Home / Good Life  / Art & Culture  / Φεστιβάλ Πολιτισμού Σίφνου: Ξεκινά φέτος δυναμικά!

Φεστιβάλ Πολιτισμού Σίφνου: Ξεκινά φέτος δυναμικά!

Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί φέτος το Φεστιβάλ Πολιτισμού Σίφνου, με τίτλο “Στα μονοπάτια των Θεών”.

Η Σίφνος, εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά της, αποκτά και έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Φέτος, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Πολιτισμού Σίφνου, με τίτλο “Στα μονοπάτια των Θεών”. 

 

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ πρόκειται να αποτελέσει μία καλλιτεχνική σταθερά στο νησί, που θα πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στον Αρτεμώνα και στην Απολλωνία. Τιμά όσους αγάπησαν και αγαπούν τον μαγικό αυτόν τόπο, περιλαμβάνοντας αξιόλογες πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις.

 

Πάμε να δούμε μαζί τις πλούσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις, που θα απολαύσουν όσοι βρεθούν αυτόν τον Αύγουστο στη Σίφνο.

 

Επιτέλους Πανηγύρι!

Η ερασιτεχνική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου του νησιού αναβιώνει τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, ανήμερα της Παναγίας (15 Αυγούστου), στον προαύλιο χώρο της Παναγίας της Κόχης στις 20:30 μ.μ.

 

Θέατρο
Μνήμη Μανόλη Κορρέ

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του σημαντικού θεατρικού συγγραφέα στη Σίφνο, ο κριτικός θεάτρου Λέανδρος Πολενάκης και η δημοφιλής ηθοποιός Καίτη Κωνσταντίνου τιμούν τη μνήμη του Μανόλη Κορρέ, με μια ξεχωριστή εκδήλωση. Θα πραγματοποιηθεί στις 16 Αυγούστου, στον Προαύλιος χώρο Αγίου Κωνσταντίνου Αρτεμώνα στις 20:30μ.μ.

 

“Αυτός, o Άλλος και το Παντελόνι του”

Τιμώντας τη συλλογική ιστορική μνήμη, το φετινό Φεστιβάλ καλεί δυο παραστάσεις, που ξεχώρισαν στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του ’21, και το φετινό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη.

 

Με αφορμή το φετινό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο δημοφιλής ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Μάνος Καρατζογιάννης παρουσιάζουν το μονόπρακτο του “Αυτός και το παντελόνι του”. Το έργο,  ανέβηκε τον Μάιο του 2018 στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός, μαζί με τον “Επικήδειο” του ίδιου συγγραφέα, σε ενιαία παράσταση, με τίτλο “Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του”. Στις 17 Αυγούστου στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αρτεμώνα, στις 21:00 μ.μ.

 

Η τόσο αστεία όσο και συγκινητική παράσταση -φόρος τιμής στον πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου – θα περιοδεύσει το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα, από την εταιρεία Πόλις Πολιτισμού. Θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Αύγουστο και στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, γενέτειρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, με την αρωγή του Δήμου Νάξου και των μικρών Κυκλάδων.

 

Φροσύνη / Πασού

“Δε μετανιώνω. Θα σας έπνιγα ξανά όλες σας. Και ειδικά εσένα. Δεν είσαι πια δική του. Δεν είσαι κανενός. Ποια εξουσιάζει τώρα; Σε ποια ανήκει εκείνος; Ποια ζει; Ποια είναι η δυνατότερη;”

Μια ηθοποιός καλείται, στο πλαίσιο ενός αυτοσχεδιασμού, να ετοιμάσει έναν μονόλογο πάνω στην Κυρα-Φροσύνη, το ιστορικό πρόσωπο των Ιωαννίνων, που πνίγηκε με διαταγή του Αλή Πασά στη λίμνη Παμβώτιδα. Δοκιμάζει ρούχα, φωνές, αυτοσχεδιάζει πάνω στην τελευταία νύχτα της Φροσύνης, τη ζωή, τον γάμο, τα παιδιά της, τον έρωτά της για τον γιο του Αλή Πασά, Μουχτάρ, τις απαιτήσεις των άλλων για Εκείνη, τις απαιτήσεις του έρωτά της για Εκείνον.

 

Μια γυναίκα που της μέλλεται να πνιγεί, να μείνει στην Ιστορία ως αυτό που οι άλλοι κατάλαβαν για εκείνη, αφήνοντας ξεχασμένο το πραγματικό της πρόσωπο.

 

Την επόμενη νύχτα, η ίδια ηθοποιός καλείται να αυτοσχεδιάσει πάνω στην Πασού, το αντίπαλο δέος, την απατημένη σύζυγο του Μουχτάρ, ηθική αυτουργό του πνιγμού της Φροσύνης και άλλων 16 γυναικών στη λίμνη της πόλης. 

 

Οι δύο γυναίκες  “ζωντανεύουν” από τη Σύνθια Μπατσή, στην παράσταση του Λάζαρου Βαρτάνη και του Στέφανου Παπατρέχα, εξιστορώντας η καθεμία τη δική της πλευρά, και ξεδιπλώνοντας δύο διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας. Στην παράσταση “Φροσύνη” ακούγεται η φωνή του Αιμίλιου Χειλάκη, και στην παράσταση “Πασού” η φωνή της Λυδίας Φωτοπούλου. Στις 18 Αυγούστου, στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αρτεμώνα, στις 21:00μ.μ.

 

Αγγειοπλαστική

Μία από τις αρχαιότερες τέχνες που εξασκήθηκαν στη Σίφνο, από την Πρωτοκυκλαδική κιόλας περίοδο, είναι η αγγειοπλαστική. Η ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο οφείλεται κυρίως στην αφθονία της πυρίμαχου αργίλου (προϊόν αποσάθρωσης των σχιστόλιθων), στο βρόχινο νερό, στην ύπαρξη καύσιμης ύλης, στις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες στην τεχνική και την καλή επίδοση των Σιφνιών στην τέχνη της επεξεργασίας του πηλού.

 

Έτσι με το πέρασμα του χρόνου το όνομα “Σιφνιός” ταυτίστηκε με τα επαγγελματικά “τσικαλάς”, “αγγειοπλάστης”, “κανατάς”. Αυτήν την ιδιαίτερη, και ταυτισμένη με το νησί της Σίφνου τέχνη καλούνται να μάθουν τα παιδιά και οι έφηβοι, στο εργαστήριο Κεραμικής και Αγγειοπλαστικής για παιδιά, με θέμα τον θεό Απόλλωνα και την θεά Άρτεμη. Στις 19 Αυγούστου, στο Εργαστήριο Κεραμικής Ατσόνιος Αντώνης και Γιάννης στο Βαθύ, στις 19:00μ.μ.

 

Ποίηση
Αριστομένης από τα Εξάμπελα της Σίφνου

Ο Θανάσης Νιάρχος και η Πέγκυ Σταθακοπούλου συμμετέχουν στη βραδιά ποίησης, για τον σπουδαίο ποιητή Αριστομένη Προβελέγγιο, που γεννήθηκε στα Εξάμπελα της Σίφνου. Μια όμορφη ποιητική βραδιά στις 20 Αυγούστου, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καταβατής, στις 20:30 μ.μ.

 

Μουσική
Στον κύκλο των μελοποιημένων ποιητών

Ένα περπάτημα ελαφρύ σα σκίρτημα του κάμπου. Ένα φιλί της θάλασσας της αφροστολισμένης…” Με οδηγό το μελοποιημένο έργο πάνω στον λόγο σπουδαίων ποιητών, όπως οι Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Γκάτσος, Μιχάλης Γκανάς κ.ά., αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού, του Μανώλη Αναγνωστάκη, του Τάσου Λειβαδίτη, του Ντίνου Χριστιανόπουλου και τη συνοδεία σύντομων έργων κλασικής μουσικής, η Χριστίνα Μαξούρη και ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης δημιουργούν μια μοναδική ποιητική μουσική αφήγηση.

Πώς οι συλλεκτικές πλέον συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Δημήτρη Λάγιου κ.ά. μπορούν να συνομιλήσουν με τον λόγο των μεγάλων ποιητών και με έργα του Erik Satie, του Claude Debussy και πρωτότυπες συνθέσεις του Κωνσταντίνου Ευαγγελίδη; Θα το μάθετε στις 21 Αυγούστου, στην Παναγία του Βουνού, στις 21:00 μ.μ.

 

Ζωγραφική
Στο ατελιέ του Παναγιώτη Τέτση

“Νησιά σαν τη Σίφνο σε ταξιδεύουν. Οι ουρανοί τα βάλανε εκεί, μαζί με τη ζωγραφική και τον άνθρωπο”, συνήθιζε να λέει ο μεγάλος μας ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης. Επισκέφτηκε τυχαία τη Σίφνο πριν από περίπου πενήντα χρόνια, και την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Έγινε η αφορμή να ξεκινήσει μερικά από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα του, όπως η “Λαϊκή Αγορά”, και ουκ λίγες φορές πήρε τη θέση του μοντέλου στο ατελιέ του στο Κάτω Πετάλι.

Έξι χρόνια μετά τον θάνατό του ο ιδιαίτερος χώρος πνευματικής εργασίας του αείμνηστου ζωγράφου, ακαδημαϊκού και δασκάλου, ανοίγει για το ευρύ κοινό στις 22 Αυγούστου, στο Κάτω Πετάλι (Ατελιέ Παναγιώτη Τέτση), στις 19:00 μ.μ.

 

Φωτογραφία

Ο Γιώργος Καβαλλιεράκης παρουσιάζει στα social media του Δήμου Σίφνου μέρος των φωτογραφιών του, από το ομώνυμο βιβλίο του με θέμα το καλοκαίρι στη Σίφνο.

 

Μαγειρική

Σιφνιές και Σιφνιοί βιντεοσκοπούν συνταγές του θρυλικού αρχιμάγειρα από τη Σίφνο, Νικόλαου Τσελεμεντέ. Ο ίδιος ίδρυσε μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε το γνωστό βιβλίο του με συνταγές, τον πρώτο ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής, που γνώρισε πάνω από δεκαπέντε επίσημες ανατυπώσεις, και τις ανεβάζουν στα social media του δήμου Σίφνου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από το Φεστιβάλ Πολιτισμού Σίφνου μπείτε στο www.dimos.sifnos.gr.

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath

})(jQuery)