεργειακή τους δαπάνη. Όταν χορηγήθηκε στα ποντίκια για 10 ημέρες, το Lac-Phe μείωσε τη σωρευτική πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος (λόγω της απώλειας σωματικού λίπους) και βελτίωσε την ανοχή στη γλυκόζη.

 

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ένα ένζυμο, που ονομάζεται CNDP2, το οποίο εμπλέκεται στην παραγωγή Lac-Phe. Σύμφωνα με τις έρευνές τους, τα ποντίκια που δεν είχαν αυτό το ένζυμο δεν έχασαν τόσο βάρος σε ένα πρόγραμμα άσκησης, όσο τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου, που εκτέλεσαν το ίδιο πρόγραμμα άσκησης.

 

Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα βρήκε επίσης ισχυρές αυξήσεις στα επίπεδα Lac-Phe στο πλάσμα μετά από φυσική δραστηριότητα σε άλογα κούρσας και ανθρώπους. Δεδομένα από μια ομάδα αθλητών έδειξαν ότι η άσκηση σπριντ προκάλεσε την πιο δραματική αύξηση στο Lac-Phe στο πλάσμα. “Αυτό υποδηλώνει ότι το Lac-Phe είναι ένα αρχαίο και διατηρημένο σύστημα, που ρυθμίζει τη διατροφή και σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα σε πολλά είδη ζώων”, είπε ο Long.

 

Ο απώτερος στόχος

“Τα επόμενα βήματά μας περιλαμβάνουν την εύρεση περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Lac-Phe μεσολαβεί στις επιπτώσεις του στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου”, είπε ο Xu. “Στόχος μας είναι να μάθουμε να διαμορφώνουμε αυτό το μονοπάτι άσκησης για θεραπευτικές παρεμβάσεις.”

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin