Νέες έρευνες από την Αγγλία αποδεικνύουν ότι αν οι γονείς δεν αφιερώνουν χρόνο στη μελέτη των παιδιών τους αυτό θα έχει θετική επίδραση στη σχολική τους πρόοδο.
Ο χρόνος που αφιερώνουν οι γονείς για να διαβάσουν τα παιδιά τους διαδραματίζει κάποιο ρόλο για τη σχολική τους πρόοδο;.O Lin Ding, από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, προχώρησε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα. Σύγκρινε τον χρόνο που αφιερώνουν οι γονείς στη μελέτη των παιδιών τους με τη σχολική βελτίωσή τους, με ένα δείγμα 8.000 παιδιών. Διαπίστωσε ότι αν ο γονέας αφιερώνει χρόνο στο να διαβάσει μαζί με το παιδί του και να ελέγξει τα μαθήματά του δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν έχουν πτυχία, είναι εύποροι και από υψηλή κοινωνικοοικονομική τάξη μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή.
Ακόμα και οι γονείς δίνουν πολύτιμο χρόνο για τη μελέτη των παιδιών τους δε είναι κάτι που θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν το πόσο σημαντικό είναι να γίνεται σωστή μελέτη. Και αυτό γιατί δε μαθαίνουν να την κάνουν μόνα τους. Παράλληλα, πολλά από τα παιδιά επαναπαύονται την ώρα του μαθήματος. Πιστεύουν ότι με την άνεση που έχουν στους γονείς τους θα μάθουν καλύτερα το μάθημα, κάτι που είναι λάθος.
Και άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που διαβάζουν με τους γονείς τους βιώνουν τη διαδικασία αρνητικά. Νιώθουν ότι διαβάζουν για τους γονείς τους και όχι για τα ίδια. Πολλές φορές αισθάνονται και μεγάλη πίεση και φοβούνται ότι αν αποτύχουν στο σχολείο θα αποτύχουν και ως παιδιά. Έχουν βραχυπρόθεσμη μνήμη και δεν αναπτύσσουν όπως πρέπει την κριτική τους σκέψη και την ανεξαρτησία τους. Οι ειδικοί προτείνουν οι γονείς να δώσουν βάσεις στην πρώτη δημοτικού. Να μάθουν στα παιδιά το πώς να διαβάζουν σωστά και έπειτα να τα αφήσουν να το εξερευνήσουν μόνα τους. Χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι αδιάφοροι ή δεν θα είναι εκεί αν τους χρειαστούν.