Home / Lifestyle  / Το ελληνικό cheerleading στοχεύει στην κορυφή του κόσμου!

Το ελληνικό cheerleading στοχεύει στην κορυφή του κόσμου!

Η Δώρα Σιαξαμπάνη ξεκίνησε ως πτυχιούχος ρυθμικής γυμναστικής και κατάφερε να φτάσει μαζί με την ομάδα της στην κορυφή της Ευρώπης! Προπονεί την ομάδα cheerleading του συλλόγου Ελληνικό Αστέρι, με τη συνάδελφό της, Μανταλένα Τσιβιτανίδου και μαζί κατάφεραν το απίστευτο! Έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε την πρώτη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην ιστορία του ελληνικού cheerleading!

 

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το cheerleading; Ήταν ένας εύκολος ή δύσκολος δρόμος;

Είμαι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ρυθμικής γυμναστικής και πτυχιούχος της ανωτέρας επαγγελματικής σχολής χορού. Με αυτά τα πτυχία και μετά από μεγάλη εμπειρία διδακτικής σε σχολές χορού από το 2008, ξεκίνησα να εργάζομαι το 2018 στη σχολή χορού All Star Dance. Δίδασκα ρυθμική γυμναστική σε μικρές ηλικίες και σύγχρονο χορό σε ομάδες που διακρίθηκαν στις πρώτες θέσεις σε διαγωνισμούς χορού της Θεσσαλονίκης.

Στα τέλη του 2020, ο κύριος Κώστας Αθανασιάδης, ιδιοκτήτης της σχολής All Star Dance, μου πρότεινε να αναλάβω, μαζί με την εξαιρετική συνάδελφο κυρία Μανταλένα Τσιβιτανίδου, τις ομάδες junior και senior cheer jazz του αθλητικού συλλόγου Ελληνικό Αστέρι. Η προετοιμασία των δύο ομάδων ήταν εξαιρετικά δύσκολη κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Οι προπονήσεις γίνονταν εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτύου. Με ειδική άδεια από τον ΕΟΔΥ, λόγω του παγκόσμιου τον Σεπτέμβριο του 2021 και ως ελληνική εκπροσώπηση, μπορούσε να προπονηθεί μόνο η senior ομάδα, μία φορά την εβδομάδα με rapid test.

 

cheerleadinghe

 

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η δημοφιλία του cheerleading στην Ελλάδα. Πώς πιστεύεις προέκυψε αυτό το ευχάριστο γεγονός και γιατί θεωρείς ότι το συγκεκριμένο άθλημα άργησε να ανθίσει στη χώρα μας;

To Ολυμπιακό Άθλημα Cheerleading είναι ένα νέο άθλημα για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά πολύ διαδεδομένο παγκοσμίως (10.000.000 αθλητές στον κόσμο). Η Ελληνική Ομοσπονδία Τσιρλίντινγκ-Αθλητικού Ομαδικού Χορού ΕΟΤ-ΑΟΧ αναγνωρίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τον Ιούνιο του 2019. Από τότε, μέσα από τις μεγάλες κατακτήσεις σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο και τη μεγαλύτερη προβολή του αθλήματος λόγω αυτού, άρχισε να διαδίδεται πολύ γρήγορα στα ΜΜΕ και στο ευρύτερο κοινό. Στην Ελλάδα, το cheerleading έχει συνδυαστεί με τους αγώνες μπάσκετ. Ωστόσο, είναι ένα ολυμπιακό άθλημα που συνδυάζει χαρά, διασκέδαση, γυμναστική, ευλυγισία, χορό και καλλιτεχνία. Και απευθύνεται σε κορίτσια και αγόρια όλων των ηλικιών και σωματότυπων.

 
Οι διακρίσεις που μετράει η ομάδα σου είναι πολλές και σημαντικές! Πρόσφατα κερδίσατε το πρώτο ελληνικό χρυσό βραβείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο! Πώς θα περιέγραφες την όλη εμπειρία;

Ξεκινήσαμε την ανοδική μας πορεία ως εθνική αποστολή από το διαδικτυακό παγκόσμιο πρωτάθλημα της ICU τον Σεπτέμβριο του 2021. Κατακτήσαμε την 5η θέση της κατηγορίας Senior Cheer Jazz, περνώντας χώρες με παράδοση στη διοργάνωση!

Συνεχίζοντας να δουλεύουμε, με δυσκολίες λόγω Covid, τον Απρίλιο του 2022 ταξιδέψαμε μέχρι το Ορλάντο των ΗΠΑ, όπου γίνεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα της ICU. Κατακτήσαμε την 6η θέση στην κατηγορία Senior Cheer Jazz στον κόσμο! Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία να ζήσουμε από κοντά μία τόσο μεγάλη διοργάνωση! Θέσαμε υψηλότερους στόχους και με πολλή δουλειά, επιμονή και αγάπη για αυτό που κάνουμε, φέτος τον Ιούνιο πήραμε την πρώτη θέση ως σύλλογος Ελληνικό Αστέρι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Τσιρλίντινγκ. Ωστόσο, οι στόχοι μας δε σταματούν εκεί! Η ομάδα του αθλητικού συλλόγου Ελληνικό Αστέρι, που προπονώ μαζί με τη συνάδελφο Μανταλένα Τσιβιτανίδου, εκπροσώπησε τη χώρα μας στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα cheerleading που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 1-3 Ιουλίου. Εκεί καταφέραμε να κατακτήσουμε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Senior Cheer Jazz!

 

cheerleading

 

Μέσα από συμμετοχές από πολλές χώρες της Ευρώπης, περάσαμε ομάδες που την τελευταία δεκαετία είναι πάντα στις πρώτες θέσεις.

Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα κερδίζει το χρυσό βραβείο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην ιστορία του ελληνικού τσιρλίντινγκ. Όταν ανεβήκαμε στο υψηλότερο βάθρο και στο άκουσμα του ελληνικού εθνικού ύμνου, η συγκίνηση ήταν μεγάλη για όλους μας. Ζήσαμε αξέχαστες στιγμές, που θα μείνουν χαραγμένες στην καρδιά μας και θα μας δώσουν δύναμη να συνεχίσουμε ακόμα πιο ψηλά!

Επίσης, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Αθήνα, την 2η θέση κατέκτησε εκπροσωπώντας τη χώρα μας το ελληνικό ζευγάρι που προπονώ, με τις αθλήτριες Ιωάννα Συμεωνίδου και Μαρία-Ραφαέλα Καραμυτηλιού στην κατηγορία Senior Double Pom. Το πρώτο ασημένιο μετάλλιο που έχει πάρει η Ελλάδα σε ντουέτα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο! Η εμφάνιση του ντουέτου ήταν μαγευτική, ξεσηκώνοντας κοινό και κριτές!

Μία ακόμη σημαντική διάκριση σ’ αυτήν τη διοργάνωση ήταν η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου με τη νεοσύλλεκτη ομάδα Junior Cheer Jazz, που προπονώ με τη συνάδελφο Μανταλένα. Ευχαριστούμε την Ελληνική Ομοσπονδία Τσιρλίντιγκ που μας στηρίζει και τον κύριο Κώστα Αθανασιάδη που είναι πάντα δίπλα σε όλα. 

 

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε σε αυτήν την απαιτητική αποστολή;

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μας, η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν ο Covid, καθώς υπήρξαν απουσίες από αθλητές σε προπονήσεις. Επίσης, λίγο πριν το πανευρωπαϊκό, τραυματίστηκε στο πόδι εκτός προπόνησης ένα βασικό μέλος της ομάδας μας. Ως αποτέλεσμα έπρεπε να αλλάξουμε κάποιους συνδυασμούς στη χορογραφία μας. Η ομάδα που συμμετείχε στο πανευρωπαϊκό, αποτελείται από 21 αθλητές και δύο αναπληρωματικούς. Οι απαιτήσεις του αθλήματος σε άλματα, στροφές, σηκώματα και συνεργασίες προϋποθέτουν μεγάλο χώρο για να εκτελούνται κανονικά. Χρειαζόμαστε μεγάλους χώρους με ύψος για τις προπονήσεις μας και είναι δύσκολο να βρεθούν. Ευχαριστούμε τον Δήμο Καλαμαριάς, που μας παραχώρησε το γήπεδο ΔΑΚ, και τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και Ανατόλια, που μας παραχώρησαν τα γυμναστήριά τους για την προετοιμασία μας.

 
cheerleading

 

Προπονείς και στέλνεις σε αγώνες μία πολυμελή ομάδα. Πώς κατάφερες να ενώσεις τόσα πολλά και διαφορετικά άτομα μεταξύ τους; Η σωστή συνεργασία είναι το κλειδί για την επιτυχία;

Η ομαδικότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ομαλή διεξαγωγή των προπονήσεων και στην κατάκτηση των στόχων που θέτουμε ως ομάδα. Όλοι οι αθλητές πρέπει να σέβονται, να εκτιμούν και να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον, για να μπορέσει ολόκληρη η ομάδα να προχωρήσει μπροστά. Ως πρώην αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής και πρώην μέλος της εθνικής ομάδας ανσάμπλ, ξέρω από πρώτο χέρι ποσό δύσκολο είναι να ενωθούν τόσα πολλά διαφορετικά άτομα μεταξύ τους! Μέσα από την τριβή στις προπονήσεις, τις αγωνιστικές εμπειρίες και τις εύκολες ή δύσκολες καταστάσεις που περνά μία ομάδα, τα άτομα δένονται ακόμα περισσότερο. Με την εμπειρία μου από τα τόσα χρόνια που προπονώ ομάδες, καταφέρνω -εντός και εκτός προπονήσεων- να μιλάω στα παιδιά. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις καλλιεργούνται ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη και η ομαδικότητα.

 

Δυστυχώς υπάρχουν πολλά κορίτσια και αγόρια που δε νιώθουν άνετα με το σώμα τους και διστάζουν να κάνουν το βήμα ώστε να ξεκινήσουν cheerleading. Τι συμβουλή θα τους έδινες για να αποκτήσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση; 

Το cheerleading απευθύνεται σε όλες της ηλικίες και όλους τους σωματότυπους! Ο αθλητισμός βοηθάει στην καλή λειτουργία του σώματος, στην πνευματική υγεία και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου. Πρέπει να συμφιλιωθούμε με το σώμα μας και να έχουμε αυτοπεποίθηση! Το cheerleading προσφέρει χαρά και διασκέδαση πάνω από όλα!

 

 

Ποια είναι τα μεγαλύτερα οφέλη για ένα κορίτσι ή αγόρι που εξασκεί αυτό το άθλημα και ποια είναι τα στοιχεία που χρειάζεται να έχει για να φτάσει σε αγωνιστικό επίπεδο;

Τα άτομα που ασχολούνται με το cheerleading κοινωνικοποιούνται πολύ γρήγορα, κάνοντας νέους φίλους! Ο αθλητισμός αναπτύσσει αρμονικά το σώμα και το πνεύμα, προσφέρει υγεία στον οργανισμό και σωματική ευρωστία. Η άθληση συντελεί στην ωρίμανση του ανθρώπου και στην ανάπτυξη ψυχικών ικανοτήτων, γιατί ωθεί τον άνθρωπο να θέτει ολοένα και υψηλότερους στόχους και να παλεύει με υπομονή κι επιμονή. Χωρίς να εγκαταλείπει την προσπάθεια. Παράλληλα, μέσω αυτού αξιοποιεί τον ελεύθερό του χρόνο μακριά απ’ το άγχος και τη ρουτίνα. Δηλαδή ψυχαγωγείται γνήσια και δε διασκεδάζει ανούσια. Για να φτάσει ο αθλητής σε αγωνιστικό επίπεδο, θα πρέπει να γνωρίζει και να προπονείται καθημερινά σε τεχνικές μπαλέτου, τζαζ και σύγχρονου, όπως στροφές, άλματα, ισορροπίες κ.ά.

 

Ο σκληρός ανταγωνισμός μπορεί να επηρεάσει τη ψυχολογία και την επίδοση ενός αθλητή. Με ποιον τρόπο καταφέρνεις να καλλιεργείς την ευγενή αθλητική άμυλα;

Πάντα στους αγώνες, αυτό που λέω στους αθλητές μου είναι ότι ο πιο μεγάλος κριτής είναι ο εαυτός μας. Αυτόν πρέπει να υπερβούμε, ώστε να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά! Οι αθλητές του cheerleading καλλιεργούνται στην αναγνώριση της αξίας των αντιπάλων και στην ανάπτυξη του σεβασμού. Εξάλλου, οι κορυφαίοι αθλητές, λειτουργώντας ως πρότυπα, μπορούν να επηρεάζουν τους νέους.

 

 

Ποιες θα έλεγες ότι είναι οι μεγαλύτερες απολαύσεις και ποιες οι μεγαλύτερες απαιτήσεις του επαγγέλματός σου;

Το επάγγελμα του προπονητή-δασκάλου έχει πολλές απολαύσεις. Μία από αυτές είναι η ανταμοιβή των κόπων όλης της χρονιάς με την κατάκτηση των στόχων της ομάδας και η χαρά που βλέπω στα πρόσωπα των αθλητών. Οι απαιτήσεις του επαγγέλματος είναι αρκετές. Όπως οι πολλές ώρες εκτός προπόνησης, για τον προπονητικό σχεδιασμό όλης της σεζόν, τη σύνθεση της χορογραφίας, κ.ά.

 
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της ομάδας σου;

Οι επόμενοι μεγάλοι στόχοι της εθνικής ομάδας Senior Cheer Jazz είναι η κατάκτηση ενός μεταλλείου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ICU στο Ορλάντο των ΗΠΑ. Αλλά και να διατηρήσουμε τον τίτλο μας στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Βερόνα της Ιταλίας το 2023!

 

 

Hellenic Star Club

christinamai@cozyhome.gr

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.

})(jQuery)